Sesam ProductionMatka-Agentit, logolinkki

Brunelleschin kukka - Merja Heinon näyttely Brondassa avautuu 9.9.

5.9.2015

Merja Heino tuo maalauksissaan renessanssin ja barokin arkkitehtonisia ja ornamentaalisia aiheita nykytaiteen kentälle. Määlaukset ovat nähtävissä Galleria Brondassa 9.9.lähtien.

Alkujaan nämä muotoaiheet ilmenivät antiikin pilareiden kapiteelien achanthus-lehtiaiheissa. Renessanssin ja barokin julkisivuissa ne saivat uusia muotoja sekä niiden myötä uuden nimen - voluutta. Samat muotoaiheet toistuivat myöhempinä vuosisatoina sekä arkkitehtuurissa, että esimerkiksi huonekalujen muotoilussa.

Merja Heino, Brunelleschi 2

Merja Heino: Sakraali tila, öljy ja pigmentti kankaalle. Kuva: Jussi Tiainen.

Merja Heinon teoksissa esiintyvä ruudukko taas viittaa renessanssiajan uuteen ajatteluun, jossa järjestelmällisyys ja luokittelu tulivat erityisesti luonnontieteisiin ja arkkitehtuuriin.

Taiteilijaa innoittanut esimerkki tästä on, kuinka 1400-luvulla Italiassa vaikuttanut arkkitehti ja kuvanveistäjä Filippo Brunelleschi sai ratkaistuksi Firenzen Duomon valtavan kupolin rakentamisen tekniset ongelmat.

Brunelleschi kehitti uuden tiilien ladontatavan ja loi ongelmaan matemaattisen ratkaisun, joka visualisoitui kukan muotoon. Yksinkertaisen muodon äärimmäisen pelkistetyissä suhteissa ja jännitteessä yhdistyvät kauniisti luonnontieteen, matematiikan ja kulttuurin saavutukset.

Merja Heinon näyttely Galleria Brondassa 9.9.-4.10.2015


Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/MJ-S (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010