Pop Jazz Konservatorio AnimaatioSesam Production

"Finnjävlar. Suomiperkeleet Ruotsissa." - uutuuskirja ilmestynyt

2.10.2017

”Ruotsalainen ei tiedä, mitä kärsimys on. Ruotsalainen on pinnallinen, hilpeä, mielistelevä, falski, selkärangaton, hän ei osaa tanssia, ei ymmärrä musiikin päälle, on huonompi urheilussa ja matematiikassa eikä hänestä löydy sisua. Paistetut varpuset lentävät suoraan ruotsalaisen suuhun. Mutta sitä ei tässä hemmetin maassa saa sanoa.” – Victoria Rixer Finnjävlarissa

Ruotsinsuomalaisia on pidetty köyhinä, viinaanmenevinä, puukkojusseina. Koulussa on pilkattu finnjeeveleiksi ja kielletty suomen puhuminen. Jo 1900-luvun alussa ruotsalaiset rotubiologit leimasivat suomalaiset alempiarvoisiksi, ja poliisi kutsui heitä ”ulkomailta tuoduksi heikommaksi ainekseksi”.

Finnjävlarissa viisitoista ruotsinsuomalaista kertoo, millaista on ollut kasvaa suomalaistaustaisena Ruotsissa. He kertovat isistä ja äideistä, jotka kuolivat liian nuorina, opettajista jotka nauroivat heidän ääntämiselleen, syrjinnästä ja ulkopuolisuuden tunteesta. Elämästä kahden kulttuurin välissä.

”Olen jollain tavalla aina hävennyt tätä suomalaisuuttani, mutta en ole ymmärtänyt miksi. Ruotsinsuomalaisuus on traumaattinen asia vielä monille toisenkin polven ruotsinsuomalaisille, jota suurin osa tämän kirjan kirjoittajistakin edustaa. Tämä kirja on yritys vapauttaa itsensä ja muut siitä häpeästä”, sanoo kirjan taustoista sen toimittaja Kristian Borg.

Ruotsissa asuu tätä nykyä yli 700 000 suomensukuista. Heitä istuu niin Ruotsin keskuspankin johdossa kuin valtiopäivillä, ja suomen kielellekin on annettu virallinen asema. Silti suomalaisia koskevat stereotypiat istuvat edelleen tiukassa.

Suomalaisuus ei ole enää kirosana, mutta suomiperkeleet joutuvat yhä puolustamaan paikkaansa.

Kirjoittajat: Susanna Alakoski · Seluah Alsaati · Ivar Andersen · Kristian Borg · Maziar Farzin · Eija Hetekivi Olsson · Nanna Huolman · Andreas Ali Jonasson · Domino Kai · Mats Kolmisoppi · Tuija Nieminen Kristofersson · Lina Puranen · Victoria Rixer · Kaisa Syrjänen Schaal · Zac O’ Yeah · Marja Ågren

Suomennoksen esipuheen on kirjoittanut mediatutkija Anu Koivunen.

Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Kristian Borg (toim.), Finnjävlar. Suomiperkeleet Ruotsissa

Kristian Borg (toim.), Finnjävlar. Suomiperkeleet Ruotsissa. Vastapaino

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010