Pop Jazz Konservatorio AnimaatioSesam Production

Ei sinne yllä myrskysää

29.1.2018

Anneli Suusaari kirjoitti esikoisromaaninsa Ei sinne yllä myrskysää ajankohtaisesta aiheesta eli oman vanhemman dementiamatkasta ja siinä ohessa roolien muutoksesta. Kirjan on kustantanut Karisto Oy.

Ei sinne yllä myrskysää on kolmihenkisen perheen tarinaa, jonka alku pakittaa sodanjälkeiseen aikaan 50-luvulle, isän ja äidin kohtaamisen aikoihin. Tytär, hoitaja, on tämän kohtaamisen jälkeläinen. Joskus perhedynamiikan muutos seuraa yhtä sairauskohtausta, kuten tässä romaanissa. Marjatta-äidin kohtaus muuttaa kaiken puoliso Tapion ja tyttären, kertojan elämässä. On omaishoidon aika.

Tarinan aikalankana ovat vaatteet. Marjatta on ollut taitava ompelija ja aikakausien takaumakuvaukset istuvat mekkoihin, leveisiin, hihallisiin, hihattomiin, kunkin kymmenen muodin mukaisesti. Hauskaa luettavaa.

Romaani on oikeastaan yhden ihmisen puheenvuoro omaishoitajan ja -vastuisen ihmisen kertomus dementoituvan äitinsä matkasta kohti exitusta. Vaiheittainen elämän hämärtyminen on läheisille vaikeata, luopumista yhdestä asiasta toisensa jälkeen, aivan samoin kuin itse dementoituvallekin. Anneli Suusaari on kirjoittanut potilastarinan ja hoitoprosessin romaanin muotoon, jolloin tyly tarina on saanut värejä ja historiaa ylleen.

Kuvauksena Suusaari on pukenut tarinalle ilmeikkään kielen ja rakentanut aidon ympäristön. Epookki on rakennettu Hämeenlinnaan ja kaupungin tuntevat voivat kulkea kirjan mukana eri paikoissa. Miksei, tuttuus on koeteltu tapa rakentaa uskottava miljöö. Suusaaren kieli on helppolukuista ja imevää; uteliaisuus lopputuloksesta pitää kirjassa kiinni.

Ei sinne yllä myrskysää, kuvitus

Kuva kirjan kannesta. Kuva. Anja Kuoppa

Oikeasti kaikki ei mene kuten elokuvissa, kuten sanonta kuuluu. Tässä tarinassa äiti-henkilö pysyttelee kotona uskomattoman pitkään sen ansiosta, että tytär ja sairas puoliso pitävät huolta. Kun laitosaika koittaa, kaikki menee helposti ja kauniisti. Elävässä elämässä näin ei valitettavan usein käy, sillä hyvät hoitopaikat aukeavat hitaasti ja byrokratialla on sananvaltaa, vaikka Suomessa asiat ovatkin hyvin. Omaishoidon tuskallisuus ei tässä mielessä ole läsnä, vaikka yksilötasolla huoli kulkee tekstissä.

Toki yksittäisen ihmisen kokemus muutoksesta ja vanhempiensa häviämisestä on tarinan arvoinen ja siihen moni vanhuksia hoitava voi samastua. Kirjassa on arjen realismia, arjen kompurointia kaikkineen.

Ei sinne yllä myrskysää on myös selviytymistarina eli tarina siitä, miten oma elämä pannaan sivuun joksikin aikaa, hoidetaan lapsen velka vanhempia kohtaan ja jatketaan omaa elämää aikanaan. Näitä puheenvuoroja tarvitaan.Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Ei sinne yllä myrskysää, kansi

Anneli Suusaari, Ei sinne yllä myrskysää. Karisto

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010