Pop Jazz Konservatorio AnimaatioMatka-Agentit, logolinkki

Joulu tuloo vaikkei käskis

16.12.2017

Joulukiiruhut pakkaa päälle kaikilla rintamilta, mutta ny on pakko istua alaha puhaltamahan. Tuloo askarehia teheres mielehen äitee ja isuäitee, miksei paapakki.

Joulu on akkaan ruununjalokivi ja sillä siisti. Ei siinä palio kuusenhakemiset paina, pitää räätätä kymmentä sorttia.

Ny on justihin erityysiä joulupainehia, ku Suomi täytti sata vuotta. Täs soutulavittas on hyvä muistella itsenääsyyren alakua. Vaari oli justihin täyttänyt kakskymmentä vuotta ku se lähti vapaussotahan viikset noukan alla. Kova oli poijalla sota, ei puhunu ikänä halaastua sanaa koko sorasta. Ainua muisto on valokuva koriasta nuorestamiehestä.

Tämä juhulavuosi on ollu kovin sotaanen ja vanhat kertomukset ja kaikki sotien aikaaset rookaamiset muistuu mielehen. Päällimmääsenä mieles keikkuu kuitenki, ku isuäitee toimitti miten pulavuosina saatihin joulueinehet räätätyksi pöytähän. Oli kuulemma surkiaa, eres limppisoppavärkkiä ei ollu, mistää sianlihoosta puhumatakaa. Juhula syntyy pernasopasta ja naurisloorasta. Niillä pörrättihin.

Joulu tuloo, Hilima

Kuva:cc-by-sa Amusa.fi

Vihiitty aviomies sanoo tuos kuukausi sitten, notta olis mukavaa olla jouluna iliman kersoja. Meinasin vihastua, mutta kokemuksesta viisahana olin aivan hiliaa. Tulihan se sitte. Isäntä meinas, notta ollahan vaa ku tavallista lauvantakia ja syörähän hyvin, mutta ei trahteerata kymmentä henkiä ja kuurata tuvan laattian jokaasta rakua. Se tykkääs istua laiskana soutulavittas ja vaharata televisiota ja hornata päiväunet. Ei kuulemma piittaa kinkustakaa, jos ny vähä lanttulotaa ja siirappispernalootaa. Vai niin. Sanoon, notta vielä ei Hilima oo niin saamatoon, nottei joulu nouse ruokapöytähän asti. Lorvikataria ei sairasteta joulunalla, saa sitte pyhinä maata. Oli se pari päivää moholos mutta myöntyy sitte ja kokooli matot pihalle ja porstas saunan.

Kinkku on jo suolas ja loorat tehty pakkaasehen. Tänä vuonna paistanki tätivainaan resetillä ruviskuorikinkun, ja siitä kuoresta piisaa naapurin suurelle sessellekin herkkua. Kaakut on paistettu valamihiksi. Kokeelin sellaasta herelmäkaakkua, saas kattua mitä pikkukersat tykkää, ku ne on niin tirsmuja. Ei niille kelepaa sokurimunkit eikä limonaarit, ja makkaras on kuulemma kanahkoota. Niiren äiteeki vahtaa koko aijan, nottei vaan mumma anna lisäaineeta.

Pitääs niitä lahajojaki. Ei haittaa, ostettu on kaikellaasta kinttuuhin ja tantun alle. Aviomiehellen ostin sellaasen veheriääsen vaarinvillatakin ja alle ruutuusen lanellipairan. Kelepaa sitte sourella ja ähkyä laattialla nuorimmaasen kans rakennushommis. Joutuu opettelohon taas palukooren kans kokoolemista.

Hiliman paras joululahaja on aivan salaanen. Kävin kaupungis aiva yksin. Mentihin vanhemman poijanpoijan kans yhyres sellaasehen tietokoneskauppahan. Kesääset mansikkarahat lähti loorasta!

Ostin poijallen älypuhelimen ja ittelleni samallaasen. Tänä jouluna sitä vaan lähetellähän kuvia puhelimes ja ollahan ku muukki nuoret. Saa vanha nokialaanen mennä muistojen joukkohon. Samalla ostettihin Hilimalle pikkuunen tietokones ja poika lupas istua mummansa kans joulunpyhät opettamas kaikkia niksiä. Pitää kuulemma pinterestihin ja veispuukihin ja mitä se kersa ny lujetteli. Oikeen orotan, ku tähän asti on ollu vain sähköposti.

Notta on oikeen hyvä ku kylymät kaapit on täynä syötävää. Hilima se vaan istuu ja hyppää maalimalla ja kattoo justihin niitä elokuvia mitä itte tahtoo ja lukoo uutisia niistä rinsessoosta ja siitä uuresta englantilaasten miniästä. Oikeen täs orottaa joulua ja yhteesiä aikoja poijanpoijan kans.

Syrämellistä joulua kaikillen!Puhaltaa = levähtää
Räätätä = tehdä ruokaa, sotkea
Soutulavitta = keinutuoli
Limppisoppa, klimppisoppa = mykykeitto lihaliemessä
Toimittaa = jutella
Pörrätä = juhlia
Hornata = kuorsata
Sesse = koira
Tirsmu = nirso
Kanahka = kuori, esim. kanannahka, myös likapeite
Tanttu = mekko
Palukka = palikka (lego)


Hilima

Hilima

Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010