Pop Jazz Konservatorio AnimaatioMatka-Agentit, logolinkki

Sound of Musicin virallinen nuorisoversio ensi kertaa Suomessa

9.4.2017

Lappeenrannan Kimpisen yläkoulun 7. musiikkiluokka tarttui viime syksynä isoon haasteeseen, kun musiikinopettaja Hanna Hyvärinen päätti tilata Englannista esitysoikeudet maailmankuuluun musikaaliin. Useita kuukausia kestäneiden neuvottelujen lopputuloksena saatiin Kimpisen yläkoululle esitettäväksi Rodgers & Hammersteinin kuuluisan Sound of Music -musikaalin nuorisoversio, jota ei ole aiemmin nähty Suomessa.

- Halusimme tehdä Sound of Musicin, mutta koska 21 oppilaan luokka ja 14-vuotiaat näyttelijät olivat liian pieniä suureen teokseen, meille tarjottiin musikaalin nuorisoversiota. Ainut ongelma Lontoon mielestä oli se, ettei musikaalista ollut suomenkielistä käännöstä. Se ei kuitenkaan ollut meille ongelma.

Sound of Music, lapset 2

Onni Aaltokallio, (edessä) Ella Teitto, Eveliina Koskinen, Aino Tervonen, (takana) Bea Ek, Maiju Sederholm, Josefiina Pyykkö ja Juliaana Pyykkö. Kuva: Hanna Hyvärinen

Oppilaat suomensivat Hyvärisen johdolla musikaalin itse ja suomennos ja suomennoksesta tehty englanninkielinen käännös lähetettiin tarkastettaviksi Lontooseen. Molemmat hyväksyttiin ja Kimpisen koulu sai esitysluvan tarkoin vartioituun teokseen.

Sound of Musicin virallinen nuorisoversio on nimeltään Getting to know Sound of Music. Se sisältää kaikki musikaalin kuuluisimmat laulut ja merkittävimmät juonenkäänteet, vaikka tarinaa onkin jonkin verran oiottu.

- Musikaali on edelleen Kapteeni Von Trappin ja kotiopettajatar Marian rakkaustarina. Nuorisoversiossa Von Trappin perheen lapset ovat kuitenkin tapahtumien keskiössä. Musikaalissa esiintyy niin nunnia kuin natsisotilaita ja lavalla nähdään paronitar Elsa Schröderiä lukuun ottamatta kaikki musikaalin keskeiset henkilöt.

Sound of Music, lapset 1

Ella Teitto, Juliaana Pyykkö, Josefiina Pyykkö, Aino Tervonen, Eveliina Koskinen, Bea Ek ja Maiju Sederholm. Kuva: Hanna Hyvärinen

Musikaalin harjoitukset alkoivat syksyllä, kun oppilaat ryhtyivät opettaja Hanna Hyvärisen johdolla opiskelemaan musikaalin lauluja. Hyvärinen on harjoituttanut sekä musikaalin solistiset lauluosuudet että kuoron. Marraskuussa alkoivat koreografiaharjoitukset luokanopettaja Milla Hyvärisen johdolla.

- Sukunimestämme huolimatta emme ole toisillemme sukua. Olemme työstäneet useita musiikkiteatteriproduktioita yhdessä, minkä vuoksi tälläkin kertaa oli luontevaa tarttua tähän yhdessä Millan kanssa, Hanna Hyvärinen kertoo.

Koreografiaharjoitukset ovat hyvässä vauhdissa. Ryhmä on harjoitellut noin joka kolmas viikko omalla koululla. Hiihtoloman jälkeen harjoitukset siirtyvät Kimpisen lukion saliin, jossa teos myös huhtikuussa esitetään.

- Koska kyseessä on suuri produktio, joka toteutetaan keskellä ison koulukeskuksen arkea, olemme joutuneet sijoittamaan kaikki näytökset yhdelle ja samalle kouluviikolle sekä sitä seuraavaan viikonloppuun 21.-23.4. Meillä on kaksi täyteen varattua koululaisnäytöstä sekä neljä kaikille avointa näytöstä, joihin myymme lippuja. Lippuja näytöksiin myyvät yhteistyökumppanimme Musiikki Fazer, Lappeenrannan Musiikkiopisto sekä Monosen kenkäkauppa.

