Matka-Agentit, logolinkkiSesam Production

Teosto - 90 vuotta musiikintekijöien menestykseksi

7.3.2018

Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teosto r.y.:n perustamisesta tulee 7.3.2018 kuluneeksi 90 vuotta. Teoston perustivat vuonna 1928 Fazerin Konserttitoimistossa Helsingissä suomalaiset musiikin tekijät ja kustantajat. Perustajajäseniin kuuluivat aikansa suurnimet, kuten Erkki Melartin, Leevi Madetoja ja Armas Maasalo.

”Vaikka maailma ja musiikkiala ovat vuosikymmenten aikana muuttuneet, olemme pysyneet uskollisina perustajajäsentemme tavoitteille: toimimme mahdollistaaksemme suomalaisen musiikintekijän menestyksen. Olemme edelleen voittoa tavoittelematon järjestö, keräämme musiikin käytöstä maksettavat korvaukset ja tilitämme ne tekijöille. Toimintamme läpinäkyvyys ja tehokkuus ovat olemassaolomme kulmakivi. Tavoitteenamme on myös jatkuvasti kehittää musiikintekijöiden toimintaympäristöä sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla”, Teoston hallituksen puheenjohtaja Kim Kuusi kertoo.

Teosto - Esiintymispaikkojen valvontaa 1950-luvulla

Esiintymispaikkojen valvontaa 1950-luvulla. Kuva: Teosto

Teoston historia kertoo suomalaisen kulttuurihistorian tarinaaTekijöiden ja kustantajien oman järjestön perustamisen kimmokkeena olivat Yleisradion radiolähetysten käynnistyminen ja tekijänoikeuslain voimaantulo Suomessa. Teoston historia ja vuosikymmenet kertovatkin tarinaa myös koko Suomen historiasta sekä kulttuuri- ja media-alan kehityksestä.

”Maailma on tänään hyvin toisenlainen kuin 90 vuotta sitten Teoston aloittaessa toimintaansa maisteri Lauri Ikosen johdolla. Musiikin jakelun ja kuluttamisen tavat ovat muuttuneet, ja vaikka Yleisradio on edelleen merkittävä jakelukanava musiikille, tänä päivänä kuluttajien saatavilla on laillisten online-palveluiden kautta enemmän musiikkia kuin koskaan aiemmin. Viihdesisällöt, ja erityisesti musiikki, ovat merkityksellinen osa tämän päivän jakamis- ja alustataloutta”, Teoston toimitusjohtaja Katri Sipilä sanoo.

Teoston ensimmäisen toimiston henkilökuntaa 1929

Teoston ensimmäisen toimiston henkilökuntaa vuonna 1929. Kuva: Teosto


Ketterää kehitystä jämerällä perustallaTeosto on hyödyntänyt uusia teknologioita ja alustoja toimintansa – ja koko toimialan – toimintamallien kehittämiseen. Teosto muun muassa lanseerasi kesällä 2017 kehittämänsä konseptin blockchain-alusta Pigeonista, joka mahdollistaisi musiikin ulkomaan esityksistä maksettavien korvausten kotiuttamisen aiempaa tehokkaammin. Ajatus ja konsepti on tekijänoikeuksien alueella uraauurtava.

”Tekniset innovaatiot luovat koko ajan uusia tapoja kuunnella musiikkia ja kehittää uudenlaista liiketoimintaa. Haluamme olla kehityksessä mukana ja myös kirittää sitä. Meidän roolimme on mahdollistaa uuden musiikkiliiketoiminnan syntyminen sekä tehdä musiikin käyttö uudenlaisilla palvelualustoilla mahdollisimman vaivattomaksi. Se on edellytys sille, että musiikin ystävät ja kuluttajat voivat nauttia mahdollisimman laajasti luovista sisällöistä”, Katri Sipilä sanoo.

Juice Leskinen ilmoittautuu Teoston vuosikokoukseen vuonna 1992

Juice Leskinen ilmoittautuu Teoston vuosikokoukseen vuonna 1992. Kuva: Teosto

”Musiikkiala ja mediamarkkinat kehittyvät koko ajan, joten Teoston rooli laillisen musiikinkäytön mahdollistajana ja linkkinä musiikin tekijöiden ja käyttäjien välillä on entistäkin tärkeämpi. Teostolla on keskeinen rooli sekä suomalaisen musiikkikulttuurin että koko luovan alan elinkelpoisuuden säilyttämisessä: uutta musiikkia syntyy, kun tekijöillä on mahdollisuus keskittyä luovaan työhön – ja elättää sillä myös itsensä ja perheensä”, Kim Kuusi summaa.

Juhlavuoden kunniaksi kronikkaTeosto juhlistaa 90-vuotista historiaansa koko vuoden 2018 ajan. Varsinaisena syntymäpäivänä 7.3. julkaistaan Teoston historian värikkäitä vuosikymmeniä ja koko Suomen kulttuurihistorian vaiheita avaava historiakronikka osoitteeseen historia.teosto.fi.

Myös Teosto-palkinto täyttää tänä vuonna 15 vuotta. Lisätietoa Teoston juhlavuoden tapahtumista voi lukea osoitteessa http://www.teosto.fi/90-vuotta.

Teoston johtokunta 1937

Teoston johtokunta vuonna 1937. Ernst Linko (vas. ylh.), Martti 'Pyssy' Turunen, Sulho Ranta, Toivo Voss Schrader, Bengt Carlson, Leevi Madetoja ja Vihtori Suomalainen


Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010