Sesam ProductionPop Jazz Konservatorio Animaatio

Yhtä säätöä - Mary Gallénin elämää -näyttely avautuu

9.1.2018

Mary Gallénin (1868 – 1947) voi tunnistaa lukuisista hänen puolisonsa Axel Gallénin tekemistä maalauksista, mutta kuka hän oikeastaan oli? Millaista oli arki tunnetun taiteilijan puolisona? Usein se saattoi olla – voisiko sanoa – yhtä säätöä. Mary Gallénin elämästä kertova näyttely on avoinna 27.1.-2.9.2018 Gallén-Kallela museossa Espoossa.

Perheen elämää sävyttivät toistuvat muutot ja taloushuolet, ja toisaalta myös aivan erityiset hetket ja kokemukset matkoilla sekä taiteen parissa. Taide ei synny tyhjästä, vaan tarvitaan taustavoimia, arkea, elämää, laskujen maksamista, polttopuiden pilkkomista...

Akseli Gallén-Kallela, Mary kutoo

Akseli Gallen-Kallela: Mary kutoo, 1905, öljymaalaus. Yksityiskokoelma. Kuva: GKM / Petri Summanen

Mary pyöritti perheen arkea ja taloutta lukuisissa kodeissa. Hän osallistui puolisonsa töihin opetellen milloin veistämään, milloin kultaamaan kehyksiä. Hän toteutti Gallen-Kallelan tekstiilisuunnitelmia, ompeli malleille vaatteita ja oli itse mallina. Kirjeessä äidilleen hän kuvasi yhteistä työskentelyä sanomalla "me maalaamme". Elämä kuljetti Maryn helsinkiläiskodista Suomen erämaihin ja maailmalle aina Afrikkaa ja Amerikkaa myöten.

Musiikilla ja käsitöillä oli tärkeä rooli Mary Gallénin elämässä. Hän oli niin konserttipianisti kuin soitonopettajakin ja perustipa hän Tarvaspäähän kutomonkin.

Mary Gallénin elämä tarjoaa näkökulman sekä vuosisadanvaihteen taiteeseen että arjen haasteisiin. Mary ei kenties tehnyt itsestään suurta numeroa, mutta hänen elämänsä oli myös epäsovinnaista ja kaiken säätämisen keskellä monipuolista ja kiinnostavaa.

20.11.2018 Mary Gallénin (os. Slöör) syntymästä tulee kuluneeksi 150 vuotta.


Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/MJ-S (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010