Sesam ProductionPop Jazz Konservatorio Animaatio

Uudet tiedustelulait tulevat – mistä tiedustelijat?

18.12.2017

Helsinkiin ei nouse tiedustelupalvelun jättimäistä virastotaloa eikä agentteja valmenneta eristetyillä farmeilla. Asiat kehittyvät käytännössä ilmenevien tarpeiden mukaan, yksi tehtävä ja yksi tekijä kerrallaan. Näin ainakin Jukka Rislakin tiiviissä Olematon vakooja -romaanissa, jonka alkusivuilla toimittaja Mika Kukkonen uskoutuu vaimolleen sivutoimisesta pestistään vakoilijana.

Kukkonen valinta tiedustelutyöhön on itsestään selvää. Notkea seuramies tarkkailee työkseen kansainvälisiä tapahtumia ja maineikkaana kirjoittajana hän saa usein ulkomaankomennuksia. Yötyöt ja yllättävät poissaolot saattaisivat jonkin verran lisääntyä, mutta mitään vaarallista ei tulisi tapahtumaan.

Vakuutteluista huolimatta kaksi naista on kohta hermoromahduksen partaalla, ja juttuun tulee sekoitetuksi myös Kukkosen läheinen työtoveri Tapio Hakala. Suojelupoliisissa vierailtuaan Hakala suostuu osallistumaan ”russofobiaa ja Venäjän vastaista propagandaa” käsittelevään konferenssiin Pietarissa. Hermostunut mies päätyy etsimään kontaktihenkilöä paikallisesta käymälästä metrolipun puolikas hyppysissään. Turha kuvitella, että viranomaiset jäisivät sivustakatsojiksi.

Jukka Rislakki (s. 1945) on toimittaja ja kirjailija, jonka tietoteoksia Suomen, Venäjän/Neuvostoliiton ja Baltian maiden lähihistoriasta sekä tiedustelutoiminnasta on Suomen lisäksi julkaistu Virossa, Latviassa, Liettuassa, Ukrainassa ja Yhdysvalloissa. Latvian Jurmalassa asuvan Rislakin vuonna 2016 ilmestynyt kaunokirjallinen teos Kananlihalla sai realistisen tiedustelumaailman kuvauksensa sekä hallitun kirjallisen tyylinsä ansiosta erinomaisen vastaaoton.

Olematon vakooja jatkaa edeltäjänsä linjalla asiantuntevana vakoilukertomuksena, mutta siirtyy lähihistoriasta tähän päivään. Vaikka uusien lakien valmistelu on vielä kesken, löytyy teoksen taustalta tälläkin kertaa todellisia tapahtumia ja ihmisiä.Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Jukka Rislakki, Olematon vakooja

Jukka Rislakki, Olematon vakooja. Arktinen Banaani

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010