Sesam ProductionPop Jazz Konservatorio Animaatio

Matilainen kuvaa renessanssin seurapiirejä varmoin vedoin

10.11.2017

Pekka Matilaisen historiallisessa jännitysromaanissa Miniatyyrimaalari paetaan inkvisitiota.

Rooman porteista ratsastaa sisään uupunut hahmo. Eletään Herran vuotta 1432, ja miniatyyrimaalari Toni on tehnyt pitkän matkan Baselista Alppien yli Roomaan edetäkseen urallaan Vatikaanissa. Pian kaupungin kuhina imaisee hänet mukaansa, ja hän kohtaa humanistien joukossa tutut kasvot: entisen opettajansa Antonio Loschin. Yhdeksän vuotta aiemmin he olivat yhdessä selvittäneet murhaa Firenzessä.

Toni saa kopioitavakseen ja kuvitettavakseen antiikin aikaisen käsikirjoituksen, joka sisältää arkaluontoista tietoa maailman todellisesta olemuksesta ja kyseenalaistaa kirkon totuudet. Samaa käsi- kirjoitusta havittelee säälimätön inkvisiittori Fabius Santini, jonka rovioissa ovat palaneet monet harhaoppisiksi tuomitut. Kopiointityö salataan visusti, mutta kun sadistinen Santini ilmestyy Roomaan, Toni huomaa olevansa umpikujassa.

Miniatyyrimaalari piirtää varmoilla vedoilla muotokuvan renessanssin Rooman seurapiireistä humanisteineen, taiteilijoineen ja uskonmiehineen. Teos kuvaa elävästi aikaa, jolloin tieto oli harvojen saatavissa ja sitä piti tavoitella henkensä kaupalla.

Miniatyyrimaalari on itsenäinen jatko-osa Matilaisen vuonna 2013 ilmestyneelle Kupoli-romaanille, joka sai Suomen dekkariseura ry:n jakaman Vuoden paras esikoisdekkari -kunniamaininnan.

Pekka Matilainen (1946) on työskennellyt muun muassa Yliopisto-lehden päätoimittajana. Hän on opiskellut klassista filologiaa ja tutkinut mm. renessanssin Firenzeä. Hän on käsitellyt aikakauden Italiaa myös palkitussa esikoisdekkarissaan Kupoli (2013) sekä tietokirjassaan Muutoksen tekijät (2016). Matilaiselta ilmestyi tänä keväänä omaan elämään pohjaava romaani Takaisin nollapisteeseen.

”Matilaisen selkeä vahvuus on henkilökuvaus. Mieleenjäävät hahmot ovat samaan aikaan todentuntuisia ja tyypiteltyjä. Tapa rakentaa juonta on intensiivinen mutta hienovarainen.”
Suomen Kuvalehti, Artemis Kellosaari

Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Pekka Matilainen, Miniatyyrimaalari

Pekka Matilainen, Miniatyyrimaalari. Atena

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010