Sesam ProductionMatka-Agentit, logolinkki

Tuntuuko tutulta? Suomalaista arkea esittelevä valokuvanäyttely haastaa peilaamaan omaa elämää suhteessa muihin

16.1.2018

Miltä sinun arkesi tuntuu: aamuruuhkalta vai pitkiltä aamu-unilta, linjastolounaalta tai kaupasta ohimennen napatuilta eineksiltä?

Tuntuuko tutulta -näyttelyssä kymmenen valokuvaajaa on dokumentoinut suomalaista arkea valitsemistaan näkökulmista. Lähtökohtana oli tutkia eriarvoistumiskehitystä suomalaisessa yhteiskunnassa.

Tuntuuko tutulta

Arjen kuvat, lasten jugurttisota. Kuva: Suomen valokuvataiteen museo

Osaan näyttelyn kuvista voi olla helppo samaistua, osa tuntuu ehkä vieraammilta. Kuvat herättävät ajatuksia esimerkiksi yhteiskunnan palveluiden riittävyydestä, rahahuolista ja läheisten merkityksestä elämän raskaina hetkinä. Mukana on myös paljon onnea ja toiveikkuutta. Mistä syntyy luottamus tulevaan? Voisiko parempi ymmärrys toisistamme kasvattaa kykyämme kokea empatiaa ja yhteenkuuluvuutta? Kuinka pienistä sattumista elämän käänteet ovat lopulta kiinni?

Pira Cousin

Pira Cousin on kuvannut äitiään ja ryhmäkodissa asuvaa veljeään, joka sairastui nuorena skitsofreniaan. Äiti huolehtii veljestä, hoitaa asioita ja hakee hänet usein luokseen viikonloppuisin.

Näyttely pohjautuu Valokuvataiteilijoiden liiton vuonna 2016 toteuttamaan Arjen kuvat -työpajaan, joka oli osa Itä-Suomen yliopiston hallinnoimaa Kaksi Suomea – kasvaako eriarvoisuus? -tutkimushanketta. Hanke kartoittaa eriarvoistumiskehitystä 2010-luvun Suomessa yhteiskuntatieteellistä tutkimusta, journalismia ja valokuvataidetta yhdistämällä.

Yksin asuvan aikuisopiskelijan arkea

Yksin asuvan aikuisopiskelijan arkea. Kuva: Hannu Väisänen

Työpajassa syntyneiden kuvien rinnalle näyttelyyn on poimittu arjen kuvia Suomen valokuvataiteen museon kokoelmista 1950-luvulta 2000-luvulle.

Tuntuuko tutulta? – Valokuvia suomalaisesta arjesta
7.2.–20.5.2018

Julkaisija: Amusa Kulttuuritori / TN (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010