Pop Jazz Konservatorio AnimaatioSesam Production

Putoamisen taito avaa oven Big Edie ja Little Edie Bealen maailmaan

22.10.2017

Teatteri Jurkassa saa perjantaina 3.11. Suomen kantaesityksensä palkitun ruotsalaisen Sara Stridsbergin näytelmä Putoamisen taito (Konsten att falla, 2015).

Putoamisen taito on riipaisevan kaunis kuvaus erikoisesta äiti-tytärsuhteesta. Se kertoo elämästä, joka täyttyy enää muistoista ja kadotetuista haaveista. Näytelmä on beckettläinen kuvaus ikääntyneistä seurapiirinaisista ja entisistä kabareetähdistä Big Edie Bealesta ja tämän tyttärestä Little Edie Bealesta.

Putoamisen taito

Kuva: Marko Mäkinen

He asuvat kahdestaan rappeutuvassa kartanossa USA:n itärannikolla. Tuulenpieksemä huvila on erakoituneiden äidin ja tyttären eristäytynyt valtakunta, jossa he ovat yhä vapaita oman elämänsä tähtiä. Näytelmä pohjautuu vapaasti Bealejen elämään. Rooleissa nähdään Ella Pyhältö ja Emmi Pesonen.

- Putoamisen taidon huikeat rouvat valloittivat minut, sanoo ohjaaja Sakari Kirjavainen. - Tarina alati juoksevan ajan unohtamista naisista on yhtä aikaa koominen, traaginen ja inhimillinen. Äiti ja tytär ovat jääneet jumiin omaan todellisuuteensa. Mikä heitä pitää yhdessä ja ketä ihminen loppujen lopuksi rakastaa?

”Äiti. Ei täällä ole ketään. Ei ketään muita kuin minä.”
- Little Edie

Sara Stridsberg (s. 1972) on kirjoittanut sekä romaaneja että näytelmiä. Aiemmin häneltä on suomennettu romaani Niin raskas on rakkaus (Beckomberga, 2014). Pohjoismaisen Neuvoston kirjallisuuspalkinnon vuonna 2007 toisella romaanillaan Drömfakulteten voittanut Stridsberg on ollut vuodesta 2016 myös Ruotsin Akatemian jäsen.

Näyttämöllä: Emmi Pesonen ja Ella Pyhältö
Käännös: Emmi Pesonen
Ohjaus: Sakari Kirjavainen
Lavastus ja pukusuunnittelu: Heidi Tsokkinen
Valo- ja äänisuunnittelu: Saku Kaukiainen

ENSI-ILTA pe 3.11.2017
Muut esitykset:
Ennakkonäytös to 2.11.
Marraskuu: 7/8/16/17/18*/21/
Joulukuu: 1/2/5/7/14/15/16*

Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010