Sesam ProductionPop Jazz Konservatorio Animaatio

Designmuseon Habitare-kokoelmassa esillä pakolaisleireille kehitetty rakennus

11.9.2017

Designmuseon Habitare-kokoelmassa on tänä vuonna esillä pakolaisleireille tarkoitettu väliaikaismajoitus Better Shelter. Rakennus on kehitetty yhteistyössä Ikean ja pakolaisjärjestö UNCHR:n kanssa. Better Shelter -yrityksen kehityksessä mukana ollut viestintäpäällikkö Märta Terne saapuu Designmuseon vieraaksi Habitareen.

Designmuseo ja Suomen messut toteuttavat joka toinen vuosi yhteistyössä osaston Habitareen, jossa esitellään kansainvälinen Habitare Collection -muotoilukokoelma. Asiantuntijajuryn kuratoimassa näyttelyssä on tänä vuonna esillä noin 15 designesinettä kansainvälisiltä muotoilijatähdiltä.

Better Shelter

Better Shelter pakolaisille. Kuva: Business Insider

Kokoelman suurin esine on pakolaisleirien ja luonnonkatastrofien jälkeiseen väliaikaismajoitukseen tarkoitettu tilapäinen rakennus Better Shelter. Kyseessä on Better Shelter -yrityksen yhdessä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n ja Ikean kanssa kehittämä kevyesti liikuteltava ja osista koottava rakennus. Taloa muistuttavan suojan tarkoitus on tarjota yksityisyyttä ja kodinomaisuutta inhimillisten katastrofien keskelle.

Designmuseon johtaja Jukka Savolainen oli mukana asiantuntijaraadissa valitsemassa näyttelyyn otettavia esineitä.

- Muotoilun tulee haastaa meitä ajattelemaan yhteiskunnan tilaa ja meneillään olevia muutoksia, jotka koskettavat meitä kaikkia. Emme pysty sulkemaan silmiämme niiltä, tai niiden vaikutuksilta. Tästäkin syystä Better Shelter -projekti on tärkeä osa Designmuseon nykymuotoilun kokoelmaa, Savolainen toteaa.

Vaikka Better Shelter on pohjimmiltaan tilapäinen ratkaisu, se tarjoaa huomattavasti perinteistä telttaa pidempiaikaisen ja turvallisemman ratkaisun esimerkiksi pakolaisleirin asukkaille. Rakennuksen on tarkoitus kestää käytössä ainakin kolme vuotta.

- Yhteiskunnan haasteet ja ongelmat vaativat uudenlaista ajattelua myös muotoilijoilta ja yrityksiltä. Better Shelter on erinomainen konsepti ja ratkaisumalli siitä, kuinka muotoilun avulla voidaan lähteä ratkomaan ongelmia ja kehittämään tuotteita, jotka tuovat turvaa ja tilapäisen kodin niille, jotka tarvitsevat pikaista apua, Savolainen sanoo.

Designmuseon Habitare Collection on kokonaisuudessaan asetettu näytteille Better Shelterin sisään. Näyttelyn jälkeen Better Shelter siirtyy osaksi Designmuseon 75 000 esineen kokoelmaa.

Mikä Habitare Collection?


- Joka toinen vuosi Designmuseo ja Suomen messut toteuttavat Habitareen yhteistyössä osaston, jossa esitellään kansainvälinen Habitare -muotoilukokoelma.
- Jurytetyssa näyttelyssä on esillä tänä vuonna 15 designesinettä kansainvälisiltä muotoilijatähdiltä. Valitut esineet edustavat muotoilun eri alueita konseptiajattelusta huonekalusuunnitteluun ja teolliseen muotoiluun.
- Näyttelyn juryyn kuuluvat: johtaja Ann-Louise Sommer Tanskan Designmuseosta, johtaja Jukka Savolainen, yli-intendentti Merja Vilhunen Designmuseosta, sekä ohjelmapäällikkö Laura Sarvilinna Messukeskuksesta.
- Habitare Collection nähtiin Habitaressa ensi kertaa vuonna 2009. Kokoelmaa kasvatetaan joka toinen vuosi Habitare-messujen yhteydessä, ja siitä muodostuu vähitellen merkittävä osa Designmuseon pysyviä kokoelmia.
- Habitare Collection on esillä Ahead!-designalueella 13.–17.9.2017. Messujen jälkeen esineet luovutetaan Designmuseon pysyviin kokoelmiin.

Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010