Pop Jazz Konservatorio AnimaatioMatka-Agentit, logolinkki

Jätkät ja jytkyt pureutuu populismin retoriikkaan

26.10.2017

Tavalliset, kunnolliset ja tolkun ihmiset marssivat julkisuuteen ympäri maailmaa. Suomessa perussuomalaisten nousu tapahtui samaan aikaan, kun monikulttuurisuuskritiikki kärjistyi, retoriikka muuttui aggressiiviseksi ja vihapuheesta tuli maan tapa.

"Kirja tarjoaa katsauksen lähimenneisyyteemme julkisen median keskusteluiden ja keskustelijoiden kautta. Tutkimus tuo esiin, miten asioita ymmärrettiin ja miten merkitykset muuttuivat," sanoo kirjan toinen toimittaja Emilia Palonen.

Populistisen retoriikan ja liikehdinnän ymmärtäminen on nykymaailmassa tärkeä kansalaistaito. Jätkät & jytkyt kuvaa, kuinka populismi toimii vastakkainasettelujen ja yksinkertaistusten varassa.

"Pitkään suomalaisessa keskustelussa populismi kiteytyi Timo Soiniin. Kirjamme paljastaa, mitä populismilla tarkoitettiin ja millaisia merkityksiä Soini tuotti retoriikallaan."

Populismi imee voimaansa vahvoista tuntemuksista ja synnyttää niitä. Jätkät & jytkyt hahmottaa suomalaisen populismin lähihistoriaa aikana, jolloin perussuomalaisten kannatus lähti nousukiitoon ja puolue siirtyi marginaalista politiikan valtavirtaan.

"Perussuomalaisten nousu osui sekä vaalirahakohun että kansainvälisen laman tuomaan epätietoisuuden aikaan. Perinteisten valtapuolueiden rinnalle kipusi uusi toimija, jossa nähtiin sekä uhkia että mahdollisuuksia demokratialle. Vuoden 2011 jälkeen suomalainen puoluekenttä on ollut liikkeessä: poliittinen samaistuminen ei olekaan automaattista."

Jätkät jytkyt. Perussuomalaiset ja populismin retoriikka
Emilia Palonen & Tuija Saresma (toim.)
Vastapaino 2017

Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Emilia Palonen ja Tuija Sresma (toim.), Jätkät ja jytkyt. Perussuomalaiset ja populismin retoriikka

Emilia Palonenja Tuija Saresma (toim.), Jätkät ja jytkyt. Perussuomalaiset ja populismin retoriikka. Vastapaino

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010