Sesam ProductionPop Jazz Konservatorio Animaatio

Tommi Eronen Jurkan Putkinotkoon

24.2.2018

Teatteri Jurkassa ensi-iltansa la 17.3.2018 saavan Putkinotkon näyttelijä vaihtuu. Tiina Weckström jää pois terveydellisistä syistä ja tilalle astuu Tommi Eronen.

Tuomo Rämö on dramatisoinut ja ohjanut Joel Lehtosen klassikkoromaanin Putkinotko yhdelle näyttelijälle, joten näyttelijän vaihtuminen kuukautta ennen ensi-iltaa on tietenkin teatterille kinkkinen tilanne.

Tommi Eronen, Putkinotko

Tommi Eronen. Kuva: Marko Mäkinen

- Tiina Weckström on huikea näyttelijä ja kun mietimme, kuka voisi hypätä näin lyhyellä varoitusajalla tällaiseen rooliin (tai itseasiassa kahdeksaan), oli yhtä huikea Tommi Eronen itsestäänselvä valinta. Uskomaton tuuri meillä oli siinä, että Tommin aikataulu myös mahdollisti tämän. Koska rooleissa on niin naisia, miehiä kuin eläimiäkin, ei näyttelijän sukupuolella tai iällä ole merkitystä, toteaa Rämö.

Rämön dramatisoima ja ohjaama Putkinotko kuvaa lämpimän humoristisesti hetkiä ennen sisällissotaa, jolloin henkilöt ovat vielä tietämättömiä tekemistensä kauaskantoisista vaikutuksista. Keskiössä on ristiriita Putkinotkossa asuvien torppareiden Käkriäisten ja omistajan Muttisen välillä.

- Putkinotkon vahvana teemana on yritys tulla toimeen eri tavoin ajattelevien ihmisten kanssa. Kyvyttömyys ymmärtää toista näkyy teoksessa sekä historiallisena seikkana että päivänpoliittisena. Tavoitteena ei ole esittää kuka on oikeassa tai väärässä, vaan näyttää pienoiskoossa, mitä vastakkainasettelusta voi seurata. Kuinka jakaa sama tila, jos olemme täysin erilaisia? Rämö kysyy.

- Kun sama näyttelijä esittää vastakkaiset argumentit, uskon sen sekä vihjaavan siihen, että ihminenhän voi myös muuttaa mieltään, että etäännyttävän siitä ajatuksesta, että ”nuo tuolla jossain kiistelee”. Ajattelen myös, että oma kokemukseni minuudesta ja identiteetistä on moninainen ja tilannesidonnainen. Kun erilaiset näkökannat tehdään näkyväksi yhden näyttelijän avulla, tulee samalla näkyväksi ihminen monimuotoisena ja aikaamme vastaavana olentona.


PUTKINOTKO

Alkuteos: Joel Lehtonen
Dramatisointi ja ohjaus: Tuomo Rämö
Näyttämöllä: Tommi Eronen
Äänisuunnittelu ja sävellys: Jani Orbinski
Valosuunnittelu: Saku Kaukiainen

Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010