Matka-Agentit, logolinkkiPop Jazz Konservatorio Animaatio

Järnin Ääni: Avoimin mielin maailmalle

10.9.2015

Isäni perhe lähti sotaan pakoon, kun Viipuri jäi vihollisille. Heille annettiin tontti Lahdesta ja perhe rakensi siihen omakotitalon. Viipurissa isäni suku oli harjoittanut saha- ja rakennustoimintaa, ja pian Lahteen alkoikin nousta monenmoista rakennusta isäni suvun rakentamana.

Isällä oli sukulaisia Savitaipaleella, josta isän isäk. Kuva: in oli aikoinaan lähtenyt perhettä perustamaan Viipuriin. Toisin sanoen isäni perhe olisi voinut mennä sukulaisten luokse asumaan, mutta pika-asutuksen ansioista heille annettiin tilaisuus asuttaa maata muualla.

Evakkoja tauolla

Evakkoja tauolla. Kuva: Urjalan Karjalaiset

Minulla on hyllyssä VHS-video, jossa isäni sisko esittelee Viipuriin jäänyttä lapsuudenkotiaan. Siinä on minun evakkokokemukseni. Olen siis evakon lapsi.

Sodan jälkeen kirjoittettiin monta evakkotarinaa, itse ihastuin tänä vuonna ilmestyneeseen Anna Kortelaisen Avojalon - 20 tositarinaa Karjalan Kannakselta teokseen. Kirjan tarinoihin on mahdollisuus tutustua myös Etelä-Karjalan taidemuseossa Lappeenrannassa.

Ihmettelen kovasti niitä, joiden mielestä pakolaisten tulisi vain jäädä kotiinsa odottamaan kuolemaa. Eikö hengissäpysyminen ole kuitenkin jokaiseen meihin kirjoitettu?

Nykyisissä sodissa on vaikeaa tietää, missä vihollinen on. Ei ole rintamia ja selkeää rajaa, jonka takana vihollinen on. Viholliset kulkevat samojen rajojen sisällä, ja ihmisen pitää pelätä jokaista vastaantulijaa.

Meidän evakkomme tiesivät missä vihollinen on. Sellaista onnea ei nykyajan pakolaisille suoda.

http://www.gummerus.fi/fi/kirja/9789512099641/avojaloin/
http://www.lappeenranta.fi/fi/Palvelut/Kulttuuri-ja-liikunta/Museot/Nayttelyt/Avojaloin---10-elamaa-Karjalan-kannaksella

Sari Järn

Sari Järn

Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/MJ-S (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010