Matka-Agentit, logolinkkiSesam Production

Lätkäelokuva 95 ensi-iltaan joulupäivänä – katso tunnelmat ja haastattelut

23.12.2017

Aleksi Mäkelän 95 on erinomainen elokuva, kun sen oikein oivaltaa. Amusa haastatteli ohjaajan lisäksi Laura Birniä, Joel Hirvosta, Ylermi Rajamaata ja lapsitähti Aleksis Koistista

Elokuvien arvioiminen on hankalaa puuhaa. Oman haasteensa tuo se, jos ei täysin tiedä, mitä on menossa katsomaan. Tällainen on tilanne usein niin toimittajalla kuin katsojallakin. Ennakkoasenteet ja -odotukset vaikuttavat siihen, miltä kantilta asioita vääntelemme ja kääntelemme.

Jens Hulten ja Akseli Kouki

Jens Hultén (Curre) ja Akseli Kouki (Peltonen). Kuva: Yellow Film & TV

95-elokuvaa mainostetaan elokuvana “kiekosta ja kansakunnasta”. Tämä on osuva kuvaus, sillä tarinassa on kyse paljon muustakin kuin pelkässä kaukalossa pyörimisestä. Itse lähdin kuitenkin asiasta tietämättömänä odottamaan taannoisen Borg/McEntroen kaltaista trilleriä, joka pyöri tätä elokuvaa merkittävästi enemmän urheilun ja vakavahenkisten teemojen ympärillä.

Kaikkein eniten minua yllätti tässä Suomen ensimmäistä MM-jääkiekkokultaa käsittelevässä pätkässä sen humoristisuus. Ylermi Rajamaan, Kalle Lambergin ja Samuli Niittymäen duunarijoukko toi elokuvaan hölmöyttä ja hauskuutta, joita en olettanut elokuvassa näkeväni. Miesten missio tarinassa on matkustaa Ruotsiin näyttämään svedupelleille, että suomalaisten kanssa ei kenkkuilla. Nyrkit pystyssä ei kolmikko kuitenkaan lähde, vaan he ovat keksineet jotakin paljon nasevampaa...

Laura Birn ja lapsitähti Aleksis Koistinen näyttelevät elokuvassa äitiä ja poikaa. Poikaa kiinnostaa kiekko, mutta Samuli Edelmannin esittämä valmentaja ei tahdo uskoa lapsen mahdollisuuksiin.

Kolmantena kaukolosta irrallisena tarinana nähdään syöpäsairaan saattohoitopotilaan tarina. Parantumattomasti sairaan viimeinen toive on päästä katsomaan hokia vanhan kaveriporukan kanssa, mutta osa ystävistä ei välittäisi yhdistää kiekkofinaalia saattokodin hiljaisiin ja jokseenkin traagisiinkin puitteisiin.

Taustatarinoiden lisäksi leffassa nähdään toki myös jääkiekkotoimintaa. Pitää muistaa, että kyseessä on kuitenkin tiimipeli, joten nimekkäästä näyttelijäkatraasta ei nouse juuri ketään ylitse muide. Ison roolin tekevät tästä huolimatta ainakin valmentaja Curre Lindströmiä näyttelevä kansainvälinen tähti Jens Hultén sekä Timo Jutilana tamperetta tankkaava Joel Hirvonen.

Kovan luokan lätkäfanaatikot saattavat harmistua siitä, kuinka pieni osa jääkiekolla elokuvassa on, mutta 95-vuoden tapahtumat eläneillä varmasti palaa muistoja mieleen. Tämä on ennen kaikkea elokuva ilmiöstä nimeltä “95”; ei niinkään raskaan sarjan läpileikkaus lajin saloihin. Kun tämän tiedät ja tiedostat, niin osaat varmasti katsoa elokuvan oikeiden linssien läpi – ja todennäköisesti myös nautit näkemästäsi. Kyseessä on aitojen tapahtumien tavoin hyväntahtoinen ja lämmin kattaus, joka tarjoaa jotakin jokaiselle.

Alla vielä haastatteluni työryhmän jäsenten kanssa.

Lätkämutsia näyttelevällä Laura Birnillä on pian tulossa kaksi muutakin elokuvaa
Ylermi Rajamaa oppi lätkästä enemmän kuin tiesi 95-elokuvan aikana
Lapsinäyttelijä Aleksis Koistinen paljastaa suosikkipelaajansa
Jutia näyttelevä Joel Hirvonen käytti montaa keinoa legendan roolin haltuun ottamiseksi
Aleksi Mäkelä kertoo päätymisestään ohjaajaksi ja muistelee vanhojakin projektejaanJouni Hakkarainen

Jouni Hakkarainen

Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010