Matka-Agentit, logolinkkiPop Jazz Konservatorio Animaatio

Skandaali nimeltä Mimi

17.5.2012

Kirjailija ja madame (Lempo Kustannus, 2012) on Reetta Laitisen toinen sarjakuva-albumi.

Kirja kertoo kirjailija Olavi Pekkalan ja Madame Mimi Creutzin intohimoisesta rakkaussuhteesta 1920-luvun loppupuolen Suomessa, ja samalla se on kertomus Maaria Lintusen monivaiheisesta elämästä prostituoituna sekä entisenä kuritushuonevankina ennen seurapiiripyrkyriksi päätymistä.

Albumin tarina pohjautuu hämäräperäisen seurapiiridaamin Minna Craucherin ja kirjailija Olavi Paavolaisen rakkaussuhteeseen, joka sai alkunsa vuonna 1925. Vaikka Craucherin ja Paavolaisen romanssi kesti vain vuoden, he olivat tekemissä 30-luvulle asti, jolloin Craucher työskenteli jo Lapuan liikken varainhankkijana.

Kirjailijan ja madamen tarina kulkee useassa aikatasossa. Mimin ja Pekkalan tapaamisia sekä suhteen kehittymistä syventävät takaumat Mimin menneisyyteen. Aluksi henkilöt jäävät etäiseksi, koska aikasiirtymiä ei heti hahmota, ja hahmojen karrikointi vaihtelee. Henkilöiden persoonat kasvavat kuitenkin esiin tarinan aikana.

Lapuan liikkeen kanssa pelehtimen päätyy albumissa lopulta Mimin kohtaloksi, samoin kuin kävi oikealle Minna Craucherille. Esikuvahahmonsa tavoin Mimi on saksalaista aatelisnaista esittävä nousukas, joka kiristää rahaa aina, kun hän haistaa sopivan kohteen. Myös kirjailja Pekkala saa kokea Mimin epämiellyttävät luonteenpiirteet, kuten juhliessaan esikoiskirjansa menestymistä. Yhtäkkiä juhliin ilmestyy kukkalähetys, jonka kortissa luvataan, että multiin sisältyy yllätys. Olavin ravistellessa kasvia lattialle tipahtaa lasiruukkuun säilötty sikiö, jonka Mimi on hankkinut “enkelintekijältä”.

Mimin ei kuitenkaan ole teoksen ainoa elostelija. Myös Pekkalassa on paatuneen hummailijan piirteitä, samoin kuin Viktori Kosolassa. Mimin tarjoamille palveluille löytyy miehistä aina ottajia, mutta tuomittavaksi irstailu muuttuu vasta naisen kohdalla.

Albumin parasta antia ovat tarkat historialliset faktat sekä niiden henkiin puhaltaminen oivaltavien tilannekuvien kautta. Laitinen on koulutukseltaan kulttuurintutkija ja työskentelee Kansan arkistossa, joten detaljit ovat kohdillaan, ja lisäksi kirjaan sisältyy valaisevat henkilöesittelyt sekä rva Craucherista että Paavolaisesta.

1920-luvun elävöittämiseen Laitisen valitsema sini-musta-valkea värimaailma sopii hyvin. Ainoastaan tarinoiden pituuden ovat ongelma, sillä kaikki kirjan episodit ovat yhden aukeaman mittaisia. Olisin lukenut mielelläni lyhyempien tarinoiden lomassa myös pidempiä episodeja, sillä Laitisen kertojan kyvyt kyllä riittävät pidempääkin muotoon.

Tiina Lehikoinen

Tiina Lehikoinen

Julkaisija: Amusa Kulttuuritori / TS (info a amusa.fi)

Takaisin

Madame

Madame kiristää

Madame kiristää

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010