Sesam ProductionPop Jazz Konservatorio Animaatio

Toinen hyvän mielen Ilokuvafestivaali toi esiin naisohjaajia - Zaida Bergroth esitteli Miamin

7.8.2017

Ilokuvafestivaali keskittyi jälleen hyvän mielen ja hyvin päättyviin elokuviin. Toista kertaa järjestetyssä tapahtumassa näytettiin Mäntyharjun Kinossa 3.-6.8. kahdessa salissa aikuisille ja lapsille runsas kattaus laatuelokuvia. Lauantai-iltana 5.8. ohjaaja Zaida Bergroth esitteli viikonlopun ensi-iltaelokuvansa Miami.

Tapahtuman päätoteuttaja Roosa Toivonen kertoi yleisön suorastaan syleilevän ideaa hyvän mielen leffoista. Tänä vuonna teemana olivat erityisesti naisohjaajat Suomen juhlavuoden kunniaksi. Elokuvista tasan puolet oli naisten ja puolet miesten ohjaamia.

Neljän päivän aikana Ilokuvafestivaalin aikana nähtiin yhteensä 48 elokuvaa. Paikalla oli useita ohjaajia ja elokuvien tekemiseen osallistuneita käsikirjoittajia ja näyttelijöitä kertomassa tuotannoista.

Zaida Bergroth

Zaida Bergroth oli iloinen yleisön myönteisestä palautteesta. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

Miami piti pihdeissään


Viime viikonloppuna ensi-iltansa saaneen, Krista Kososen ja Sonja Kuittisen tähdittämä Miami -elokuvan ohjaaja Zaida Bergroth kertoi ennen esitystä lyhyesti elokuvan taustasta. Elokuvan tarina kahdesta siskoksesta oli toinen käsikirjoitusversio. Ensimmäinen oli tanssijamaailmaan sijoittuva satiirinen kuvaus, joka muuttui toisessa käsikirjoituksessa draamalliseksi.

Kuvaukset tehtiin 25 päivässä ja hyvin paljon käsivaralta. Bergroth kertoi halunneensa päästä tällä tavalla lähemmäksi näyttelijöitä. Samasta syystä käytettiin paljon lähikuvia. Pahiksiinkin saatiin näin näytettyä jotain inhimillistä ja sympaattista.

Zaida Bergroth on aikaisemmin kuvannut veljeksiä. Nyt oli mukava tehdä elokuvaa siskoksista ja nuoremman sisaren kasvukertomusta vanhemman, ailahtelevan vanhemman sisaren rinnalla.

Kutsuvieraiden ennakkonäytöksen jälkeen Mäntyharjun ensi-ilta oli ensimmäinen, johon Bergroth osallistui. Yleisön ensimmäiset kommentit ja reaktiot ovat ohjaajalle aina jännittäviä ja arvokkaita. Samoin palauteen saaminen kerrottujen asioiden välittymisestä yleisölle.

Elokuva virittikin vilkkaan keskustelun sisarusten suhteista, dramaattisista käänteistä ja jopa päähenkilön uskonnollisuudesta. Elokuva piti pihdeissään alusta loppuun, oli yleinen kommentti.

Seuraavaa elokuvaa Zaida Bergroth on tekemässä parhaillaan unisaarnaaja Maria Åkerblomista, jota hän kuvaa ristiriitaiseksi ja kiinnostavaksi persoonaksi. Käsikirjoitus on Anna Viitalan ja pohjautuu Åkerblomista tehtyyn näytelmään.

Yleisöltä innostunutta palautettaOhjelmistosta löytyi toinenkin tuore ensi-iltaelokuva, Tuuheet ripset, jonka ohjaaja Hannaleena Hauru oli myös paikalla torstaina 3.8. kertomassa elokuvasta. Kotimaisista elokuvista löytyi myös sopivasti kerrattavia tai väliin jääneitä kuten Postia pappi Jaakobille tai Saattokeikka. Nuorempi väki tai miksei aikuisetkin saivat seurata Onnelia ja Annelia tai Risto Räppääjää sekä lukuisia animaatioita.

Roosa Toivonen

Roosa Toivonen. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

Ulkomaisesta filmitarjonnasta löytyi monia viehättäviä ja tositapahtumiin perustuvia elokuvia kuten kertomus presidentti Mitterandin yksityiskokista Haute cuisine tai Lion, Australiaan adoptoidun intialaispojan tarina.

Sunnuntain dokumenttipäivän lisäksi oli tarjolla nuorten työpajan 48 tunnissa toteuttamia lyhytelokuvia. Viihteellisiin iltaohjelmiin kuului mm. Irina Björklundin esittämiä iskelmiä suomeksi ja ranskaksi sekä Tipsy Gipsy-duo, jossa esiintyivät Värttinän Susan Aho ja Karoliina Kantelinen.

Ilokuvafestivaalin monipuolisesta tarjonnasta löytyi varmasti katseltavaa ja ahmittavaa elokuvista kiinnostuneille ja valintaa vaivasi suorastaan positiivisesti runsauden pula. Ansioitunein yleisön edustaja oli katsonut neljässä päivässä 19 elokuvaa eli niin paljon kuin kunakin esityspäivänä pystyi!

Ilokuvafestivaali, juliste

Kuva: cc-by-sa Amusa.fi


Roosa Toivosen tavoitteesta tarjota hyvää mieltä ja myönteisiä elämyksiä täyttyi varmasti moninkertaisesti. Hyvin tehty draama saa hyvälle mielelle, aina ei tarvita komediaa.

Yleisö suorastaan huokui kiitosta ja innostusta ilokuviin. Eräs katsoja totesikin, että elokuva voi olla hyvä siitä huolimatta, että se päättyy hyvin.

Ilokuvafestivaali järjestetään taas ensi vuonna samaan aikaan eli elokuun alussa 2018 Mäntyharjun Kinossa.Marja Jähi-Salo

Marja Jähi-Salo
marja.jahi-salo a amusa.fi

Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010