Sesam ProductionPop Jazz Konservatorio Animaatio

Vuoden 2017 tekijänoikeusteko -palkinnon saa Virpi Hämeen-Anttila

26.1.2018

Vuoden 2017 tekijänoikeusteko -palkinto myönnetään kirjailija Virpi Hämeen-Anttilalle tunnustukseksi merkittävästä työstä lainauskorvausjärjestelmän laajentamiseksi ja kehittämiseksi suomalaisen kirjallisuuden tekijöiden hyväksi.

Suomen Tekijänoikeudellisen Yhdistyksen myöntämä Vuoden tekijänoikeusteko -palkinto jaetaan IPR Gaalassa Helsingissä perjantaina 26. tammikuuta. Tunnustuspalkinto jaetaan nyt kolmatta kertaa.

Virpi Hämeen-Anttila

Virpi Hämeen-Anttila. Kuva: Helmet

Virpi Hämeen-Anttila toimi kuuden vuoden ajan tekstintekijöiden lainauskorvauksia hallinnoivan Sanaston puheenjohtajana ja kampanjoi aktiivisesti lainauskorvausmäärärahan nostamiseksi ja korkeakoulukirjastojen saattamiseksi lainauskorvausjärjestelmän piiriin.

Lainauskorvaus on tekijänoikeuskorvaus, jota maksetaan kirjailijoille, kääntäjille, kuvantekijöille ja säveltäjille heidän teostensa lainaamisesta kirjastoista. Suomessa lainauskorvaus oli pitkään huomattavasti alhaisempi kuin muissa Pohjoismaissa eikä sitä maksettu lainkaan korkeakoulukirjastojen lainoista.

Suomen Tekijänoikeudellisen Yhdistyksen puheenjohtaja Jukka Liedes toteaa palkintoperusteluissa:

”Hämeen-Anttila työskenteli intensiivisesti yhdessä muiden kirjailijoiden, kääntäjien ja järjestöjen kanssa vakuuttaakseen päättäjät tekijöiden oikeudesta saada kohtuullista korvausta teostensa ilmaisesta kirjastolainaamisesta. Hämeen-Anttila tapasi vuosien aikana lukuisia päättäjiä, edusti kirjailijoita ja kääntäjiä, ja antoi henkilökohtaisen panoksensa tekijöiden yhteiseksi eduksi.

Lainauskorvausten korotus kolmesta miljoonasta yli 14 miljoonaan on saatu aikaan laajalla yhteistyöllä, ja sillä on tuntuva merkitys kirjallisuuden tekijöille sekä toimeentulon että työn arvostuksen kannalta. Tässä kaikessa on Sanaston puheenjohtajana vuodet 2012–2017 toimineella Virpi Hämeen-Anttilalla ollut keskeinen rooli.”

Kirjallisuuden tekijöiden, kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanaston ja muiden järjestöjen määrätietoisen vaikuttamistyön seurauksena eduskunta päätti opetus- ja kulttuuriministeriön esityksestä korottaa valtion lainauskorvausmäärärahaa tuntuvasti Suomen itsenäisyyden juhlavuonna 2017. Lainauskorvausta on maksettu joulukuussa 2017 ensimmäistä kertaa myös korkeakoulukirjastojen lainoista.


Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010