Matka-Agentit, logolinkkiSesam Production

Kirjamessut 2017 – pieni kurkistus lauantaipäivän elämään

29.10.2017

Kirjamessut esitteli 1200 esiintyjää, yli 1000 ohjelmanumeroa. Elämyksiä nuorille, aikuisille, klubilaisille, kirjoja rakastaville.

Kustantajien kavalkadi kansoitti messuhallin äärilleen ja todisti, mitä kaikkea painetaan. Kirjakukat kukkivat kauniisti.

Lyhyt kurkistus lauantaiseen messukeskukseen oli hengästyttävä: tavallisia ihmisiä, kuuluisia ihmisiä, paljon ihmisiä ja kiinnostavia kirjapöytiä. Päässä keikkuu ajatus ja otsikko, mitä Suomi lukee. Tässä tapahtumassa vastauksen pitää olla, että ihan kaikkea.

Kirjamessuilla

Kirjamessujen satoa

Ei-kaupallinen oivallus on, että kansalainen saa olla ylpeä valtavasta kirjojen ja kirjallisuuden runsaudesta. On mistä poimia omaan hyllyyn ja toisen hyllyyn.

Muutamia hauskoja kirjatörmäyksiä ja hyviä osumia, loistavia sattumia kuvina.

Puheenvuoroja


Grand old lady Lenita Airiston puheenvuoro oli odotettu. Hänen uutuutensa Elämäni ja isänmaani täyttänee lupauksen yksilöllisestä puheenvuorosta 100-vuotiaasta Suomesta. Brezhnevin kylmä pusu ja Suomen selviytymistarinaa… Lenita osaa.

Lenita Airisto, Kirjamessut


Syksyn hitti on tietysti Kjell Westön Rikinkeltainen taivas. Kirjailija sanaili nätisti kirjoittamisen yksinäisyydestä ja siitä, miten kauempaa näkee lähelle. Kun tekstiä synnyttää kesäpaikassa tai vaikka Visbyssä, Helsinki, kotikaupunki muuttuu sadunomaiseksi.

Kjell Westö

Kirjailijaliiton nurkassa suhisi. Martti Anhava, Sofi Oksanen ja Karo Hämäläinen pitivät yhden osuuden ajan puhetta yllä. Niin sanottuja hyviä kysymyksiä sateli yleisölle. Miksi pokkari, miksi klassikkoja ei julkaista uudelleen, miksi kirjakaupat hävisivät. Vastauksia tuli ja ei tullut. Mitä kirjakauppojen katoamiseen tulee, vertausryhmä löytyy Ranskasta, jossa kirjakauppojen toimintaa tuetaan yhteiskunnallisena instituutiona. Karo Hämäläinen totesi, että vaikka marketit ottavat kirjoja myyntiin, niillä ei ole kirjakaupan statusta. – Valikoima ei ole itseisarvo.

Sofi O

Sofi Oksanen mietti, että vaikka klassikot olisivat ajankohtaisia, niille ei ole sijaa. – Klassikkokirjallisuudelle ei ole mediatilaa. Esimerkiksi 30-luvun Saksa on ajankohtainen.

Kiinnostava muistutus suomalaisesta lukemisesta on, että ”Suomessa lukeminen on demokraattista eikä luokkasidonnaista, kuten esimerkiksi Britanniassa”. Karo Hämäläinen arvioi, että kirjastolaitos huolehtii yhteiskuntaryhmien tarpeista.

Vaikka marketit saavat kiitosta kirjamyynnistä, Sofi Oksanen kyseli ammattilaisuuden perään. – Mitä marketeissa myydään? Kirjat ovat osa vapaa-aikaa eli polkupyörät ja kirjat ovat samassa. Jos myyntiä ei tule, se kutistuu – ja kirjavalikoima suppenee.

Toinen kysymys on, kuka ostaa myyntiin tulevat kirjat, kun libristejä ja yksityisiä kirjakauppoja ei ole.

Kaunis kirja


Kaunis kirja 1

Gummeruksen osastolla oli kauniisti katettu tarjonta. Käytävää reunusti kirjoittavat ihmiset, siis kirjailijoiden kuvat. Heidän kustantajiaan ovat Johnny Kniga, readme.fi, Tammi, WSOY. Mukava idea.

Kaunis kirja 3

Sammakolla oli jälleen sammakkomainen esillepano, siis kirjat. Kuvastoon poimiutui kolme eli Charles Baudelairen Pahan kukat (siis klassikko), Riku Korhosen Lääkäriromaani, joka sai ensimmäisenä suomalaisena EU:n kirjallisuuspalkinnon sekä Hunter S. Thompsonin Pelkoa ja inhoa Las Vegasissa.

Riku Korhonen

Hunter S. Thompson


Sammakolla sai ihastella myös karttakirjaa 1700-luvulta. Paikat ovat vieläkin tallessa!

Muutama muinainen…


Muinainen Suomi kiinnostaa jälleen. Atena oli kattanut pöytäänsä Ilari Aallon ja Elina Helkalan Matkaoppaan keskiajan Suomeen. Muinaisena lukeneet tietävät, että joukkoon kuuluu myös Matka muinaiseen Suomeen. Suomen rahvaan historian kattaa suomalaisuutta keskiajalta 1800-luvulle. Perttu Immosen uutuus kiinnostaa.

Matkaopas

Rahvaan historia

Jos Lenita on grand old lady, Heikki Ylikangas on historiankirjoituksen grand old gentleman. Syksyn uutuus on historiaa, tietysti eteläpohjalaista. Art Housen kustantama Aina sitä jokin naula vetää vetää varmasti lukemaan.


Anja Kuoppa

Anja Kuoppa

Julkaisija: Amusa Kulttuuritori / TN (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010