Sesam ProductionPop Jazz Konservatorio Animaatio

Uutuuskirja Jakautunut kansakunta: Miten Yhdysvaltojen nykytilanteeseen on päädytty?

2.3.2017

Yhdysvaltalainen yhteiskunta on muuttunut ja jakaantunut voimakkaasti 1960-luvulta lähtien.

Vaikutusvaltaisten presidenttien puheet, päätökset ja henkilökohtaiset ominaisuudet ovat ohjanneet suurvallan suuntaa ja vaikuttaneet sekä maan yhtenäisyyteen että poliittisten leirien tiivistymiseen.

Niin korkeimman oikeuden tuomarinimitykset ja Vietnamin sota kuin valtion rooli, talouskysymykset ja aborttioikeuskin ovat aiheuttaneet yhteiskunnallisia kiistoja maan sisällä. Presidenttien mielipiteitä jakaneen toiminnan taustalla vaikuttavat pohjimmiltaan erilaiset persoonallisuuspiirteet. Ne heijastuvat heidän johtamistapoihinsa ja vaikuttavat kansalaisten äänestyspäätöksiin.

Pääsyn Valkoiseen taloon ovat mediapainotteisessa politiikassa ratkaisseet selkeä imago ja suoraviivaiset lupaukset. Mielikuvista huolimatta esimerkiksi Richard Nixonin ja Ronald Reaganin politiikassa oli vasemmistolaisiakin ulottuvuuksia. Bill Clinton taas lähestyi monessa asiakysymyksessä republikaaneja. Menestyminen on vaatinut presidenteiltä kykyä kamppailla kongressin, laskevan kansansuosion ja henkilökohtaisten hairahdusten paineessa.

Markus Kantolan Jakautunut kansakunta tarkastelee Yhdysvaltojen lähihistoriaa presidenttien kautta alkaen Richard Nixonista ja päättyen Barack Obaman toisen kauden loppuun. Teos osoittaa, millaisilla päätöksillä Yhdysvaltojen nykytilanteeseen on päädytty ja kuinka vuosikymmenten kuluessa tulenarat yhteiskunnalliset ja taloudelliset kysymykset ovat tiivistäneet poliittisia leirejä ja ajaneet kansalaiset yhä kauemmas toisistaan.

Voitostaan huolimatta Trumpilla on kuitenkin johdettavanaan entistä jakautuneempi kansakunta


Yhdysvaltain presidentti Donald Trump

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump. Kuva: google.fi

”Työväenluokkaisten yhdysvaltalaisten mielestä maan eliitti suhtautui heihin ja heidän arvomaailmaansa alentuvasti, ja Nixon ymmärsi tämän. Nixon julistautui 'hiljaisten' eli oikeaa työtä tekevien yhdysvaltalaisten ja näiden traditionaalisen arvomaailman puolustajaksi.”

”Arvokysymysten korostaminen ei taannut kansansuosiota. Sekä Ford että Carter joutuivat vastatusten mahdottomalta näyttävän yhtälön kanssa. Watergaten jälkeen yhdysvaltalaiset halusivat moraalisia presidenttejä, jotka ajaisivat oman etunsa sijaan koko kansakunnan etua. Kun Ford ja Carter toimivat kansan haluamalla tavalla, heidän kimppuunsa kuitenkin hyökättiin.”

Reagan ratsasti presidentiksi verokapinaliikkeen aallonharjalla ja lupasi, että presidentiksi tullessaan hän leikkaisi veroja merkittävästi. Kuitenkin Reagan nosti veroja ensimmäistä ja viimeistä presidenttivuottaan lukuun ottamatta joka vuosi eli kuutena vuotena.”

”Pitkällä aikavälillä Bushin ehkä merkittävin päätös oli jättää tuhansia yhdysvaltalaissotilaita Saudi-Arabiaan valvomaan Irakin-vastaisten pakotteiden toteuttamista. Yhdysvaltalaissotilaiden läsnäolosta näillä muslimien pyhillä alueilla tuli myöhemmin voimakas rekrytointiase muslimiterroristeille.”

”Voitostaan huolimatta Trumpilla on kuitenkin johdettavanaan entistä jakautuneempi kansakunta. Jakolinjat eivät noudata pelkkää liberaali–konservatiivi-akselia, vaan ne kulkevat yhä vahvemmin myös etnisten ryhmien, kouluttautuneisuuden, sukupuolen, sosioekonomisen aseman ja ikäluokkien välillä.”

Markus Kantola, FT

Markus Kantola, FT, Yhdysvaltojen politiikkaan ja johtamiseen erikoistunut tutkija, joka teki väitöskirjansa presidentti Bill Clintonin johtamistaidoista. Kuva: gaudeamus.fi

Julkaisija: Amusa Kulttuuritori / TN (info a amusa.fi)

Takaisin

Markus Kantola, Jakautunut kansakunta

Markus Kantola, Jakautunut kansakunta. Gaudeamus

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010