Pop Jazz Konservatorio AnimaatioMatka-Agentit, logolinkki

Kansallisooppera ja -baletti tarjoaa yhdeksän ensi-iltaa kaudella 2018–2019

4.4.2018

Kansallisoopperan ja -baletin tuleva kausi elokuusta 2018 toukokuuhun 2019 on julkistettu oopperabaletti.fi-verkkopalvelussa.

Uuden kauden ohjelmistossa on odotettavissa pakahduttavia tunnelmia ja ihmiskohtaloita, kaikkea Toscasta Tuhkimoon sekä kaksi kotimaista kantaesitystä.

Oopperan superklassikko Giacomo Puccinin Tosca nähdään uutena versiona 7.9.2018. ”Vissi d’arte, vissi d’amore, olen elänyt taiteelle, olen elänyt rakkaudelle”, laulaa kuuluisa oopperalaulajatar Floria Tosca. ”Vain hetki tuon jälkeen elämänsä taiteelle ja rakkaudelle omistanut nainen muuttuu murhaajaksi”, tiivistää ohjaaja Christof Loy jopa täydelliseksi oopperaksi kuvaillun rakastetun klassikon. Syksyn esitykset johtaa Kansallisoopperan ja -baletin päävierailija, kapellimestari Patrick Fournillier. Toscana nähdään Aušrinė Stundytė, Cavaradossina Andrea Caré ja Scarpiana Tuomas Pursio.

Tosca

Tosca. Kuva: Kansallisooppera

Syksyn kantaesitysooppera Pikaparantola tarttuu nykyihmisiä piinaaviin kysymyksiin. Miten laihtua? Miten saa mielenrauhan? Voihan avioerosta toipua viikonlopussa? Koomisen oopperan perinteelle kumartava teos saa ensi-iltansa 27.9.2018. Iiro Rantalan säveltämän ja Minna Lindgrenin kirjoittaman Pikaparantolan ohjaa Maria Sid. Rooleissa nähdään Johanna Rusanen, Waltteri Torikka, Hannu Niemelä, Markus Nykänen ja Päivi Nisula. Alminsalin esitysten jälkeen Pikaparantola suuntaa loka-marraskuussa kotimaan kiertueelle Ouluun, Kuopioon ja Turkuun yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa.

Baletin Ranskalaisessa illassa nähdään kaksi erilaista teosta. Amerikansuomalaiset sukujuuret omaavan, Ranskassa pitkään työskennelleen legendaarisen koreografi Carolyn Carlsonin Pneuma on valoisa, runollinen ja symbolinen teos. Serge Lifarin Suite en blanc vuodelta 1943 hehkuu puhtaan klassisen baletin tyyliä ja loistoa. Nämä kaksi runollista tanssinovellia saavat ensi-iltansa 28.9.2018.

Syksyn kolmas oopperauutuus Hoffmannin kertomukset tempaa katsojat mukaansa vauhdikkaiden tapahtumien pyörteisiin 19.10.2018 alkaen. Kriitikoiden ylistämän tuotannon ensi-ilta oli Semperoper Dresdenissä joulukuussa 2016. Kolmesta epäonnisesta rakkaustarinasta koostuvan esityksen pääosissa nähdään muun muassa sopraano Helena Juntunen ja kanadalainen Measha Brueggergosman. Ooppera perustuu runoilija E. T. A. Hoffmannin kertomuksiin.

Koko perheelle saadaan uusi klassikkobaletti, kun Tuhkimo saa ensi-iltansa 23.11.2018. Arvostettu pitkän linjan brittikoreografi David Bintley teki Tuhkimon Sergei Prokofjevin tuttuun musiikkiin alkujaan Birminghamin baletille vuonna 2010. Kansallisbaletin versiossa on uudet lavasteet ja puvut.

Tuhkimo

Tuhkimo. Kuva: Kansallisooppera

Kevätkaudella kotimainen oopperauutuus Jää sekä nykytanssin ilta


Suomalaisten rakastama romaani, Ulla-Lena Lundbergin Finlandia-palkittu Jää, saa oopperakantaesityksensä 25.1.2019. ”Jään sisällä oli musiikkia. Tämä kertomus halusi oopperaksi”, libretisti Juhani Koivisto kuvailee. Oopperan sävellyksestä vastaa Jaakko Kuusisto, jolle tehtävä on ulkosaaristossa asuneena mitä mieluisin. Kevään toinen oopperaensi-ilta 22.3.2019 on aikamme merkittävimpiin kuuluvan oopperaohjaaja Sir David McVicarin näkemys Wozzeckista. Tarina alistetusta sotamiehestä, hänen mielensä hajoamisesta ja päätymisestä epätoivoiseen tekoon on yksi oopperamaailman traagisimpia. Wozzeckin esitykset johtaa Hannu Lintu.

Baletin kevään ensimmäinen ensi-ilta 1.3.2019 tuo näyttämölle maailmankuulun koreografi John Neumeierin version baletista Sylvia. Antiikin mytologiasta ammentavan tarinan kantaesitys oli jo vuonna 1876. Siitä tuli aikansa merkkiteos, sillä siinä on uudenlainen, väkevä naiskuva. Romanttisten balettien lähes aineettomat prinsessahahmot jäivät syrjään, kun esiin astui maskuliininen metsästäjätär Sylvia. Teoksessa soi Léo Delibesin musiikki.

