Pop Jazz Konservatorio AnimaatioMatka-Agentit, logolinkki

Uusi musiikkimuseo avautuu Pasilassa syksyllä 2019

22.11.2017

Suomalainen musiikki ja sen tekijät laidasta laitaan ovat pääosassa elämyksellisessä ja toiminnallisessa, nykyajan teknologiaa monipuolisesti hyödyntävässä museossa, joka avautuu syksyllä 2019 osana Pasilan uutta Tripla kauppa- ja elämyskeskusta.

Uudenlaisen musiikkimuseon sydämessä on kunniagalleria, johon valitaan vuosittain joukko suomalaisten rakastamia ja kunnioittamia muusikoita. Lisäksi museo tarjoaa muun muassa nostalgisia aikamatkoja soiviin muistoihin, musiikkitietoa hauskassa muodossa sekä monenlaisia mahdollisuuksia heittäytyä itse soiton, laulun ja tanssin vietäväksi.

Lordi

Lordi. Kuva: Iltalehti

Uusi musiikkimuseo liittyy osaksi pohjoismaisten musiikkimuseoiden ketjua, johon kuuluvat muun muassa Ragnarock Roskildessa Tanskassa, Rockheim Trondheimissa Norjassa ja ABBA-museo Tukholmassa. Se vertautuu myös maailmalla yleisiin kunniagallerioihin eli Hall of Fame -museoihin, mistä juontuu tulevan museon englanninkielinen nimi Finnish Music Hall of Fame. Se kutsuu myös matkailijat tutustumaan suomalaisen musiikin tähtiin, niin maailmanmaineeseen nousseisiin kuin erityisesti kotiyleisölle rakkaisiin. Finnish Music Hall of Fame on yritysmuotoinen museo, mikä on uutta Suomessa mutta esimerkiksi Tukholmassa jo hyvin menestyksekäs konsepti, paraatiesimerkkeinä ABBA-museo ja Fotografiska.

Kaikki musiikin lajit samassa kunniagalleriassaSuomalainen versio kunniagalleriasta ja sen ympärille muotoutuvasta museosta on ainutlaatuinen. ”Meillä kunniagalleriaan kootaan kaikkien musiikinlajien huippuja kapellimestareista räppäreihin, hevibändeistä kansanmusiikkiyhtyeisiin ja sinfonikoista iskelmäartisteihin”, kertoo hankkeen ideasta ja toteutuksesta vastaavan Finnish Music Hall of Fame Oy:n hallituksen puheenjohtaja Mikko Vanni ja jatkaa: ”Ennakkoluulottomasti klassista ja populaaria musiikkia yhdistelevä museo tarjoaa tilaisuuden uudenlaisiin löytöihin, kohtaamisiin ja rajanylityksiin”.

Kunniagallerian valinnat tekee komitea, johon on koottu suomalaisen musiikin tekijöitä ja asiantuntijoita. Ministeri Lauri Tarastin johtamassa valintakomiteassa ovat edustettuina muun muassa Muusikkojen liitto, Musiikkituottajat, Teosto, Gramex, Suomen Säveltäjät, Sibelius-Akatemia, Musiikkiarkisto, Musiikkitalo, Tampere-talo, Pomus, Sulasol, Kansallisooppera, Sibelius-museo, Suomen kansanmusiikkiliitto ja Suomen musiikkioppilaitosten liitto.

Musiikkimuseon ensimmäiset yhteistyösopimukset allekirjoitettuMusiikkimuseon museoalan pääyhteistyökumppanina toimii Suomen kansallismuseo. Ylijohtaja Elina Anttila näkee uudessa yhteistyömallissa mahdollisuuden edistää suomalaisen musiikinhistorian tallentamista ja tunnetuksi tekemistä. ”Suomalainen musiikki on keskeisellä tavalla rakentanut kansallista identiteettiämme ja Suomi-kuvaa maailmalla.