Seiskaluokkalaisille maailmanluokan musikaalin tekeminen on iso juttu. Jopa niin iso, ettei sitä ihan vielä kunnolla ymmärrä. Kimpisen 7. musiikkiluokka on kuitenkin ollut mukana monessa, eikä tämäkään projekti ole ainakaan vielä liiemmin huimannut opettajankaan päätä. Luokan edellinen iso saavutus oli voitto Espoo Vocal -kuorokilpaulussa viime kesänä.

Sound of Music,  nunnat

Sofia Luukko, Pinja Vormisto, Jenna Pasonen, Helmi Kähkönen, Elvira Haapalainen, Ketlin Kade, Saima Seppänen ja Noora Peltoniemi,. Kuva: Hanna Hyvärinen

- Olen opettanut näitä nuoria 3. luokalta asti ja tiedän mihin he pystyvät. En ole koskaan päästänyt heitä helpolla ja tiedän, etten tee sitä nytkään. He ovat lahjakkaita ja taitavia; heillä on asenne kohdallaan ja luotan heihin 100%:sti. Vuorosanojen opettelu on toki normaalin koulutyön ohessa haastavaa ja stressaavaakin, mutta uskon, että valmistuttuaan tämä produktio antaa mukana olleille nuorille paljon enemmän kuin on ottanut. On iso etuoikeus päästä työstämään Sound of Musicia. Monet teatterin ammattilaisetkaan eivät ole sitä eläessään tehneet.

Musikaalin päärooleissa nähdään Onni Aaltokallio Kapteeni Von Trappina, Saana Kaltio ja Noora Peltoniemi vuorottelevat kotiopettajatar Mariana. Von Trappin perheen lapsina nähdään Josefiina ja Juliaana Pyykkö, Ella Teitto, Aino Tervonen, Eveliina Koskinen, Bea Ek sekä Maiju Sederholm. Luostarin Abbedissaa esittää Elvira Haapalainen.

Teoksen ohjaajana ja taiteellisena johtajana toimiva Hanna Hyvärinen pitää huolta musikaalin kokonaisuudesta. Hän vastaa siitä, että Kimpisen koulun esitys noudattaa Lontoosta asetettuja vaatimuksia. Tuotannon taustalla on kuitenkin mukana iso joukko vapaaehtoisia oppilaiden vanhempia sekä Kimpisen koulun opettajia ja avustajia, jotka ovat yhdessä kantamassa vastuuta muun muassa puvustuksesta, lavastuksesta, äänentoistosta, väliaikabuffetista, markkinoinnista ja lava-avustajan tehtävistä. Myös Kimpisen koulun rehtorit ovat olleet tärkeässä roolissa.

- Ei ole itsestäänselvää, että koulussa voidaan tehdä näin isoja juttuja, Hyvärinen toteaa. Kimpisen koulu on halunnut pitää kiinni 50. juhlavuottaan viettävistä musiikkiluokistaan ja painotettuun musiikinopetukseen halutaan edelleen satsata. Saamme tehdä tällaista koska koemme tämän merkittäväksi ja koska koemme oppilaiden oppivan musikaalissa sellaista, mitä muuten ei koulussa opittaisi.

Getting to know Sound of Music -nuorisomusikaalin esitykset Kimpisen lukion salissa 21.-23.4.2017 seuraavasti: 21.4. klo 19 ensi-ilta, muut näytökset 22.4. klo 15 ja 18 sekä 23.4. klo 15. Liput 10€/6€ alle 12-vuotiaat. Lippuja myyvät Musiikki Fazer, Lappeenrannan Musiikkiopisto ja Monosen kenkäkauppa.

Lisätiedot: Hanna Hyvärinen / 045-1317732 tai hlhyvarinen a gmail.com

Facebookissa: https://www.facebook.com/soundofmusickimpinen/

Tapahtumasivu Facebookissa: https://www.facebook.com/events/1279643025462562/

Sound of Music, Kimpisen koulu, Hanna Hyvärinen, Milla Hyvärinen, nuorisoversioJulkaisija: Amusa Kulttuuritori/MJ-S (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010