Matka-Agentit, logolinkkiSesam Production

Sofi Oksasen Norma kuvaa rikosta ja raakaa kauppaa – hiuksia ja kohdunvuokrausta

24.9.2015

Sofi Oksasen viides romaani Norma julkistettiin eilen 23.9. Aleksanterin teatterissa järjestetyssä yleisötilaisuudessa. Aihe on, ehkä hieman yllättäen, nykyisyydessä ja tämän hetken ilmiöissä. Norma syntyi Sofi Oksasen mukaan eräänlaisena vahinkolapsena.

Alun perin kirjailija pyydettiin kirjoittamaan novelli, mutta teksti vei mennessään ja syntyi romaani. Kirja on oikeastaan dekkari, jossa on ripaus mystiikkaakin.

Mielessä oli kirjoittaa jostakin nykyaikaan liittyvästä aiheesta ja kampaamo valikoitui uuden romaanin miljööksi. Oksanen pitää sitä kiinnostavana paikkana, joka on yksityinen ja samalla julkinen tila. Grimmin saduista tuttu Tähkäpää on ollut myös sysäyksenä kirjan aiheeseen.

Sofi Oksanen, Norma

Sofi Oksanen kertoo uudesta kirjastaan lehdistötilaisuudessa. Kirjailijan omat hiuslisäkkeet on tehty muovista. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

Hiuskaupan lisäksi Normassa on mukana kohdunvuokraus. Molemmissa on Oksasin mukaan meneillään samanlainen turismi, joka lisääntyy räjähdysmäisesti.

Kaupan rajun lisääntymisen viime aikoina Oksanen liittää mediaan ja visuaalisuuteen. Kauneuteen liittyvät trendit ja ihanteet leviävät nopeiden tiedotuskanavien ansiosta helposti. Venäläiset ja ukrainalaiset hiukset ovat kalleimpia ja kaikkein eniten on maksettava yhden henkilön hiuksista.

Hiukset, NOrma

Pidennetyt hiukset ovat näyttäviä, mutta ei ole pakko käyttää aitoja hiuksia. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

Tietoa venäläisten hiusten keräämisestä vangeilta pidettiin alun perin urbaanina legendana, mutta Oksanen oli saanut tietää sen olevan ilmeisesti totta. Maissa, jossa on paljon rikollisuutta, naisilta voidaan viedä hiukset esimerkiksi kadulla tai tavaratalossa. Aikaisemmin naisille turvallinen ostospaikka ei ole enää sitä.

Sofi Oksanen on tutkinut hiuskauppaan liittyviä asioita omasta harrastuksestaan. Virallista tutkimusta on saatavilla hyvin vähän. Yllättävää on, miten pienessä ajassa ja millaisia määriä hiuksia kiinalaiset tehtaat voivat käsitellä ja myydä. Ei ole mahdollista, että naiset vapaaehtoisesti luovuttavat sellaisen määrän hiuksia. Myynti kytkeytyy maihin, joissa on korkea rikollisuus. Kohdunvuokrauksessa ei ole havaittavissa erityisiä alueita, joihin se keskittyisi.

Oksanen ottaa kantaa eettisyyteen ja kysyy, onko oikein käyttää hiuksia, jotka joku on myynyt kenties saadakseen lapselleen koulurahaa. Minkkiturkkia ei pidetä eettisenä ja omassa nuoruudessaan kirjailija kertoo taistelusta kosmetiikkateollisuuden eläinkokeita vastaan.

Uuden romaanin vastaanotto on ollut Sofi Oksaselle kannustavaa ja ilahduttavan positiivista. Erilaisuus aikaisempaan tuotantoon verrattuna aiheutti pientä jännitystä. Kansainväliset kustantajien kiinnostus on ollut hämmästyttävän suopeaa ja kustannusoikeudet on myyty jo kymmeneen maahan. Mukana ovat mm. Tanska, Viro, Ranska, Saksa, Unkari, Italia, Norja ja Ruotsi.

Sofi Oksasen puvut ja Aurora Raiskinen

Julkistamistilaisuudessa Aleksanterin teatterissa oli esillä Sofi Oksasen pukuja ja pääasiassa iltapukuja eri vuosilta. Kirjailija arvostaa naisellista pukeutumista. Pukuja esittelemässä suunnittelija Aurora Raiskinen. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

Oksanen ei sulje pois mahdollisuutta, että Norma saa jatkoa. Kauneusalalla on muitakin ongelmia, joihin kirjailija saattaa tarttua.

Norman Helsingin julkistustilaisuuden jälkeen Sofi Oksanen lähtee kiertueelle loka-marraskuuksi kymmenelle paikkakunnalle eri puolilla Suomea. Kiertue tukee Naisten Pankkia ja teemana on ’Lue Naiselle Ammatti’.


Marja Jähi-Salo

Marja Jähi-Salo
marja.jahi-salo a amusa.fi

Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/MJ-S (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010