Sesam ProductionMatka-Agentit, logolinkki

Dramaattinen tenniselokuva Borg/McEnroe ensi-iltaan 13.10. – katso haastattelut

8.10.2017

Amusan Jouni Hakkarainen kävi katsomassa elokuvan ennakkoon ja haastatteli ex-tennispelaajia Jarkko Niemistä ja Veli Paloheimoa sekä tuottaja Jarkko Hentulaa. Lue siis tunnelmat elokuvasta ja katso videohaastattelut.

Saavuin Tennispalatsille katsomaan Borg/McEnroe-elokuvaa journalistisesti valmistautuneena, mutta kuitenkin tyystin tietämättömänä siitä, mitä tuleman piti. Olen alkanut seurata tennistä jonkin verran vasta viime vuosina, mutta tietoni Björn Borgista olivat tasoa “se joku legendaarinen tennispelaaja”. John McEnroen puolestaan ei soittanut senkään vertaa kelloja. Näinpä myös elokuvan nimi sai minut odottamaan lähinnä tylsähköä, sisäänlämpeävää dokumenttia, joka puhuttelisi ainoastaan vihkiintyneimpiä tenniksen historian ystäviä.

John McEnroe ja Björn Borg

John McEnroe (vas.) ja Björn Borg.Julie Vrabelova/Nordisk Film

Heti kun elokuva alkoi, huomasin erehtyneeni. Kyseessä oli hyvinkin dramaattinen ja tarinavetoinen kertomus, joka toi mieleen enemmänkin Hollywood-elokuvat kuin luontodokumentit.Borg/McEnroe on tarina jäävuorena tunnetun ruotsalaisen Borgin ja kuumakallena nimeä tehneen yhdysvaltalaisen McEnroen kohtaamisesta Wimbledonissa vuonna 1980. Voisi sanoa, että elokuva on tehty klassisella tavalla, joka puhuttelee kaikkia mahdollisia katsojia – kyseessä on nimittäin jo antiikin ajoista tuttu tarina hyvän ja pahan kamppailusta. Elokuvassa Björn on lasten idoli, jolta kaikki kärkkyvät nimikirjoituksia, kun taas McEnroe puhuttaa tennistaitojensa ohella riitelemällä kovaäänisesti tuomareiden kanssa.

Elokuvassa Borgia näyttelee taatusti naissilmää miellyttävä islantilais-ruotsalainen Sverrir Gudnason, joka luonnollisestikin sanailee pitkälti ruotsiksi. Pahasuisena McEnroena puolestaan nähdään Transformers-elokuvista tuttu Hollywood-näyttelijä Shia LaBeouf. Pidin elokuvassa valtavan paljon näyttelijöiden ja eri kielten välisestä kontrastista. Gudnason puhuu rauhallisesti ja eleettömästi, kun taas LaBeoufin jenkkiaksentilla huutamat kirosanat ja solvaukset luovat hänestä toimivan ja niljakkaan pahiksen.

Toisaalta eipä kumpikaan elokuvassa mikään suoranainen konna ole. Lähinnä molemmat ovat oman menneisyytensä, huippu-urheilun, suurten odotusten ja ympärillä pyörivän mediamylläkän uhreja. Kuten tuottaja Jarkko Hentula osuvasti haastattelussani kuvaili, elokuva näyttää sen, kuinka huipulla todella on yksinäistä.

Suosittelen lämpimästi tsekkaamaan elokuvan. Itse nautin siitä suunnattomasti.

Jos et ennakkoon tiedä, kumpi herroista voitti Wimbledonissa vuonna 1980, niin en suosittele ottamaan selvää. Sen verran herkullisesti elokuvassa nimittäin aihetta ja itse ottelua käsitellään.

Alla haastatteluni elokuvan suomalaistuottajan Jarkko Hentulan sekä elokuvan tennisuskottavuudesta vastanneiden Jarkko Niemisen ja Veli Paloheimon kanssa.

Pahoittelut, että lausuin haastatteluiden aikana paikoitellen herrojen nimiä pieleen. Borgiin, McEnroehun ja Shia LaBeoufiin pätevät kaikkiin omat lausumiskikkansa, jotka eivät olleet kysymyksiä esittäessä aina syystä tai toisesta mielessä.

Tuottaja Jarkko Hentula kertoo elokuvan saamasta levityksestä sekä aitojen herrojen McEnroen ja Borgin suhtautumisesta tarinaan
Veli Paloheimo vastaa kysymykseen, onko tenniksessä enää suuria persoonia, ja kertoo omasta roolistaan elokuvassa

Jarkko Nieminen muistelee tapaamisiaan elokuvan nimikkopelaajien kanssa ja kertoo uusista töistään ja puuhistaanJouni Hakkarainen

Jouni Hakkarainen

Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010