Sesam ProductionPop Jazz Konservatorio Animaatio

Rantut

10.4.2018

Meirän perhees – tai joukkokunnas, niinku isuäitee ruukas sanua, on kuulkaa olla monellaasta ranttua. Kaikista parahin on ollu eresmenny holomu, sellaanen keskikokoonen ja isohäntäänen koirapahalaanen.

Samahan kaartihin holomun kans voi laskia krannin vaarin ja piloollepassatun pikkusiskoon, meirän Sussoon. Ku meillä flikoolla on yksi nimi, esimerkiksi Hilima, pahananpohojimmaasella oli kolome. Vissihin äitee meinas, notta ku laittaa monta nimiä, ei tartte enää punnata maailmahan kuuretta kersaa. Se luuli, notta likkoja tuloo joka kerralla. No, se kuures oliki pikkuveikkoo, omaperääsesti Vilho Vihtori Veikkoo.

Pystykorva

Kuva: kenelliito.fi

Sussoo otti vauvasta noukkahansa ja vihootteli kaikille kävijöölle, ku äitee oli pirttikeenä. Sussoo Mariatta Filiina poloki jalakaansa vauvan keheron vieres ja lainas faarin kirosanoja. Osas sanua oikeen perkeles ässän kans. Pärmänttäys loppuu lyhkääsehen ku pirttimuori otti luurasta vittan ja uhkas sillä.

Sussoo olis halunnu kans kapalot ja maittilat pullosta eikä mukista, vaikka oli jo kolomen. Meitäkös nauratti ku sille tuli ensimmääsen kerran järiestys. Pirttimuori ei ottanu kuulevihin korvihinsa rinttaaluja, vaan kaappas Sussoon kainalohon ja pökkäs rinkisänkyhyn riuteeraamahan.

Ai niin se krannin faari. Köpi oli ollu aikanansa oikia hurmuri ja joka asias ittellinen, suuren taloon nuorimies kun oli. Ei sitä kukaa pannu aisoohin. Akkansa teki justihin ku käskettihin ja passas limppisopat sopivan lämpöösinä etehen ja vahtas, notta se sai istua rauhas kiikus Ilikkansa kans. Köpi tykkäs lauantakiehtoosta ja koko kylä tiesi, notta kersat teköö vihirat ja akka vihtoo. Muu väki meni saunahan vasta sitte. Kirkoski Köpillä oli oma paikka. Jos jokuu istuu sen paikalle, Köpi ilimootti, notta täälä on tapana, notta jokaasella on kirkos paikkansa. Kehootti ettimähän oman ja vahtas niin kauan notta kulukevaanen lipes toisellen penkillen.

Tuli sitte seki päivä, ku Köpi sai miniän, joka tykkäs notta vaarit saa pysyä lestisnänsä. Ei keittänyt limppisoppaa, antoo pikkukersojen kimmurrella kiikun kimpus ja vaatii notta saappahat pitää ottaa ovensuus jalaasta. Toiskas Köpi piti erelleen omaa komentuansa, mutta taloon puolella pikkuunen kiharatukkaanen miniä päätti asioosta. Köpi meinas, notta miniän pitää keittää piimävelliä lauvantakina saunan jäläkihin pöytähän. Ei tullu piimävelliä ja Köpi sai mennä toiskahansa kuuntelemahan lauantakin toivottuja akkansa kans. (Anoppi oli viisahasti omas tuvas, ku se ei enää oikeen jaksanu huushollata.) Kersat sai tinttaalla ja puokkoolla pöyräs. Miniä pyyti vain korialla äänellä, notta kultapieni otappas vielä yks lusikka pernavoita. Köpi sai kattella uutta menua silimät killis. Sanomalehtiäki miniä käytti kusialustoona.

Köpi kuluki kranniis marajamas, mutta kaikki nauroo partoohinsa. Tuli sitä vähä surku, muttei palio.

Meirän holomuvainaa se vasta oli ranttu. Se tykkäs äireestä ja kuluki sen peräs kaiken päivää. Kävi se isän kans mettällä, ku osas haukkua oravaa, mutta vahtas koko aijan taansa kotia päin. Ruskiakarvaanen Sesseli nukkuu äireen vieres ja muraji isälle. Se sanooki notta täs mitää pessaaria tarvita.

Sesseli tykkäs syörä keitettyä ruorotoonta haukia voikastikkehes. Sille laitettihin kesääsin oma hauki, ja Hilimaki on monta kertaa nyppinyt soat pois näpsittimillä. Sitte se tykkäs lätyystä ja vahtas kieli märkänä viimmeestä vahavaa lättyä. Tiesi kellen se tuloo. Oli se ranttu puhtaurenki päällen, vaikka oli koira. Jos joku lemahti, Sesseli ilimootti lyhyvellä haukulla, notta ny haisoo. Itte se ilimestyy saunahan joka lauvantaki ja sai niskahansa lämpöösen kylyvyn. Oli meillä hupia, ku Sesseli haukahteli pyhääsin urheelukentällä. Tierettihin aina keltä oli jääny sauna välihin tai mihinä ei pesty renttuja.

Sussoosta kasvoo oikeen sopeva siskoo kolomesta nimestä huolimata. Veikkoo pitää talua ja siitä tuli maharikas isäntä. Onneksi sen akka on ittetietoonen ja pitää jöötä kans. Köpi-vainaalla on komia pattas hautuumaalla. Vien sillen jouluusin kynttylän ja muistelen Köpin parahia päiviä.

Holomu on pihakoivun alla. Sitä on enite ikävä. Vieläki ku tapaa kylillä Sesselin haukkumia ihimisiä, levittelöö nenäpieliänsä. Jos vaikka haisoo.

Komiaa kevättä, lumet lähtöö ny.

Sanastoa

Ranttu = nirso
Holomu = koira
Punnata = työntää
Noukka = nenä
Pirttikee = lapsivuoteessa oleva nainen
Maittila = maito
Rinttailu = kiukuttelu
Riuteerata = vihoitella
Kiikku = keinutuoli
Ilikka = Ilkka-lehti
Puokkoilla = nirsoilla
Maraata = marista
Soka = kalanruoto
Näpisittimet = (nokka)pihdit
Lemahtaa = hajahtaa pahalle
Rentut = vaatteet


Hilima

Hilima

Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/MJ-S (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010