11.5.2019 ensi-iltansa saava kolmen nykytanssiteoksen ilta K.V.G. esittelee kolme uransa eri vaiheessa olevaa koreografia. Jeroen Verbruggen tekee Kansallisbaletille uuden teoksen Sciamachy, jossa soi Bernard Herrmannin musiikki Alfred Hitchcockin kuuluisasta elokuvasta Psyko. Puvustuksen suunnittelee Erika Turunen. Vuonna 2015 kantaesityksensä saanut Marco Goecken Lonesome George on saanut nimensä Galápagossaarilla eläneen jättiläiskilpikonnan mukaan. Teoksen keskiössä on yksinäisyys ihmisyyden tragediana, ja sen musiikkina kuullaan Dmitri Šostakovitšin jousikvartetto. Psalmisinfonia on Jiří Kyliánin varhaiskauden teos vuodelta 1978. Se on nimetty Igor Stravinskyn musiikin mukaan ja siinä soi aggressio ja herkkyys, kapina ja sovinto, epäily ja usko.

Suursuosikit Oopperan kummitus ja Pieni merenneito tekevät paluun


Yksi Kansallisoopperan kaikkien aikojen suosituimmista teoksista, Andrew Lloyd Webberin suurmusikaali Oopperan kummitus, palaa ohjelmistoon 2.11.2018. Esitykset jatkuvat helmikuulle 2019. Kenneth Greven hittibaletti Pieni merenneito on sekä näyttävä spektaakkeli että koskettava kertomus unelmien tavoittelusta ja rakkauden voimasta. Kansallisbaletin näyttämö muuttuu 3D-efektien avulla lumoavaksi merenalaiseksi maisemaksi jälleen 19.1.2019.

24.8.2018 palaa Baletin ohjelmistoon klassikkosatuun pohjautuva ihastuttava Prinsessa Ruusunen. Värikkäät puvut ja lavastus, Javier Torresin sopivan tiivis kaksinäytöksinen toteutus sekä Tšaikovskin kaunis musiikki tarjoavat katseltavaa ja kuunneltavaa koko perheelle. Leo Tolstoin klassikkokirja Anna Karenina taas nähdään Alexei Ratmanskyn riipaisevana balettina 30.3.2019 alkaen. Loisteliaat epookkipuvut, taidokkaat projisoinnit ja lavastus sekä Rodion Štšedrin musiikki vievät katsojan keskelle keisarin ajan Venäjän ylimystön elämää.

Kiitetyn ohjaaja Kasper Holtenin tulkinta Richard Wagnerin suurteoksesta Lentävä hollantilainen tekee paluun Kansallisoopperaan 14.9.2018. Kaupunkiympäristö ja kansainvälisen taidekaupan myrskyt kohtaavat Wagnerin vaikuttavan musiikin, jossa soi meren ja rakkauden voima. Oopperaohjelmistossa nähdään myös loistelias ja aistillinen Thaïs (8.2.2019), mahtava mutta samalla intiimi Aida (6.4.2019) sekä lähes meditatiivinen Pelléas ja Mélisande (23.5.2019), jonka johtaa Esa-Pekka Salonen.

Syksyn ohjelmassa myös konsertteja sekä vierailu Ouluun


Kansallisoopperan taiteellinen partneri Esa-Pekka Salonen johtaa 17.8.2018 Helsingin juhlaviikkojen ja Kansallisoopperan yhteiskonsertin, joka on samalla myös kapellimestarin 60-vuotisjuhlakonsertti. Syntymäpäivän kunniaksi julkistetaan Salosen nimeä kantava musiikki- ja teknologiarahasto, jonka tarkoituksena on tukea uutta ooppera- ja balettitaidetta erityisesti teknologian keinoin. Rahastosta voidaan antaa avustuksia sekä jakaa apurahoja ja stipendejä Kansallisoopperan ja -baletin piirissä toimiville henkilöille sävellys- ja multimediateosten tilauksia varten tai muuhun rahaston tarkoituksen mukaiseen toimintaan.

Kansallisooppera ja -baletti vierailee Oulun teatterissa 24.–27.10.2018. Ohjelmassa on luvassa uutuusooppera Pikaparantola, balettiklassikoiden parhaista paloista koostuva gaala Kansallisbaletin tähtihetkiä, lasten miniooppera Tuhkimo sekä koko perheen baletti Muumipeikko ja taikurin hattu. Vierailua tukevat Oulun teatterin lisäksi Osuuskauppa Arina, Ideapark Oulu, Kaleva, Oulun kaupunki ja Business Oulu.

Saaristo-oopperan kanssa yhteistyössä toteutettava Tähtiin kirjoitettu on sekä konsertti että monologinäytelmä, joka kertoo vuonna 1918 traagisesti kuolleen Toivo Kuulan elämästä. Alma Kuulan roolissa kuullaan sopraano Marjukka Tepposta, Toivona on pianisti Jukka Nykänen. Esitykset Alminsalissa 27. ja 30.10.2018.

Oopperaa ja balettia verkossa


Oopperoiden, balettien ja konserttien ohella kauteen 2018–2019 kuuluvat entiseen tapaan esitykset, tapahtumat ja työpajat vauvoista senioreihin.

Esitysten suoratoistot Ylen ja HSTV:n kanssa jatkuvat myös ensi kaudella, muun muassa Tosca nähdään suorana lähetyksenä Yle Teemalla 6.10. Jää lähetetään eurooppalaisessa OperaVision-verkkopalvelussa keväällä 2019. Kaikki suoratoistot voi aina katsoa myös Oopperan ja Baletin oman verkkopalvelun Stage24-osiossa.

Kauden 2018–2019 koko tarjonta, solistitiedot ja esityspäivät löytyvät verkkosivulta oopperabaletti.fi/kausi2018-2019.

Julkaisija: Amusa Kulttuuritori / TN (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010