Sesam ProductionMatka-Agentit, logolinkki

Viides Kaakon Kamarimusiikki tarjoaa heinäkuussa oopperaa ja saaristotunnelmaa

5.3.2018

Viides Kaakon Kamarimusiikki soi heinäkuun alussa Virolahdella, Miehikkälässä ja Haminan saaristossa. Konsertteja on yksitoista ja lisäksi järjestetään monia oheis- ja ilmaistapahtumia, kuten taiteilijatapaamisia, teosesittelyjä ja nuorten mestarikurssilaisten ilmaiskonsertteja.

Taiteilijoiden ydinryhmä on pääosin edellisiltä vuosilta tuttua, mutta uusia kasvoja on myös mukana. Ohjelma tarjoaa jälleen lukuisia uusia ja kiinnostavia elementtejä musiikin ystäville.

Sellistit ja fagotti Kiessillä

Sellistit ja fagotti Kiessin Vintillä. Kuva: Camilla Grönlund

- Kaakon Kamarimusiikki käy vuoropuhelua ympäristönsä kanssa, toteaa festivaalin taiteellinen johtaja Jukka Merjanen. – Konserttimme järjestetään toinen toistaan erilaisemmissa paikoissa, joten ohjelman suunnittelu ja juoni kumpuaa aina vahvasti olosuhteista. Esitettävät teokset on mietitty tarkkaan esityspaikan, miljöön, jopa vuorokaudenajan mukaan.

Meri yhdistää


Festivaali kantaa tänä vuonna tunnuslausetta ”Meri yhdistää”. Teema kumpuaa Suomenlahden ja Itämeren alueen kulttuuripiiristä ja meren yhdistävästä vaikutuksesta. Meri on Virolahdella ollut aina vahvasti läsnä. Se on ollut kulkuväylä ihmisille, tavaroille ja kulttuurivaikutteille.

Tammion saari

Tammion saari. Kuva: Visit Hamina

Meri on myös taiteellisen inspiraation lähde, vaikuttava ja voimakas. Virolahdella vietetään 7.-8.7. Sepramarkkinoita, virolais-suomalaista rantakulttuurijuhlaa, joka kunnioittaa vuosisatoja jatkunutta ystävyys- ja vaihtokaupan, seprakaupan perinnettä. Sen kunniaksi lähdetään Klamilan satamasta konserttimatkalle Tammion saareen, joka oli yksi vilkkaimmista seprakaupan keskuksista. Baltian maat juhlivat tänä vuonna itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaa ja ohjelmassa ovat edustettuina niin Viron kuin Latviankin säveltäjien teokset.

Ooppera saapuu Kaakkoon – Simson ja DelilaOhjelman kohokohtana on kaikkien aikojen ensimmäinen oopperaesitys Virolahdella. Savonlinnan Oopperajuhlien tuleva taiteellinen johtaja Ville Matvejeff saapuu johtamaan oman sovituksensa kamariorkesterille Camille Saint-Saënsin oopperasta Simson ja Delila. Raamatullisen jännitysdraaman solisteina esiintyvät Tuula Paavola, mezzosopraano, Roland Liiv, tenori ja Sampo Haapaniemi, baritoni.

Ville Matvejeff

Ville Matvejeff. Kuva: Antti-Jussi Savolainen

Kaakon Kamariorkesteri kootaan festivaaliviikolla esiintyvistä tutuista muusikoista vahvistettuna muutamilla vierailijoilla. Ennen esitystä järjestetään taiteilijatapaaminen ja musiikkielämystä täydentävä teosesittely, jossa tavattavissa on esityksen sovittanut ja sitä johtava Ville Matvejeff. Hän työskentelee parhaillaan Jyväskylä Sinfonian ylikapellimestarina ja viimeistä vuotta Turun Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana. Savonlinnan oopperajuhlilla nähdään ensimmäinen hänen suunnittelemansa ohjelmisto vuonna 2020.

Ville Matvejeff kommentoi sovitustaan: - Camille Saint-Saensin ooppera Simson ja Delila (Samson ja Dalila) kuuluu ranskalaisen grand opéran hienoimpiin saavutuksiin. Uhkean massiivista ja samaan aikaan sensitiivistä musiikkia, joka ei jätä kuulijaa kylmäksi.

