Ohje kuvien muokkaamiseen

Kuvien lisääminen omille Näyteikkuna- tai Galleria-sivuille Amusa Kulttuuritorille on äärimmäisen helppoa. Omia kuvia pääsee myös kääntämään ja uudelleen rajaamaan Amusassa niiden lisäämisen jälkeen! Tämän lisäksi Amusan koneisto muokkaa ja rajaa ladatut kuvat automaattisesti sopivan kokoiseksi kuhunkin tarkoitukseen.

Amusan joustavan käytön varmistamiseksi olemme joutunut asettamaan ladattaville kuville seuraavat perusvaatimukset:

* Yksittäisen kuvatiedoston koko on oltava alle 2MB
* Itse kuvien suurin hyväksyttävä koko on 2048 x 2048 pikseliä
* Kuvien on oltava jossakin seuraavista muodoista: JPG, PNG tai GIF

Jos kuvat, joita haluat käyttää Amusassa eivät täytä näitä perusvaatimuksia eli ne ovat liian suurikokoisia tai väärässä kuvaformaatissa, joudut valitettavasti hiukan muokkaamaan kuviasi ennen kuin voit käyttää niitä. Seuraavaksi kerromme miten kuvien muokkaus ennen niiden lataamista Amusaan onnistuu näppärästi.

Huomaa, että alla olevat ohjeet toimivat loistavasti myös suurten valokuvien pienentämiseen, jos haluat lähettää kuvia sähköpostitse!

Kuvien muokkaaminen omalla tietokoneella


Lähes kaikissa tietokoneissa on nykyisellään jonkinlainen kuvien käsittelyohjelma. Mac ja Linux -järjestelmissä vakiotarjonta on hiukan parempi kuin Windows-tietokoneissa, mutta kaikilla homma onnistuu varmasti! Jos omasta koneestasi kuitenkin puuttuu sopiva ohjelma kuvankäsittelyyn, voit kätevästi ja maksutta ladata itsellesi tehokkaan GIMP-ohjelmiston täältä: http://www.gimp.org/ GIMP on erittäin kattava avoimen lähdekoodin kuvankäsittelyohjelmisto, joka on vapaasti saatavana Windows, Mac ja Linux järjestelmiin.

Kuvien muokkaaminen verkossa on helpompi vaihtoehto


Jos ohjelmistojen asentaminen omalle koneelle tuntuu haasteelliselta voit muokata kuvasi myös verkossa tarjolla olevilla kuvankäsittelytyökaluilla. Tähän tarvitset vain selaimen (esim. Firefox, Internet Explorer, Opera, Safari, Konqueror jne.) - ja koska juuri nyt luet tätä tekstiä verkossa, on selain siis käytössäsi!

Verkosta löytyy lukemattomia hyviä kuvankäsittelytyökaluja, jotka ovat usein peruskäytössä maksuttomia ja järeämmässäkin käytössä hyvin hyvin edullisia. Näitä ovat mm.: http://www.picnik.com/ , http://www.sumopaint.com ja http://pixlr.com/

Seuraavassa askel askeleelta ohjeet kuvien muokkaamiseen käyttäen Pixlr.com -palvelua:

Mene web-osoitteeseen: http://pixlr.com/editor/ (sivu avautuu uuteen ikkunaan)

Eteesi avautuu alla oleva näkymä. Napsauta painiketta ”Avaa kuva tietokoneelta”.

Kuvien muokkaus Pixlr 1

Latausikkuna aukeaa. Etsi kuva omalta tietokoneeltasi ja klikkaa OK. Oma kuvasi ladataan palveluun ja näet sen pienen hetken päästä ruudulla.

Kuvien muokkaus Pixlr 2

Jos kuvaa tarvitsee kääntää (kuten yllä olevaa esimerkkikuvaamme) valitse ”Kuva” -valikosta toiminto ”Käännä piirtoaluetta 90 myötäpäivään” (tai vastapäivään riippuen tarpeestasi). Tämä työvaihe ei ole välttämätön, koska kuvaa pääset tarvittaessa kääntämään myöhemmin myös Amusassa!

Kuvien muokkaus Pixlr 3

Kuten yllä olevasta kuvasta näemme on kuva nyt oikein päin. Seuraavaksi pienennämme kuvaa sen verran, että se voidaan ladata Amusaan. Valitse nyt ”Kuva” -valikosta kohta ”Kuvakoko”. Esiin avautuu kuvakoon muokkausikkuna, katso seuraava kuva.

Kuvien muokkaus Pixlr 4

Valitse nyt kuvan ”Leveys” ja ”Korkeus” kohtiin sopivat pikselimäärät, eli kuvan koko. Varmista ensin, että ”Säilytä mittasuhteet” -kohta on rastitettu, ettei kuvasi pääse vääristymään. Suosittelemme, että syötät kuvan Leveydeksi tai Korkeudeksi 2000 pikseliä sen mukaan kumpaan suuntaan kuva on suurempi. Siis jos kuva on ”pystykuva”, anna kuvan ”Korkeus” -kenttään luku ”2000” tai jos kuva on ”vaakakuva”, niin anna kuvan ”Leveys”-kenttään luku ”2000”. Syötä lukuarvo vain toiseen kentistä - toinen kenttä saa sitten automaattisesti oikean lukuarvon. Lopuksi napsauta OK.

Kuvien muokkaus Pixlr 5

Nyt kuvasi on oikean kokoinen ja valmis tallennettavaksi. Valitse ”Tiedosto”-valikosta kohta ”Tallenna”.

Kuvien muokkaus Pixlr 6

”Tallenna kuva” -ikkuna aukeaa. Tässä yhteydessä voit muuttaa kuvasi nimeä muokkaamalla kentän ”Nimi” tekstiä. Suosittelemme, että valitset ”Formaatti”-kohdasta kuvan tiedostomuodoksi vaihtoehdon ”JPEG (hyvä useimmille kuville)” sekä säädät ”Laatu”-liukuvalitsimen noin arvoon ”90”. Napsauta tämän jälkeen OK.

Nyt näkyville aukeaa oman tietokoneesi tallennusikkuna. Valitse kuvalle sopiva paikka omalla tietokoneellasi ja napsauta lopuksi OK.

Nyt olet valmis. Voit joko sulkea kuvan, napsauttamalla kuvan oikeassa ylänurkassa olevaa X-merkkiä (katso violetti nuoli alla olevassa kuvassa) ja aloittaa työskentelyn uudelleen toisen kuvan kanssa. Tai voit poistua Pixlr.com -palvelusta valitsemalla ”Tiedosto” -valikosta kohdan ”Lopeta”.

Kuvien muokkaus Pixlr 7Verkkovaraani 2010