Pop Jazz Konservatorio AnimaatioSesam Production

Helsingin filharmoninen kuoro juhlii 10-vuotistaivaltaan yhdessä satavuotiaan Suomen kanssa

25.9.2017

Vuonna 2007 perustetun Helsingin filharmonisen kuoron 10-vuotisjuhlallisuudet huipentuvat 30.9. pidettävään juhlakonserttiin. Suomi 100 -juhlavuoden yhdessä kiinnostavimmista konserteista kohtaavat Suomen musiikkielämän suuret legendat ja uudet tulevaisuuden tähdet: Maestro Leif Segerstam johtaa konsertissa Sibeliuksen Finlandian; Orkesterina soittaa Helsinki Sinfonietta, jonka ovat perustaneet nuoret helsinkiläiset ammattimuusikot; kuorona on luonnollisesti HFK - Helsingin filharmoninen kuoro.

Juhlakonsertin pääteoksen Uuno Klamin Psalmus-oratorion solistiosat laulaa nouseva sopraanolupaus Reetta Haavisto sekä baritoni Juha Kotilainen. Satavuotiaan Suomen tarinan kertoo juontaja Aarno Cronvall tällä kertaa kuoromusiikin ja historiamme hetkien kautta. Konsertin kapellimestarina toimii lahjakas nuori taiteellinen johtajamme Jonas Rannila, joka on lyhyessä ajassa noussut Suomen kuoro- ja oopperaelämän kärkeen.

Helsingin filharmoninen kuoro

Kuva: Helsingin filharmoninen kuoro

Illan teokset ovat kuin Suomen historia pienoiskoossa. Sibeliuksen teoksista kuullaan Finlandian lisäksi historiallisesti merkittävä kantaatti Oma maa, jonka syntyhetket ovat Suomen kohtalonhetkissä. Sibelius kirjoitti teoksensa punakaarteja pakoillen Lapinlahden mielisairaalassa, jonne hänen sairaalan ylilääkärinä toiminut veljensä Christian Sibelius hänet oli ottanut turvaan. Teos on vaikeista syntyhetkistään huolimatta avoin ja kirkas ylistys isänmaalle, sen väkevälle luonnolle ja ennen kaikkea Suomen vahvalle kansalle.

Konsertin suurteos on Uuno Klamin oratorio Psalmus. Se on maamme musiikkihistoriassa ainutlaatuinen ja harvoin kuultu mestariteos. Klami oli suomalaisittain rohkea kansainvälinen säveltäjä, joka haki vaikutteensa eritoten Ranskasta. Psalmuksen sävelmaailma on kuitenkin ainutlaatuisella tavalla myös suomalainen. Teoksen teksti on vanhalla suomella kirjoitettu Juhana Cajanuksen hengellinen virsiteksti.

Konsertissa kuullaan kantaesityksenä nuoren polven nousevan säveltäjän Lauri Mäntysaaren teos Tähtien takaa. Sen tekstinä on osia Auli Särkiön runosta, jossa kaiken maallisen tuskan ja työn pauhussa tähtien takaa kuuluu pyhä ääni - musiikki.

Helsingin filharmonisen kuoron juhlavuoden suojelijana toimii presidentti Tarja Halonen.

Reetta Haavisto (sopraano), Juha Kotilainen (baritoni)
Helsingin Filharmoninen Kuoro, Helsinki Sinfonietta
johtaa Leif Segerstam, Hannu Norjanen, Jonas Rannila
juontaa Aarno Cronvall

Sibelius: Finlandia
Sibelius: Oma maa
Klami: Psalmus
Mäntysaari: Tähtien takaa

Lauantaina 30.9 Temppeliaukion kirkkoJulkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010