Matka-Agentit, logolinkkiPop Jazz Konservatorio Animaatio

Kuun metsän Kaisalle pääpalkinto Murmanskissa

28.11.2017

Tuotantoyhtiö Oktoberin tuottama ja Jussi-palkitun ohjaajan Katja Gauriloffin elokuva Kuun metsän Kaisa jatkaa kansainvälistä menestystä ja on tällä kertaa tehnyt vaikutuksen Murmanskissa, jossa elokuvalle myönnettiin Northern Character -elokuvajuhlien Grand Prix -pääpalkinto eilen lauantaina 25.11.

”Olen tosi yllättynyt ja otettu tästä palkinosta. On hienoa, että elokuva kolttasaamelaisten legendoista ja historiasta on huomioitu näin upealla tavalla Venäjällä,” kommentoi ohjaaja Katja Gauriloff voittoa.

Kaisa Gauriloff

Kaisa Gauriloff. Kuva Oktober Oy

Elokuvan tuottaja Satu Majava iloitsee myös ja toteaa: "Muutama vuosi sitten olin luennolla, jossa keskusteltiin dokumenttielokuvan nykytilasta. Huolenaiheena oli, että nykyisin elokuvan ns. kierto kestää vain 6 kuukautta, jonka jälkeen elokuvan elämä festivaaleilla päättyy. Nyt emme voi kuin iloita, että Kuun metsän Kaisa on yhä kuukausittain eri festivaalien ja elokuva-alan tapahtumien ohjelmistossa ja kahmii kansainvälisiä palkintoja vielä 19 kuukauden jälkeen. Toinen ylpeyden aihe on kiistatta myös se, että Kuun metsän Kaisa on Oktoberin täysin itsenäisesti levittämä elokuva ulkomailla."

Kuun metsän Kaisa sai maailmanensi-iltansa Toronton Hot Docsissa keväällä 2016 ja on aiemmin palkittu Dok Leipzigissä parhaana animoituna dokumenttielokuvana sekä Yakutian elokuvajuhlilla Venäjällä parhaasta ohjauksesta. Elokuva avasi alkuperäiskansoihin liittyvien elokuvien esityssarjan Berliinin elokuvajuhlilla, joka on yksi maailman arvostetuimmista elokuvafestivaaleista. Gauriloffin elokuva sai tuplavoiton Montrealin First Peoples -festivaalilla kun elokuva vastaanotti festivaalin pääpalkinnon sekä kanadalaisen elokuvalehden myöntämän palkinnon parhaalle dokumenttielokuvalle.

Kuun metsän Kaisa palkittiin vuoden 2017 parhaan dokumenttielokuvan Jussi-palkinnolla. Elokuva sai Sodankylän ja Tampereen elokuvajuhlien yleisöpalkinnot ja on kerännyt tuhansia ihmisiä teattereihin. Lehdistö on kansainvälisesti ja kotimaassa luonnehtinut elokuvaa lumoavaksi, mutta myös kulttuurihistorialliseksi taideteokseksi vailla vertaa. Katja Gauriloff palkittiin viime vuonna Vuoden koltta 2016 -tunnustuksella sekä 2016 Skábmagovat-palkinnolla.

Kuun metsän Kaisan ovat tuottaneet Joonas Berghäll ja Satu Majava Oktober Oy:stä. Elokuvaa levittää Suomessa Pirkanmaan elokuvakeskus ja se sai ensi-iltansa elokuvateattereissa syksylllä 2016. Kuun metsän Kaisan ja Säilöttyjen unelmien lisäksi Oktober on tuottanut muun muassa Miesten vuoro- ja Äidin toive -dokumenttielokuvat. Tällä hetkellä Oktober Oy tuottaa mm. Gauriloffin ensimmäisen fiktioelokuvan, Baby Jane, joka perustuu Sofi Oksasen samannimiseen romaaniin.

Synopsis


Kuun Metsän Kaisa on runollinen tutkielma kolttasaamelaisen legendaarisen sadunkertojan Kaisa Gauriloffin ja sveitsiläisen kirjailijan Robert Crottetin kohtalonomaisesta ystävyydestä. Kaisan ja Robertin henkilökohtainen tarina nivoutuu vahvasti kolttasaamelaisten elämän mullistukseen toisen maailmansodan aikana.

Elokuva perustuu Robert Crottetin kirjoittamiin teksteihin sekä hänen ja valokuvaaja Enrique Médezin filmiarkistoon, jotka ohjaaja Katja Gauriloff löysi vuonna 2012 Espanjasta. Vuonna 1938 Robert Crottet matkusti uniensa johdattamana Lappiin, Suenjelin kolttakylään, jossa hän tutustui ohjaaja Katja Gauriloffin isoäidinäitiin, Kaisa Gauriloffiin. Alkoi loppuelämän mittainen ystävyys. Robert Crottet alkoi tallentaa Kaisan kertomia legendoja ja myöhemmin julkaisi niistä kirjoja. Robert Crottet toimi kolttien puolestapuhujana maailmansodan jälkeen ja hän lahjoitti kirjojensa tuoton, sekä keräsi Englannista yhteensä 4 miljoonaa Suomen markkaa kolttien hyväksi. Elokuva on ajankohtainen maailmassa, jossa sodat ovat ajaneet miljoonia ihmisiä maanpakoon.


Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010