Sesam ProductionPop Jazz Konservatorio Animaatio

Ikäihmisten ahdinko näkyy syksyn romaaneissa

19.11.2017

Suomessa on pitkään puhuttu väestön ikääntymisestä, ikäihmisten osuuden kasvu on ollut tiedossa. Silti vanhusten toimeentuloon ja viimeisten vuosien hyvään elämään ei olla osattu panostaa. Huoli vanhuksista näkyy nyt kaunokirjailijoiden uusissa teoksissa.

Nivalalaisen Tanja Kaarlelan uudessa romaanissa Noutaja (REUNA 2017) nuori kaupunkilaisnainen joutuu poikkeamaan yksin elävän vanhan miehen taloon törmättyään tämän koiraan autollaan. Eteisen jäätyneet kusiämpärit ja jalassa muovipussin sisällä märkivä haava saavat naisen ensin haukkomaan henkeään. Ei helvetti, eihän kukaan voi elää näin.

Surrealististen seikkailujen, sairaalamatkan ja kauppareissun sekä muutaman yhteisen viinaryypyn jälkeen naisen mieli alkaa muuttua: Yrjön elämän saisi pienillä panostuksilla paremmaksi. Toisin on hänen oman tyhjän elämänsä laita, huonoa parisuhdetta ei rahalla korjata.

Toinen syksyn kirja, tamperelaisen Liinu Lähteen Siunattu maailmanloppu (REUNA 2017) on salaovela tarina, jossa lukija ensin nauraa höpsähtäneille vanhuksille, marsilaisen kanssa seurustelevalle Hilja Honkaselle ja maailmanlopusta saarnaavalle pastorille.

Lukijan hymy hyytyy, kun vähitellen käy ilmi että laitoshoitoon pakottaminen saa Hiljan ryhtymään äärimmäisiin tekoihin. Kirja kysyy: miten saamme arvokkaan vanhuuden? Kuka vanhuksen asioista päättää? Näkyykö dementian alta ihmisen persoonallisuus, ja haluaako sitä kukaan enää nähdä?

Liinu Lähteen kirja julkistetaan 24.11.

Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Tanja Kaarlela, Noutaja

Tanja Kaarlela, Noutaja. Reuna

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010