Tiliastrum OyPop Jazz Konservatorio Animaatio

Arkkitehtuurin Finlandian saanut Harald Herlin -oppimiskeskus tukee uudenlaista oppimista

3.10.2017

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto myönnettiin Aalto-yliopiston Harald Herlin -oppimiskeskuksen korjaussuunnittelusta 2.10. Peruskorjauksen suunnitteli Arkkitehdit NRT. Rakennuttaja ja rakennuksen omistaja on Aalto-yliopistokiinteistöt Oy.

Alvar Aallon suunnittelema rakennus pyrittiin uudistamaan niin, että oppimisesta tulee hauskaa.

Otaniemen kampuksella sijaitsevan Harald Herlin -oppimiskeskuksen suunnitteli Alvar Aalto ja se otettiin käyttöön vuonna 1970. Perusteellinen uudistus vuosina 2015–2016 onnistui muovaamaan rakennuksesta viihtyisän, modernin ja monikäyttöisen tilan, jonka yhteisö on nopeasti ottanut omakseen. Tiloja käyttää keskimäärin tuhat asiakasta päivässä, mikä on selvästi enemmän kuin ennen peruskorjausta.

Harald Herlin -oppimiskeskus

Oppimiskeskuksen ensimmäisessä kerroksessa on kirjoja, kuva-aineistoja, tapahtumatiloja ja kahvila. Kuva: Aalto-yliopisto/Tuomas Uusheimo

Oppimiskeskuksen tilat tukevat uudenlaista oppimista, tutkimusta ja työskentelyä. Digitalisaation myötä painetun aineiston määrä on vähentynyt ja tiloja on voitu vapauttaa yhdessä oppimiselle ja ryhmätöille, itsenäiseen opiskeluun ja erilaisille palveluille. ”Oppimiskeskuksessa voi koko yhteisö kohdata ja luoda yhdessä. Olemme nostaneet opiskelijat keskiöön ja pyrimme tekemään ympäristöjä, joissa oppiminen on hauskaa. Tässä on onnistuttu mielestäni loistavasti: rakennuksessa voi aistia tiedonjanoisen kuhinan”, sanoo Aalto-yliopiston vararehtori Eero Eloranta.

Harald Herlin -oppimiskeskuksen uutta toimintakonseptia ja tiloja suunnittelivat yhdessä opiskelijat, opettajat, tutkijat, kirjaston henkilöstö, arkkitehdit ja palvelumuotoilijat. Palvelut on sijoitettu teemoittain: suojeltu ja Alvar Aallon alkuperäiset ideat vahvimmin säilyttänyt toinen kerros toimii kirjasto- ja lukusalina, ensimmäisessä kerroksessa on muun muassa kuva-aineistoja sisältävä Visual Resource Centre ja kahvila.

Alin kerros muutti peruskorjauksessa täysin muotoaan kirjavarastosta värikkääksi ja omaleimaiseksi monitoimitilaksi, jossa on paitsi opiskelutiloja myös valokuvaus- ja videostudio ja FabLab-paja, jossa voi kokeilla 3D-tulostusta. Tiloissa järjestetään niin näyttelyitä, tapahtumia kuin kokoontumisiakin.

Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010