Pop Jazz Konservatorio AnimaatioSesam Production

Minna Canth 175 vuotta – juhlinta alkaa

11.3.2018

19.3. vietetään Minna Canthin päivää, ja juhlinta jatkuu keväälle 2019, kun Canth täyttää 175 vuotta. Juhlia vietetään isoin ja pienin teoin – Canthin teemat ovat mukana yhteiskunnallisessa keskustelussa, ja hänen yrittäjähenkisyytensä elää uusissa Minna Canth -tuotteissa.

Supernainen Canth seikkailee lastenkirjassa


Minna Canthista ollaan tänäkin vuonna kirjoittamassa useita teoksia ja Canthin tuotannosta toimitetaan uusia kokoelmia. Hänen teksteistään otetaan myös uusintapainoksia tämän ja ensi vuoden aikana.

Minna Canth 50 v

Minna Canth 50-vuotiskuvassaan, joka on otettu Viktor Barsekovichin ateljeessa. Kuva: Savon Sanomat

Neljä Canthin novellia julkaistaan äänikirjoina Minna Canthin päivänä 19.3.2018. Novellit Kotoa pois, Lain mukaan, Ompelija ja Laulaja lukee näyttelijä Elina Knihtilä. Ne tulevat kuunneltaviksi Storytel-palveluun, ja lisäksi yksi novelleista – Laulaja – on vapaasti kuunneltavissa osoitteessa: https://soundcloud.com/storytel_fi/minna-canth

Lasten kuvitettu tietokirja Minna! – Minna Canthin uskomaton elämä ja vaikuttavat teot kertoo Minnan toukokuisesta päivästä Kuopiossa vuonna 1888. Kirjan kirjoittaa Leena Virtanen ja kuvittaa Sanna Pelliccioni. Kirja ilmestyy syksyllä 2018 ja se aloittaa Suomen supernaisia -kirjasarjan (Teos).

Virtasen ja Pelliccionin teos on ollut inspiraation lähteenä Eppu Nuotion kirjoittamalle ja ohjaamalle Kanttia kanssa! -teatteriesitykselle. Ensi-ilta on syksyllä 2018.

Minna Canthin talo kunnostetaan – Mesenaattikampanja alkaaKuopiossa toimiva Minna Canthin talo ry on aloittanut varainkeruun Kanttilan kunnostamiseksi, jotta siitä saataisiin Minnan perintöä jatkava, residenssitoimintaan ja taidetoimintaan keskittynyt kulttuurikeskus. Tiivis oppilaitosyhteistyö kunnostusprojektissa jatkuu, ja purkutöihin päästäneen kuluvan vuoden aikana.

Yhdistys hankkiin nyt uusia kannatusjäseniä ja käynnistää 19.3.2018 mesenaattikampanjan. Minna Canthin talo ry järjestää myös yleisötilaisuuksia, asiantuntijaluentoja ja tuottaa tapahtumia muiden toimijoiden kanssa. Lisätietoja antaa luova johtaja Anja Lappi-Hautamäki, info a minnacanth.fi.

“Ei sitä tiennyt ennenkuin oli kokenut.”

Näin kuvaili Minna Canth aikaansa yrittäjänä. Minna Canthin seura, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Suomen Yrittäjänaiset järjestävät naisyrittäjyydestä muistitietokeruun kerätäkseen muistoja ja kokemuksia naisten yritystoiminnasta. Osallitua voi vielä 19.3.2018 asti ja kertoa oman tarinansa.

Minna Canth seurustelemassa tuttavien kanssa

Alma Tervo, Maiju Canth ja Minna Canth. Kuvaajaa ei tiedetä. Kuva on otettu vuosien 1890 ja 1896 välisenä aikana. Kuva: Radio Kuopio

Svenska nu -verkosto tuottaa opetusmateriaalia Canthista


Svenska nu -verkosto tuottaa 175-vuotiaan Minnan kunniaksi opetusmateriaalia perusopetukseen. Materiaali on tehty erityisesti uuden opetussuunnitelman mukaisen monialaisen oppimiskokonaisuuden tarpeisiin.

Aineisto valottaa Minna Canthin merkitystä kaksikielisenä sillanrakentajana ja tuo esiin Canthin työn monipuolisuutta. Lisäksi aineistossa autetaan pohtimaan Canthin ajatuksia ja arvoja suhteessa nyky-yhteiskuntaan. Materiaalipaketti julkaistaan 2019. Lisätietoja antaa ohjelmakoordinaattori Liisa Suomela, liisa.suomela a hanaholmen.fi.

Tietoisku Minna Canthista omaan salonkiisi?


Kaipaatko ohjelmanumeroa tilaisuuteesi? Minna Canthin seuran jäsen voi tulla pitämään esityksen Canthista. Esitys voi olla yleisesittely, tai siinä voidaan keskittyä johonkin Canthin elämän osa-alueeseen, kuten yrittäjyyteen tai näytelmäkirjailijuuteen. Lisätietoja antaa Minna Canthin seuran sihteeri Maiju Putkonen, minnatsihteeri.maiju a gmail.com.

Hörppää sumpit Minnan kanssa


Minna Canthin rakkaus kahviin ja uuttera yrittäjyys yhdistyvät Mokkamestareiden Minna Canth -kahvissa. Tasa-arvon puolesta taistellutta Minnaa varmasti ilahduttaisi, että tämä naisten viljelemä kahvi on vielä Reilun kaupan sertifikaatilla varustettu.

Kalevala Koru on mukana juhlavuoden vietossa julkistamalla syksyllä 2018 näyttävän korusarjan Minna Canthin 175-vuotisjuhlan kunniaksi. Naisten perustama Kalevala Koru edustaa ajatonta ja rohkeaa muotoilua, ja juhlistaa jokaisessa meissä asuvaa kauneutta ja voimaa.

”Minna Canth on vapauden, tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden puolustaja, jonka ennakkoluuloton, yhteiskunnallisiin epäkohtiin rohkeasti puuttuva ajattelu on esikuvallista ja innoittavaa yhä edelleen. Minulle Minna Canthin elämäntyön merkitys kiteytyy hänen sanoihinsa: ”Ensimmäinen ehto naisen edistymiselle on persoonallinen ja henkinen vapaus. Siihen perustuu kaikki muu.” Nämä viisaat sanat eivät ole päivääkään vanhentuneet. Ne ovat meidän aikamme naiselle yhtä totta kuin Canthin aikalaisille 1800-luvulla.”

– Jenni Haukio, Minna Canth 175 -juhlavuoden suojelija

Minna Canthin 175-vuotisjuhlavuoden tapahtumien järjestämistä ja yhteistyön kipinää on ollut nostamassa Minna Canthin seura. Yhdistyksen tarkoituksena on virittää harrastusta Minna Canthin elämäntyötä ja sen tutkimusta kohtaan.

Minna Canth 175 -juhlavuoden juhlintaa ovat rahoittaneet Jenny ja Antti Wihurin rahasto sekä Otavan Kirjallisuussäätiö.

Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010