Matka-Agentit, logolinkkiSesam Production

Rut Brykin ja Tapio Wirkkalan kokoelmat ensimmäistä kertaa esillä EMMAssa

17.11.2017

EMMA – Espoon modernin taiteen museo ja Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiö avaavat tänään ainutlaatuisen Rut Brykin ja Tapio Wirkkalan kokoelman EMMAssa. Aukioksi nimetyssä muotoilulle omistetussa laajennuksessa esitellään arkistojen ja kokoelmien runsautta katseluvaraston muodossa. Samanaikaisesti aukeaa Aukio-tilan ensimmäinen vaihtuva näyttely, muotoilija Harri Koskisen kuratoima STILL / LIFE – Tapio Wirkkala Retrospective, joka on esillä 22.4.2018 asti.

Bryk & Wirkkala -katseluvarasto


Kokoelma perustuu Rut Brykin (1916-1999) ja Tapio Wirkkalan (1915-1985) henkilökohtaisille työskentelyarkistoille; luonnoksille, piirustuksille, valokuville ja mallikappaleille. Se sisältää myös runsaasti molempien valmiita teoksia sekä harvinaisia malleja, joista osa ei koskaan päätynyt tuotantoon.

Tapio Wirkkala, lasi

Tapio Wirkkalan lasi. Kuva: EMMA

Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön taidekokoelma on syntynyt taiteilijoiden lasten Sami Wirkkalan ja Maaria Wirkkalan merkittävästä arkisto- ja kokoelmalahjoituksesta. Kokoelma sisältää lukuisia ainutlaatuisia teoksia ja esineitä, piirustuksia, luonnoksia sekä valokuvia ja se on talletettu EMMAan.

Katseluvarasto on säilytystilan, näyttelyn ja työskentelytilan yhdistelmä. Se avaa kokoelmia uudenlaisella tavalla, joka perustuu omaehtoiseen tutkimiseen ja löytämiseen. Tilassa näkee kokoelmaa laajemmin kuin mitä yleensä näyttelyn kautta on mahdollista. Avoimuus on keskeistä tilan luonteelle, sillä se tuo kokoelmat niin tutkijoiden ja ammattilaisten, kuin yleisönkin saataville.

Kokoelmatyötä ja -tutkimusta avataan katseluvaraston läpinäkyvällä "Working Wall" -seinällä. Ensimmäisessä vaiheessa esille nostetaan arkistomateriaalien ja teosten kautta taiteilija-muotoilijapariskunnan työskentelyvaiheita niin Venetsiassa, Lapissa kuin Helsingissä. EMMAn intendentti Henna Paunu:

”Katseluvarastossa on kehämäinen rakenne. Ulkokehässä sijaitsevat säilytyshyllyt, jossa esineet ovat esillä kronologisesti lajiteltuina. Keskellä on vaihtuvien näyttelyiden tila. Näiden välissä oleva seinä on varattu tutkimuksellisten näkökulmien esittelyyn. Tilan muodon, rakenteiden ja konseptin suunnittelu on ollut yhteistyötä EMMAn henkilökunnan ja suunnittelusta vastanneiden arkkitehtien, Johanna Brummerin ja Heini-Emilia Saaren kanssa. Tämä on ollut museolle mittava hanke, jossa koko henkilökunta on ollut mukana.”

Tilan suunnittelun taustalla on Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön toteuttama kansainvälinen Sharing-konseptikilpailu. Katseluvaraston konseptiin haettiin ideoita viidestä ykkössijan jakaneesta kilpailuehdotuksesta. Saari ja Brummer suunnittelivat tilan arkkitehtuurin uuden tehtävänannon pohjalta yhteistyössä EMMAn projektitiimin kanssa.

Yleisö pääsee tutustumaan designkokonaisuuteen kun Aukio avataan suurilla yleisöavajaisilla tänään perjantaina 17.11. Viralliseen Suomi 100 -ohjelmaan kuuluvien avajaisten ohjelma on EMMAn verkkosivuilla: http://emma.museum/brykwirkkala

Harri Koskisen kuratoima näyttely Tapio Wirkkalan elämästä ja työstä auki EMMAssa

STILL / LIFE - Tapio Wirkkala Retrospective
17.11.2017-22.4.2018


Rut Bryk, Taikalaatikko

Bryk, Taikalaatikko. Kuva: EMMA

Muotoilulle omistetun Aukio-tilan vaihtuvat näyttelyt tuovat Rut Brykin ja Tapio Wirkkalan elämäntyön vuoropuheluun nykymuotoilun ja taideteollisuuden klassikkojen kanssa. Näyttelyohjelmisto esittelee muotoilun poikkitaiteellisia ilmiöitä ja uusia avauksia. Tilan ensimmäinen vaihtuva näyttely STILL / LIFE - Tapio Wirkkala Retrospective syventyy Wirkkalan elämään ja työhön.

Rovaniemen taidemuseo Korundissa, Inarin Saamelaismuseo Siidassa ja Seinäjoen taidehallissa esillä ollut näyttely pohjautuu Tapio Wirkkalan elämäntyöhön. Näyttely jakautuu kahteen osaan tuoden esille Wirkkalan monipuolisen uran muotoilijana ja taiteilijana.

LIFE-osio esittelee muotoilijan työn- ja kädenjälkeä sekä prosessin eri vaiheita. Tuotanto on ryhmitelty vapaasti materiaalien tai lähestymistapojen mukaan sisältäen malleja ja valmiita teollisia tuotteita, osan ollessa vieläkin tuotannossa. STILL- osio nostaa Tapio Wirkkalan esiin kuvanveistäjänä. Hänen ilmiömäinen kädentaitonsa jätti monet alan ammattilaisista varjoonsa.

STILL-osion avoimessa esillepanossa on yhdistelty Wirkkalan teoksia vaneriveistoksista teolliseen sarjatuotantoon. Näyttelyssä on esillä klassikoiden lisäksi myös ennennäkemätöntä esineistöä. Kaiken kaikkiaan näyttely käsittää lähes kuusisataa esinettä.

Kuraattori ja näyttelyarkkitehti Harri Koskinen:


”Näyttelyn suunnittelu oli valtava projekti ottaen huomioon Tapio Wirkkalan tuotannon laajuuden. Halusin nostaa aineistosta mielenkiintoisia yksityiskohtia luoden lopulta ehjän ja tasapainoisen kokonaisuuden. EMMAssa näyttely esittäytyy aivan uudessa kontekstissa arkistojen avautuessa nyt vieressä. Näyttely suunniteltiin itsenäiseksi kokonaisuudeksi Tapion juhlavuoden kunniaksi vuonna 2015.”

Valokuvaajat Tuukka Koski, Ola Kolehmainen, Susanna Vento, Riikka Kantinkoski, Juho Huttunen ja Mikko Ryhänen ovat luoneet uutta kuvastoa Wirkkalan tuotannosta.Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010