Matka-Agentit, logolinkkiSesam Production

Tampereen akateemisen sinfoniaorkesterin solistina kanteletaiteilija Eva Alkula

30.10.2017

Tampereen akateemisen sinfoniaorkesterin (TASO) konsertissa keskiviikkona 22.11.2017 soi suomalaissäveltäjien ja islantilaisen Hugi Gudmundssonin musiikkia kapellimestari Kimmo Tullilan johdolla. Tampereen yliopiston juhlasalin lavalle orkesterin solistiksi nousee kanteleletaiteilija Eva Alkula.

Konsertin solistikappaleena kuullaan islantilaissäveltäjä Hugi Gudmundssonin Alkul-kantelekonsertto. Häntä on monesti tituleerattu sukupolvensa kiinnostavammaksi nykymusiikin tekijäksi. Gudmundssonin tausta on klassisessa kitarassa, sittemmin sähkökitarassa ja death metallissa.

Tampereen akateeminen sinfoniaorkesteri

Kuva: Tampereen akateeminen sinfoniaorkesteri

Sävellysmuodon vapaus, tonaalisuus ja rytmi, jota ovat metallimusiikin peruskiviä, johdattelivat hänet sittemmin klassisen nykymusiikin tekijäksi. Säveltäjä on omistanut Alkul-teoksensa Eva Alkulalle, joka on esittänyt konserton ennen TASO:n konserttia neljä kertaa aikaisemmin: Reykjavikissa, Joensuussa sekä Rapallossa ja Liguriassa, Italiassa. Teos tuo upeasti esiin kanteleen monipuoliset ominaisuudet ja soittimen soinnin.

Ennen solistiteosta konsertin alkusoittona soi Aarre Merikannon Intrada, joka on hänen yksi suosituimmista ja soitetuimmista sävellyksistään. Konsertin päättää Jean Sibeliuksen Kolmas sinfonia. Kolmiosaisessa teoksessa on runsaasti rytmikästä, jopa tanssillista musiikkia. Sinfonia on aikaisempia säveltäjän teoksia klassisempi ja se on usein mielletty myös pastoraaliseksi.

Kanteletaiteilija Eva Alkula työskentelee erityisesti nykymusiikin, sähkömusiikin ja japanilaisvaikutteisen musiikin parissa. Hän valmistui Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi vuonna 2003 ja voitti samana vuonna Valtakunnallisen Kantelekilpailun. Alkula esiintyy solistina ja kamarimuusikkona, ja on konsertoinut lukuisissa Euroopan maissa, Venäjällä, USA:ssa ja Japanissa.

Aktiivinen yhteistyö nykysäveltäjien ja muusikoiden sekä mm. kuvataiteilijoiden kanssa on synnyttänyt monia uusia kanteleteoksia, konserttiprojekteja ja installaatioita. Alkula on esittänyt uutta kantelemusiikkia eri musiikkijuhlilla ja ollut mukana myös erilaisissa näyttämömusiikin produktioissa. Elektronista musiikkia hän on soittanut erilaisissa projekteissa mm. viulutaiteilija Pekka Kuusiston, KONEV -yhtyeen ja sähkömuusikko Juha Sipilän kanssa.

Japanilaisella musiikilla on erityinen merkitys Alkulan muusikon elämässä. Vuosina 1999-2000 hän opiskeli Hokkaidon kasvatustieteellisessä yliopistossa. Japanissa hän vierailee vuosittain ja konsertoi kototaiteilija Tomoya Nakain kanssa. Alkula ja Tomoya ovat julkaiseet kolme levyä.

Tampereen akateeminen sinfoniaorkesteri on kunnianhimoinen harrastajasinfoniaorkesteri, jonka tarkoituksena on tarjot korkeakouluopiskelijoille ja muille musiikin harrastajille mahdollisuus soittaa korkeatasoista orkesterimusiikkia. TASO onkin esittänyt menestyksekkäästi useita orkesterikirjallisuuden merkkiteoksia ja tehnyt yhteistyötä maamme eturivin taiteilijoiden kanssa.

Kapellimestari ja TASO:n taiteellinen johtaja Kimmo Tullila oli perustamassa orkesteria vuonna 2003 ja hänen johdollaan orkesteri on noussut merkittäväksi vaikuttajaksi Tampereen kulttuurielämässä. Tullila suoritti orkesterinjohdon diplomitutkintonsa syksyllä 2009 ja toimii Tampere Filharmonian 2. viulun äänenjohtajana.

Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010