Matka-Agentit, logolinkkiPop Jazz Konservatorio Animaatio

RSO Moskovan jälkeen Viipurissa – yleisö kiitti

16.2.2017

Radion Sinfoniaorkesterin Suomi100 vuotta -vierailulla 14.2. Viipurissa päästiin kuuntelemaan kahta konserttia. Viipurilaisille konsertit olivat harvinaista herkkua, sillä kaupungissa on harvoin konserttivierailuja. RSO:n Suomen juhlavuoden kiertue alkoi Moskovasta 13.2. ja päättyi Pietariin 15.2.

Viipurissa aloitettiin myöhäiltapäivän kamarimusiikkikonsertilla Aalto-kirjastossa. Esiintyjinä olivat viulisti Jari Valo ja pianisti Jouko Laivuori. Konsertti oli Suomen lahjoittama ilmaiskonsertti viipurilaisille ja järjestelyistä vastasi Suomen Pietarin-pääkonsulaatti. Konserttipaikka yhteisesti suomalaisten ja venäläisten voimin kunnostetussa, paikalliseksi kulttuuritaloksi muodostuneessa kirjastossa korosti konsertin tunnelmaa.

Jari Valo ja Jouko Laivuori kiittävät

Jari Valo ja Jouko Laivuori kiittävät yleisöä Aalto-kirjaston konsertin jälkeen. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

Jouko Laivuori aloitti Einojuhani Rautavaaran Ikonit Op. 6 -teoksella. Suomalaista arkkitehtuuria parhaimmillaan edustavassa salissa Rautavaaran mystiset ja roimatkin sävelkulut Jumalan äidin kuolemasta Arkkienkeli Mikaelin kukistaessa Antikristuksen pitivät saivat yleisön hengittämään teoksen tahdissa.

Susanna Niinivaara

Suomen Pietarin-pääkonsulaatin lehdistövirkamies Susanna Niinivaara toi Suomi 100-vuotta viestin viipurilaisille, jossa tarjottiin ilmainen kamarimusiikkikonsertti Aalto-kirjastossa. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

Reippaampaa iloittelua Valo ja Laivuori toivat salin täyteiselle yleisölle Toivo Kuulan Eteläpohjalaisilla kansanlauluilla ja tansseilla, joista suomalainen kuulija pääsi mielessään tapailemaan tuttujen kansanlaulujen sanoja. Sibeliusta ei tietenkään voitu sivuuttaa Viipurissakaan ja Kuusi op. 75 päätti Aalto-kirjaston konsertin salin täyteisen yleisön varauksettomiin aplodeihin.

RSO Viipurissa

Hannu Lintu johtamassa RSO:n konserttia Viipurin kulttuurisalissa. Viulusolistina Petri Aarnio. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

RSO:n konsertin yleisöä Viipurissa

RSO:n konsertti houkutteli runsaan yleisön. Paikalle olivat järjestäneet retken mm. RSO:n ystävät ry ja Kaakon Kamarimusiikki.

RSO:n illan konsertti oli menestys ja Viipurin kulttuurikeskuksen sali oli täynnä. Hannu Linnun johdolla esitettäväksi oli valittu suomalaisia modernisteja, Ernst Pingoud'ia ja Väinö Raitiota. Väinö Raitiolta kuultiin Konsertto viululle ja sellolle. Raition teoksen solisteina esiintyivät Petri Aarnio (viulu) ja Tuomas Lehto (sello). Illan päätti komeasti Beethovenin Sinfonia nr 3 'Eroica'.

Tuomas Hoikkala, Hannu Kaukiainen ja Siru Ahopelto Viipurissa

Kosertin tauolla tapasivat kotimaisten festivaalien toiminnanjohtajat konsuli Tuomas Hoikkala Taidekeskus Salmelasta, Hannu Kaukiainen Hamina Tattoosta ja Siru Ahopelto Kaakon Kamarimusiikista Virolahdelta. Taidekeskus Salmela esittelee jälleen kesän näyttelyssään Viipurin residenssin Lallukan talon taiteilijoiden töitä. Heinäkuun 4.päivänä alkava Kaakon Kamarimusiikki on järjestämässä ensimmäisenä festivaalipäivänä kaksi konserttia Viipurissa, joista päiväkonsertti on Aalto-kirjastossa ja iltakonsertti Pietarin Paavalin kirkossa. Kuva: Amusa.fi cc-by-sa

Konserttikiertue oli elämys myös orkesterin jäsenille. RSO:n intendentti Tuula Sarotie kertoi, että osa orkesterilaisista ei ollut aikaisemmin käynyt Moskovassa tai Viipurissa. Moskovan Konservatorion suuren salin huikea akustiikka sai soittajilta erityiset kiitokset. Matka jatkui vielä esiintymiseen Pietarin Filharmonian salissa.

Marja Jähi-Salo

Marja Jähi-Salo
marja.jahi-salo a amusa.fi

Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/MJ-S (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010