Matka-Agentit, logolinkkiSesam Production

Voimaa vaatteista – Tatun ja Soten Rekrymarkkinoilta ideoita hyvinvointipalveluihin

30.4.2017

Toimintavoimaa, etäyksilövalmennusta, kehon tunnetta ja voimavaatteita tuotiin esiin Hyvinvoinnin välitystoimiston Tatun ja Soten Rekrymarkkinat -iltapäivässä Imaralla 21.4. Hankkeen Lappeenrannan toimipisteen taiteilijat, tuottajat ja sosiaali- terveysalan ammattilaiset olivat tuottaneet uusia ja mielenkiintoisia palveluita hyödynnettäväksi sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä työyhteisöissä.

Voimavaatetyöpaja oli tuottanut pilottina IntoPajat ry:n toimintaryhmälle työpajan. Siinä jokainen osallistuja suunnitteli ja toteutti omaa persoonallisuutta korostavan ja voimaannuttavan vaatteen. Voimavaatteen vetäjät auttoivat työtavoissa joko kokonaan uuden vaatteen tekemisessä tai oman vaatteen muokkaamisessa. Ideana on kädentaitojen karttuminen ja huomion kääntäminen pois kuntoutuksesta. IntoPajat ry järjestää yksilö- ja työvalmennuspalveluita työttömille ja osatyökykyisille.

Hvvt Rekrytori

Etäyksilövalmennuksen Minna Rautio (vas.) ja Johanna Järvelä sekä Anu Kudjoi ja Minna Mänttäri Voimavaatetyöpajasta esittelemässä toimintaansa. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

Osallistujista otettiin valokuvia. Jokainen sai päättää itse kuvan sisällöstä ja mikä kuva tuli näytettäväksi jakson päätteeksi pidetyssä valokuvanäyttelyssä.

Vaatteiden tekeminen ja siihen liittyvä valokuvaus vaikuttivat positiivisesti osallistujiin ja vahvistivat päätöksentekokykyä. Esimerkkinä mainittiin hiljaisten osallistujien alkaneen puhua enemmän ja saaneen itsetuntoa. Voimavaatetyöpajan palveluita tarjoavat Anu Kudjoi, Minna Mänttäri ja Pauliina Näränen.

Toimintavoima keskittyi tarjoamaan koulutuspakettia työhyvinvointiin, joka on suunnattu erityisesti sote-alan esimiehille että työntekijöille. Kulttuurihyvinvointiin liittyvän tietoiskun jälkeen teatteri- ja musiikkipajoissa tutustutaan soveltavaan taiteeseen omakohtaisesti. Toiminnalla on aina tavoite, esim. vuorovaikutuksen lisääminen.

Toimintavoiman tiimissä toimivat Piia Kleimola, Saija Lahtinen, Emilia Kaukiainen ja Tiina Peltola.

Hvvt Harppu ja saha

Tiinapriitta Savela (harppu) ja Minna Högbacka (saha) valloittivat taitavalla soitollaan. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

Etäyksilövalmennus tarjoaa palvelumuotoilun avulla apua esimerkiksi soten digipalveluiden suunnitteluun ja käyttöön. Etävalmennusta toteuttavat Minna Rautio, Johanna Järvelä ja Janika Holm.

TunneKeho tuottaa kuntouttavan ryhmätoiminnan muotoa, jossa opitaan tuntemaan tunteiden ja oman kehonyhteyttä eri taidemuotojen avulla. Palvelutuotetta pilotoitiin valmennuksen aikana etelä-Karjan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksoten) psykososiaalisen osallisuuden ja kuntoutuksen päivätoiminnassa.

Annetuissa palautteissa todettiin mm. ”Tällä on ollut jopa ’lääkinnällinen’ vaikutus. Työryhmän muodostavat Ira Hynninen-Sundelin, Minna Nivala, Anni Eveliina Pellikka ja Tiinapriitta Savela.

Hvvt paneeli

Paneeliin osallistuivat Marjukka Ervelius Eksotelta, Anna Vilkuna Kaakon Taiteesta, Kirsi Lajunen Taiteen edistämiskeskuksesta ja Topi-Matti Äikäs Imatran kaupungilta. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

Hyvinvoinnin välitystoimiston TAtun ja Soten Rekrymarkkinat -tapahtuma oli viime vuoden syyskuusta alkaneen moniammatillisen valmennuksen päättäjäistapahtuma. Samalla esiteltiin meneillään olevia Kaakkois-Suomen sote-sektorille suunnattuja hankkeita.

Kaakon Taiteen taidejohtaja Anna Vilkuna kertoi Sairaala-artoteekki –projektista, jossa luodaan mallia taidelainaamojen perustamisesta hoitoympäristöön. Pelkistettyihin sairaalatiloihin ja muihin terveydenhuollon tiloihin haetaan elävöitystä taideteoksista. Sairaalassa kävijöille annetaan mahdollisuuksia taideteosten valintaan. Pilottikohteena on Etelä-Karjalan keskussairaala ja tarkoitus on levittää hankkeen aikana saatua mallia muualle Suomeen.

Saimaan ammattikorkeakoulussa tutkitaan taiteen ansaintamalleja TaideArt –hankkeessa, jota esitteli Outi Peippo. Tulojen hankkimiseen haetaan erilaisia malleja ja taiteelle uusia rooleja eri uusilla toimialoilla.

Paneelikeskustelussa pureuduttiin mm. kysymykseen taiteen tuomisesta kaikkien ulottuville ja sen merkitystä. Anna-Leena Kaarna Etelä-Karjalan Osuuspankin viestinnästä oli tehnyt taidehankintaprojektin pankin uusiin tiloihin ja tämä prosessi oli muodostunut merkittäväksi. Taide on tuonut hyvinvointia henkilökunnalle ja asiakkaille positiivista mielenkiintoa pankissa esillä olevaa taidetta kohtaan. Kaarna kehottikin taiteilijoita olemaan aktiivisia liike-elämän suuntaan.

Hvvt Elokuun vettä

Näyttelijät Ismo Kotro ja Kira Boesen esittivät tilaisuuden päätteeksi arkikomediallisen parisuhdenäytelmän Elokuun vettä. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

Imatran kaupunkikehitysjohtaja Topi-Antti Äikäs kertoi Imatran olevan aktiivinen prosenttiperiaatteen noudattamisessa. Ympäristötaiteeseen on panostetaan ja asennekeskustelua on käydään virkamieskunnassa toteutuksista. Äikäs nosti esiin asukkaiden asenteet, sillä ne ovat myös merkityksellisiä taiteen toteutusten edistämisessä.

Marjukka Ervelius Eksotelta toi esiin projektien ja hankkeiden merkityksen taidepalveluiden käytössä hoitoympäristöissä. Positiiviset kokemukset kannustavat jatkamaan.

Hyvinvoinnin välitystoimisto on Turun ja Jyväskylän seuduilla sekä Kaakkois-Suomessa toimiva ESR-rahoitteinen valtakunnallinen osaamis-, innovaatio- ja välitysverkosto, jossa toimivat taiteilijat, tuottajat sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset.


Marja Jähi-Salo

Marja Jähi-Salo
marja.jani-salo a amusa.fi

Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010