Sesam ProductionMatka-Agentit, logolinkki

Romanttisen baletin helmi Giselle Kansallisbaletin ensi-illassa

12.2.2018

Romanttisen baletin aikakauden tunnetuin teos Giselle palaa Suomen kansallisbaletin ohjelmistoon 23. helmikuuta uutena versiona. Tällä kertaa toteutuksesta vastaa Cynthia Harvey, joka toteutti baletin Jean Corallin, Jules Perrot’n ja Marius Petipan koreografioiden pohjalta Oslon baletille vuonna 2009.

Harvey on tehnyt merkittävän uran American Ballet Theatren ensitanssijattarena ja vieraillut useassa merkittävässä balettiryhmässä.

Giselle, Kansallisooppera

Giselle. : Erik Berg / Den Norske Opera & Ballett

Gisellen ensimmäisen näytöksen tapahtumat sijoittuvat todelliseen maailmaan, ja toinen näytös puolestaan tapahtuu aavemaisessa metsässä, henkiolentojen valtakunnassa. Baletti kertoo romantiikalle tyypillisen rakkaustarinan, joka päättyy onnettomasti miehen petoksen takia.

Teos kantaesitettiin Pariisin oopperassa vuonna 1841 Perrot’n ja Corallin koreografiana Adophe Adamin musiikkiin. Teoksen siirryttyä Pietarin keisarillisen baletin ohjelmistoon 1800-luvun loppupuolella Marius Petipa laati siitä useita omia versioitaan, ja useimmat nykypäivän versiot pohjautuvat Petipan koreografiaan. Giselle on balettiryhmien vakituista ohjelmistoa, ja Suomen kansallisbaletissakin teos on esitetty ensimmäisen kerran jo vuonna 1929.

Harveyn version perinteitä kunnioittavat puvut ja lavastuksen on suunnitellut David Walker ja valaistuksen James F. Ingalls. Päärooleissa Gisellenä nähdään Eun-Ji Ha, Hanako Matsune ja Yimeng Sun sekä Albrechtina Florian Modan, Michal Krčmář ja Sergei Popov. Suomen kansallisoopperan orkesteria johtaa Philip Ellis. Giselle on Norjan kansallisoopperan ja -baletin tuotanto.

Gisellen esitys 1.3. klo 19 nähdään myös suoratoistona Helsingin Sanomien HSTV-verkkopalvelussa sekä Oopperan ja Baletin Stage24-näyttämöllä maksutta.

Ensi-ilta 23.2.2018
Muut esitykset 27.2., 1.3., 7.3., 9.3., 16.3. ja 17.3.2018 sekä 24.2. ja 3.3.2018
Suoratoisto: 1.3.2018
Teosesittelyt 27.2. ja 1.3.2018Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010