Pop Jazz Konservatorio AnimaatioSesam Production

Korvikeviinaa, kiljua, pontikkaa – Alkoholinkäyttö sotavuosina 1939–44

21.10.2017

Tunnetuin mielikuva suomalaissotilaan rintamantakaisesta ryypiskelystä lienee peräisin Tuntemattomasta sotilaasta, jossa miehet juhlivat Mannerheimin syntymäpäivää juomalla kiljua. Mutta millaista alkoholinkäyttö todella oli sota-aikana?

Talvisodan kuukausina tarjottiin ryyppyjä lämmikkeeksi ja raskaiden tehtävien jälkeen, mutta jatkosodassa viinankäyttö lisääntyi. Ylimääräisten annosten nauttimisen ohella tislattiin polttopullojen sisällöstä ”telaketjuksi” nimitettyä korvikeviinaa, käytettiin kiljua, keitettiin pontikkaa ja ostettiin konjakkia saksalaisilta aseveljiltä.

Vuoden 1941 syksyllä 50 aliupseeria ja miehistön jäsentä joi sotasaaliina saatua myrkyllistä spriitä luullen sitä viinaksi – 14 sotilasta kuoli. Sotasaaliina saatiin kuitenkin myös oikeaa viinaa: Petroskoin valtauksen yhteydessä lokakuussa 1941 kaupungista löydettiin tuhannen litran vodkasammio, ja pian juhlat olivat käynnissä.

Asemasota ruokki joutilaisuutta, jota hoidettiin juopottelemalla. Korvikkeet olivat suosittuja, mutta myös laillista alkoholia kului. Junat täyttyivät lisää viinaa rintamalle hakevista henkilöistä, ja palattuaan rintamalle ostajat trokasivat viinoja kiskurihinnoin. Joskus viinanhimo kärjistyi ryöstelyksi: vuoden 1942 helmikuussa 12. prikaatin neljäs pataljoona ryösti Kajaanin Alkoholiliikkeen.

Kun sodan suunta kääntyi ja Neuvostoliitto vaati Suomea katkaisemaan suhteensa Saksaan, ryyppyjä otettiin puolin ja toisin entisten ja uusien vihollisten kanssa. Suomi-sotilaalle kelpasi niin venäläisen tarjoama kirkas vodka kuin entisen aseveljen tarjoama konjakki.

Viinalla terästetty sota näyttää jatkosodan spriinhajuisen todellisuuden, joka muovasi kieltolain ohella suomalaisten alkoholinkäyttöä humalahakuisempaan suuntaan. Teos perustuu laajan arkistomateriaalin ja lähdekirjallisuuden lisäksi veteraanien muistelmiin ja valokuviin.

Kirjan kirjoittaja, FM Jonna Pulkkinen on Oulussa asuva tietokirjailija ja toimittaja. Hän on tutkinut alkoholin historiaa teoksissaan Jallu, Lonkero ja Kieltolaki. Ulkoasusta ja kuvista vastaava AD Mika Wist on tehnyt mainonnan suunnittelua suurimmille kotimaisille alkoholituottajille. Hän on sotahistorian harrastaja ja yksi sotapolku.fi-palvelun perustajista.

Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Viinalla terästetty sota - Alkoholi sotavuosina 1939-1944

Jonna Pulkkinen ja Mika Wist, Viinalla terastetty sota - Alkoholi sotavuosina 1939-1944. Atena

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010