Pop Jazz Konservatorio AnimaatioMatka-Agentit, logolinkki

Lakkautetun Lotta Svärd -järjestön jäsenistä henkilögalleria

23.11.2017

”Juhlassa meitä istui läpileikkaus sota-aikaisesta harmaapukuisten lottien jäljellä olevasta joukosta kautta koko Suomen. Ensimmäisen kerran sodan jälkeen lottina. 50 vuodessa olimme harmaantuneet ja ennen niin nopsakinttuiset lotat olimme muuttuneet kävelykeppeihin tukeutuviksi ikäihmisiksi.

Tunnustus tehdystä työstä julkisesti ääneen sanottuna lämmitti mieltä. Nyt aika oli kypsä, ja joku rohkea uskalsi antaa meille luvan yhteisiin muistoihin noilta Isänmaan vaaran vuosilta, jolloin olimme nuoria. Me lähdimme, kun Isänmaa ja isiltä peritty itsenäisyys olivat vaarassa. Halusimme tehdä oman osamme.”

Lottagalleria

Kuva: Lottamuseo

Näin muistelee vuonna 1991 järjestettyä kiitosjuhlaa entisille lotille Airi Nieminen, joka julistetaan vuoden 2018 Vuoden Lotaksi 3.12.2017 järjestettävässä Lotta Svärd Säätiön itsenäisyyspäivän juhlassa.

Airi Nieminen on 94-vuotias talonemäntä Kouvolasta. Hän liittyi 18-vuotiaana vuonna 1941 Lotta Svärd -järjestöön. Hän toimi lääkintälottana eri sotasairaaloissa. Airi toimi mm. saksalaisessa sotasairaalassa Kuusamossa. Saksaa taitamaton Airi hoiti lääkintälotan työt apunaan lottapuvun taskuun mahtuvat pienet sanakirjat. Työ parakkisairaalassa oli äärimmäisen vaativaa. Lottien keskinäinen luja yhteishenki auttoi nuoria naisia jaksamaan.

Airi Niemisen ja lähes viiden sadan Lottan ja Pikkulotan tarinaan voi tutustua Lottagalleriassa: http://www.lottasvard.fi/nayttely

Airi Nieminen

Airi Nieminen. Kuva: Lottamuseo

Lottagalleria on ennen näkemättömän laaja koskaan lakkautetun Lotta Svärd -järjestön jäsenistä koottu henkilögalleria. Lottagalleria esittelee aktiivisia omalla työllään suomalaisen yhteiskunnan kehitykseen vaikuttaneita naisia. Näiden elämäntarinoiden kautta piirtyy kuva Lotta Svärd -järjestön monipuolisesta toiminnasta ja sen merkityksestä yksilölle sekä yhteiskunnalle.

Lotta Svärd -järjestö lakkautettiin syksyllä 1944, jolloin järjestössä oli jäseniä reilusti yli 200 000. Lottiin ja Pikkulottiin liittyvää tietoa katosi tai hävitettiin lakkautuksen yhteydessä. Lottamuseon halusi koota yhteen lakkautetun Lotta Svärd -järjestön jäsenten tarinoita ja käynnisti reilu vuosi sitten tiedonkeruun Lottagalleriaa varten.

Lottien ja Pikkulottien tarinoita lähdettiin etsimään suuren yleisön keskuudesta. Tiedonkeruu onnistui erinomaisesti, sillä Lottamuseo sai runsaasti henkilötarinoita. Tällä hetkellä Lottagalleriassa on lähes viidensadan Lottana ja Pikkulottana toimineen naisen tarinat. Joukossa on runsaasti ennen julkaisemattomia elämäntarinoita ja koskettavia kertomuksia.

Lottamuseo kiittää kaikkia hankkeeseen osallistuneita, jotka ovat toimittaneet aineistoa Lottagalleriaan. Lottagalleriaa päivitetään koko ajan ja edelleen kuka tahansa voi tehdä henkilöesittelyn tuntemastaan Lotasta tai Pikkulotasta ja toimittaa aineiston Lottamuseolle Lottagalleriaa varten: http://www.lottasvard.fi/kerro-oman-lottasi-tarinaJulkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010