Pop Jazz Konservatorio AnimaatioMatka-Agentit, logolinkki

Finlandia-kirjailijat 2017 palkittiin

29.11.2017

Juha Hurme: Niemi (Teos), Riitta Kylänpää: Pentti Linkola – Ihminen ja legenda (Siltala), Sanna Mander: Avain hukassa / Nyckelknipan (S&S Schildts & Söderström). He ovat teoksillaan Finlandia-päivän kuumat nimet.

Palkintojen jakotilaisuudessa sana lensi ja ajatukset myös, kun palkintojen valitsijat ja saajat laittoivat viestit lentoon.

Juha Hurme, Finlandia-palkinto

Kaunokirjallisuuden Finlandialla palkittu Juha Hurme. Kuva: Teos

Kirjasäätiön hallituksen puheenjohtaja Minna Castrén pohti avauspuheenvuorossaan kirjaa ja kirjallisuutta ja niiden merkitystä. – Suomea ei olisi ilman kirjallisuutta. Yhteiskuntakäsityksemme perustuu kirjaan, kirja puhuttelee yleisöä, se osallistaa ja se on inhimillisesti välttämätöntä, Castrén haastoi.

Castrén muistutti myös, että lukemiseen tarvitaan uusia puhuttelutapoja ja uusia kanavia. Yleisöä on kiinnitetty lukemiseen ”uusilla lähettiläillä” eli Finlandia-ehdokkaista järjestettiin ensimmäisen kerran lukijaäänestys.

Tieto-Finlandia


Ensimmäisenä jaettu tietokirjallisuuden Finlandia-palkinto oli Matti Röngän vastuulla. Hän irvaili valitsijan puheenvuorossa, miten ”ehdokkaat oli väärin valittu, tietenkin, ja että joku on sääntöjen vastainen, ja että mikä on muistelman ja elämäkerran ero”. Valitsija ilmoitti päätyneensä hyväksymään kaikki ehdolla olevat teokset, ja päätti noudattaa sääntöä: kirjan pitää olla ansiokas, hyvin kirjoitettu ja sen pitää esineenä olla moitteeton.

Riitta Kylänpää, Pentti Linkola - Ihminen ja legenda

Riitta Kylänpään kirja Pentti Linkola - Ihminen ja legenda. Kuva: Anja Kuoppa

Näin valituksi tuli Siltalan kustantama elämäkerta Pentti Linkolasta, jonka on kirjoittanut toimittaja Riitta Kylänpää. Kirjoittaja arvioi puheessaan Pentti Linkolan arvoa. – Hän puhui jo 50-luvulla metsien suojelusta ja osallistui 60-luvulla keskusteluihin – omalle avaamalleen tielle. Pentti Linkolalla on ehdottomasti ylilyöntejä, mutta niin on mediallakin.

Kylänpää kiitti Linkolaa muistelijana ja suomalaisten yhteisten luontokokemusten tulkitsijana.

Lasten- nuorten Finlandia


Laulaja Anna Puu oli lähestynyt valinnan tekoa tyttärensä kanssa ja kertoi heidän yhteisistä lukukokemuksistaan. Kun kuunteli Anna Puuta, kilpailijat olivat tasokkaita. – Kaikista kirjoista jäi jälki, mutta valinnan tein sisäisen äänen mukaisesti.

Sanna Mander, Avain hukassa

Sanna Manderin kirja Avain hukassa/Nyckelknipan. Kuva: Anja Kuoppa

Sanna Manderin Avain hukassa puhuttelee kahdella kielellä runomuodossa. Kuvakirjassa käydään talossa asuvien eri ihmisten kodeissa. Kirja on palkittu myös Rudolf Koivu -lasten- ja nuortenkirjakuvituspalkinnolla tänä vuonna.

Kaunokirjallinen Finlandia


Elisabeth Rehn tunnusti riidelleensä mielessään annettujen kilpakirjojen kanssa, koska niissä ei ollut perinteistä alkua, keskiväliä ja loppua. Noin 2600 sivua kokeilevaa kirjallisuutta ja lahjakkuutta veti lukemaan. – Käsitys romaanista muuttui!

Yleisöään Rehn piti jännityksessä kertomalla, miten hänen valitsemassaan kirjassa on tietopaketti ihmisen saavutuksista, miten siinä edettiin huumorilla kädellisiin kirvestelijöihin, sudittiin luolien seiniä ja tehtiin huiluja. Lukija samaisti esi-isänsä samaan sakkiin.

- Kirjasta tuli optimistinen olo ja innokas lukija kun olen, ryntäsin kirjakauppaan ostamaan uutta luettavaa, Rehn tunnusti.

Juha Hurme, Niemi

Juha Hurmeen palkittu kirja Niemi. Kuva: Anja Kuoppa

Juha Hurmeen Niemi voitti myös yleisöäänestyksessä suosituimman aseman. Rehn nauratti Kansallisteatterin Finlandia-ylesöä toteamalla, että ”kyllä minä tiedän, mitä kansa haluaa! ”

Kirjailija Juha Hurme karahteerasi kiitospuheessaan yleisöä isoiksi, älykkäiksi apinoiksi ja muistutti, miten ihmishistoria on tuottanut maanviljelyksen, Kalevalan, pyramidit ja Shakespearen. Muistutus koski itse asiassa sitä, miten tämä kaikki on muuttumassa tuntemattomaksi taivaankappaleeksi maapallon loppuunkuluttamisesta. Vastavoimana tähän ovat tiede ja taide, jotta kehitys apinasta ihmiseksi olisi mahdollista.

Hurme nimesi kirjoittajakoulunsa parhaat opettajat, jotka ovat olleet Elmer Diktonius, Edith Södergran, Gunnar Björling, Runar Schildt ja Lars Huldén.

Suomen kieli – ruotsin kieli -otteluun Hurmeella oli hirtehinen resepti: opetelkaa ruotsia, juntit! Ja maailmankuva avartuu!

Yleisöäänestyksen voittajat ovat tietokirjallisuudessa Työryhmä ja Hanna Nikkasen Hyvän sään aikana – Mitä suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken (kustantaja Into), lasten- ja nuorten kirjallisuudessa Mauri Kunnaksen Koiramäen historia (kustantaja Otava) ja kaunokirjallisuudessa Juha Hurmeen Niemi (kustantaja Teos).Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010