Sesam ProductionPop Jazz Konservatorio Animaatio

Ainutlaatuinen Jean Sibelius -kokoelma julkaisuksi ja näyttelyksi Kansallismuseoon

18.1.2018

Suomen kansallismuseon kokoelmiin saatiin joulukuussa 2016 mittava ja arvokas lahjoitus.

Rolando Pieraccini, kustantaja, kirjallisuudentutkija, keräilijä, mesenaatti ja suuri Suomen ystävä, lahjoitti Museovirastolle merkittävän kokoelman käsikirjoitusaineistoja.

Rolando ja Siv Pieraccinin kokoelmaksi nimettyyn kokonaisuuteen kuuluu noin 6 500 alkuperäistä kirjettä, asiakirjaa ja valokuvaa tunnetuilta, maamme historiaan vaikuttaneilta henkilöiltä. Nyt Kansallismuseossa esillä oleva näyttely ja uusi julkaisu esittelevät Jean Sibeliukseen liittyviä aineistoja.

Jean Sibelius. Kirjeitä, käsikirjoituksia, valokuvia

Kuva: Kansallismuseo

Lahjoitus käsittää kaksi kansallisesti merkittävää kirje- ja asiakirjakokoelmaa, joiden kerääminen on ollut Rolando Pieraccinille vuosikymmenten intohimo. Kansallismuseolle lahjoitetuista asiakirjakokonaisuuksista toinen käsittää Jean Sibeliuksen aineistoa; 227 kirjettä, painettua nuottia tai omakätistä nuottikatkelmaa, valokuvaa tai muuta dokumenttia. Suurimman ja myös tieteellisesti arvokkaimman osuuden muodostaa Sibeliuksen ja hänen kustantajansa Robert Lienaun välinen kirjeenvaihto.

Robert Lienau

Robert Lienau n. vuonna 1910. Kuva: Wikipedia

Pieraccinin kokoelman aineistot ovat ainutlaatuisuudessaan kiinnostavia myös historiantutkimuksen näkökulmasta. Ne julkaistaan kahtena luetteloteoksena, joista ensimmäinen, nyt julkaistu teos käsittää Jean Sibelius -kokoelman. Osaan Sibelius-aineistoa voi tutustua myös Kansallismuseossa 19.1. avautuvassa näyttelyssä.

Toinen kokonaisuus, ”Suuria suomalaisia”, luo kirjeiden ja dokumenttien kautta läpileikkauksen Suomen historiassa vaikuttaneisiin keskeisiin henkilöihin. Kokoelman vanhin asiakirja on vuodelta 1606. Pääosa aineistosta painottuu 1800- ja 1900-luvuille. Edustettuina ovat useimmat suomalaisen kulttuuri-, tiede- ja taide-elämän sekä politiikan merkkihenkilöt.

Rolando ja Siv Pieraccinin kokoelma tulee Kansallismuseossa osaksi yhteistä kansallisomaisuuttamme. Ne ovat kansallisaarteita, jotka tarjoavat ainutlaatuisen kosketuksen monen historiaamme ja kulttuuriimme keskeisellä tavalla vaikuttaneen henkilön elämään.

Jean Sibelius. Kirjeitä, käsikirjoituksia, valokuvia Rolando ja Siv Pieraccinin kokoelmasta.
Näyttely Kansallismuseossa 19.1.–28.2.2018

Julkaisija: Amusa Kulttuuritori / TN (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010