Matka-Agentit, logolinkkiSesam Production

Museovirasto palautti II maailmansodan aikana kadoksiin joutuneita taideteoksia Saksaan

8.11.2017

Museovirasto on palauttanut kolme saksalaisen taiteilija Käthe Kollwitzin (1867–1945) teosta niiden alkuperäiselle omistajalle. Teokset kuuluivat dresdeniläisen Staatliche Kunstsammlungen Dresdenin (SKD) Kupferstich-Kabinett-museolle II maailmansodan päättymiseen asti. Suomen tulli takavarikoi teokset 1970-luvulla ja luovutti ne Museoviraston omaisuudeksi. Teosten alkuperä ja tausta selvisivät vuonna 2017.

Käthe Kollwitz on 1900-luvun tunnetuimpia saksalaisia taiteilijoita, ja hän teki mm. grafiikkaa, veistoksia ja piirustuksia. 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa hän keskittyi taidegrafiikkaan ja kuvasi usein töissään tavallisia ihmisiä. Kollwitzin pojan kaaduttua I maailmansodassa hän koki erityisen tärkeäksi sodan uhrien ja surun kuvaamisen.

Käthe Kollwitz, Omakuva käsi otsalla

Käthe Kollwitz, Omakuva käsi otsalla. Kuva: Jani Miikkulainen/Museovirasto

Nyt palautetut grafiikan teokset on valmistettu 1910-luvulla. Yksi niistä on omakuva ja myös kaksi muuta teosta esittää naishahmoja. Dresdeniläisen Kupferstich-Kabinettin kokoelmiin ne oli saatu vuosina 1911 ja 1917. Nyt teokset palaavat sadan vuoden jälkeen jälleen takaisin kotiin taiteilijan 150-vuotisjuhlavuonna.

II maailmansodan aikana Dresdenin taidekokoelmat evakuoitiin turvaan eri puolille Dresdenin lähiseutua. Kupferstich-Kabinettin kokoelmat sijoitettiin Weesensteinin linnaan, josta ainakin suurin osa teoksista vietiin Neuvostoliittoon kesällä 1945. Suuri osa kokoelmista palautettiin Dresdeniin 1950-luvun lopulla, mutta osa teoksista jäi kadoksiin. Nämä kolme nyt palautettua teosta olivat kadonneiden joukossa ja päätyivät tullitakavarikon myötä Suomen valtion kokoelmiin 1980-luvun alussa. Museoviraston kokoelmissa ne olivat vuodesta 1982 lähtien.

Teosten taustan selvittyä 2017 Museovirasto palautti lahjoituksella teokset takaisin Saksaan.

Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010