Alun perin suurelle solistikaartille, kuorolle ja sinfoniaorkesterille sävellettyä teosta tutkiessa kävi ilmi, että teos voisi toimia hyvin myös tiivistettynä kamariversiona. Näin sitten kirjoitin tämän sovituksen Tuula Paavolan kokoaman solistitrion tilauksesta kolmelle solistille ja pienelle kamariyhtyeelle.

Teosta on tiivistetty niin, että kaikki kolme näytöstä voidaan esittää yhteen ilman väliaikaa kolmen solistin voimin. Tästä huolimatta teoksen dramaturginen linja on mahdollista säilyttää, ja kuulemmekin tässä versiossa kaikki teoksen parhaat palat.

Jukka Merjanen

Taiteellinen johtaja Jukka Merjanen. Kuva: Kaakon Kamarimusiikki

Lastenkonsertilla käyntiinUutta on myös festivaalin ensimmäinen lastenkonsertti. Klassista musiikkia tarjoiltiin menestyksekkäästi lapsille edellisvuonna Klamilassa Fish&Soul -satamafestivaalilla. Nyt on lapsille tarjolla kokonainen oma konserttinsa: Sergei Prokofjevin rakastettu musiikkisatu Pekka ja susi, joka avaa festivaalin tiistaina 3.7. Myös aikuiset ovat tervetulleita konserttiin, joka kuitenkin toteutuu lasten ehdoilla.

Lapset ja nuoret, tulevat konserttikävijät, pääsevät jo tuttuun tapaan muihin festivaalin konsertteihin ilmaiseksi lipun ostaneen aikuisen seurassa, jos tilaa on. Nuoria nähdään festivaalin aikana myös esiintymässä: mestarikurssit järjestävät yhteisen loppukonsertin perjantaina 6.7. ja pienempiä matineoita pitkin kurssiviikkoa eri puolilla Virolahtea.

Klamilan kirkko, konserttiyleisöä

Esiintyjät kiittävät Klamilan kyläkirkossa esityksen jälkeen. Kuva: Emilia Ristola

Suositut mestarikurssit jatkuvat edelleenMestarikurssitoiminta alkoi Kaakon Kamarimusiikin yhteydessä kesällä 2015. Saadun hyvän palautteen johdosta toimintaa jatketaan tänäkin vuonna kolmen kurssin voimin. Viulistit saavat oppia Janne Malmivaaralta, Samuli Peltonen opettaa sellistejä ja Bence Bogányi fagotisteja Harjun Hovin kauniissa miljöössä. Ilmoittautuminen kurssille on parhaillaan käynnissä ja se jatkuu toukokuun loppuun saakka.

Taiteilijat 2018:Jukka Merjanen, viulu, taiteellinen johtaja (Suomen Kansallisoopperan orkesteri, 1. konserttimestari)
Petteri Iivonen, viulu, (Suomen Kansallisoopperan orkesteri, 1. konserttimestari)
Janne Malmivaara, viulu + kurssi (Helsingin Konservatorio)
Ilari Angervo, alttoviulu (Radion Sinfoniaorkesteri, alttoviulun äänenjohtaja)
Mari Viluksela, alttoviulu (freelancer, Hampuri)
Tomas Nuñes-Garcés, sello (RSO, 1. soolosellisti)
Samuli Peltonen, sello + kurssi (Suomen Kansallisoopperan orkesteri, soolosellisti)
Tuomas Ylinen, sello (Helsingin Kaupunginorkesteri, 1. soolosellisti)
Bence Bogányi, fagotti + kurssi (professori, Hannoverin Musiikkikorkeakoulu)
Tuomas Turriago, piano (säveltäjä, kapellimestari, säestyksen lehtori TAMK)
Liisa Malmivaara, piano (Turun Konservatorio)

Perjantai 7.7., Ooppera: Saint-Saëns, Simson ja Delila
Kapellimestari Ville Matvejeff (Turun Musiikkijuhlat, Jyväskylä Sinfonia ym.)
Tuula Paavola, mezzosopraano (Suomen Kansallisoopperan kuoro)
Roland Liiv, tenori (Suomen Kansallisoopperan kuoro)
Sampo Haapaniemi, baritoni (freelancer)
Kamariorkesteri: Kaakon Kamarimusiikin taiteilijat +
Helka Seppälä, kontrabasso (Lappeenrannan kaupunginorkesteri)
Sam Parkkonen, käyrätorvi (Helsingin Kaupunginorkesteri)
+ trumpetti (ilm. myöh.)

Ohjelma 2018 http://www.kaakkofestival.fiJulkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010