Esa-Pekka Salonen

Esa-Pekka Salonen. Kuva: nyphil.org

Musiikkialan taiteilijat sekä klassisen että populäärimusiikin eri alueilla ovat antaneet ikonisia muotoja suomalaisten maailmankuvalle ja tunteille ja herättäneet kiinnostusta maamme luontoon, kulttuuriin ja historiaan ympäri maailmaa. Musiikkimuseon toiminta tukee kansalliskokoelmien aktiivista kartuttamista erityisesti kevyen musiikin esineistön osalta.”

Museo saa käyttöönsä myös Ylen ainutlaatuista arkistomateriaalia vuosikymmenten varrelta. Hankkeen sisältöjohtajana toimii oman toimen ohella Helsingin kaupunginmuseon tutkija-tuottaja Jere Jäppinen, jonka käsialaa oli Hakasalmen huvilan suosittu Musiikkia!-näyttely vuosina 2015–2017.

L Fashion Group on ensimmäinen Finnish Music Hall of Fame -pääyhteistyöyritys. ''Odotan mielenkiinnolla musiikkimuseon avautumista ja yhteistyön käynnistymistä monella eri tavalla. Kaikki Triplassa olevat ketjumyymälämme Luhta Brand Store, Top Sport, Aleksi 13 ja YourFace tulevat olemaan tässä hankkeessa aktiivisesti mukana'', sanoo L Fashion Group:n toimitusjohtaja Vesa Luhtanen. Museon kaupalliset sopimusneuvottelut käynnistyvät varsinaisesti vuoden 2018 tammikuussa.

Teknologia luo elämyksiä uudentyyppisessä museossaUudessa musiikkimuseossa nykyajan teknologialla on keskeinen osa esine- ja kuvakerronnan rinnalla. Tämä mahdollistaa tilojen muuntumisen uudenlaisiksi, monitasoisiksi musiikki- ja museoelämyksiksi. Musiikkimuseon yksi tavoite on esitellä ja viedä maailmalle nuorten kotimaisten teknologiayritysten virtuaalitodellisuuteen ja lisättyyn todellisuuteen liittyviä keksintöjä, jotka tarjoavat mahdollisuuden nauttia soitosta, laulusta ja tanssista uusilla tavoilla.

Musiikkimuseon virtuaalielämysten tuottamisessa pääkumppanina toimii helsinkiläinen Teatime Research Oy, joka tuottaa museoon lisätyn ja virtuaalisen todellisuuden kokemuksia ja sovelluksia sekä suunnittelee tiloihin näihin liittyviä ratkaisuja. Yritys on tunnettu muun muassa mediassa paljon huomiota saaneen Aleppo-Helsinki VR-kokemuksen toteutuksesta.

Muita musiikkimuseon kanssa teknologiayhteistyötä tekeviä yrityksiä ovat Arilyn ja MFabrik sekä Taction Enterprises, jonka kehittämän musiikkikäsineen avulla kuka tahansa voi soittaa musiikkia vaivattomasti.

Museon teknisenä pääsuunnittelijana toimii muun muassa Muumimuseossa Tampereella vastaavaa tehtävää hoitanut Timo Muurinen. Näyttelyarkkitehtuurista vastaa puolestaan sisustusarkkitehti Linda Vanni yhteistyössä Kansallismuseon Risto Hakomäen ja muun organisaation kanssa.

Triplasta Helsingin uusi keskustaMusiikkimuseo on osa uutta Mall of Triplaa, valtavaa kaupunkikeskusta, joka avautuu samanaikaisesti musiikkimuseon kanssa syksyllä 2019 Keski-Pasilassa. ”Triplasta tulee Helsingin uusi keskusta, ”the heart of Helsinki”. Saavutettavuudeltaan Tripla on aivan omaa luokkaansa erinomaisten liikenneyhteyksien ansiosta. Joka neljäs suomalainen saavuttaa Triplan puolessa tunnissa, ja vuosittaiset kävijämäärät tulevat ylittämään 40 miljoonan rajan. Musiikkimuseo musiikkiteemaisine ravintoloineen ja museokauppoineen on merkittävä osa Mall of Triplan elämystarjontaa, niin kotimaisille kuin kansainvälisille vieraille”, kertoo YIT:n Tripla-hankkeen kaupallinen kehitysjohtaja Pirjo Aalto.
Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010