Matka-Agentit, logolinkkiPop Jazz Konservatorio Animaatio

Hyvää ryönää

23.4.2018

Kersana orotettihin isuäireen tulua monta päivää etukätehen. Se tuli linia-autolla, joka oli meirän kohoralla kaharen mais. Me kaikki viisi tenavaa jaettihin tuvan klasit ja oltihin pää pitkällä heti ku Turun tuamiokirkon kello oli lyöny kakstoista kertaa.

Äitee jaksoo mouruta, notta isuäitee ei tarkene ku tupa kylymenöö. Kävi se sitäpaitti ittekki vahtaamas, jos liniaali olis aikaases. Orottaes räknättihin, mitä tuliaasia isuäireen pussis oli erellisellä kerralla ja jaettihin ryönät uuremman kerran. Ei menny tasan kertaakaa. Nuorimmaanen tykkäs, notta oltihin konfoijattu siltä toffeeta ja siitä se alakoo. Isooveikkoo otti flikkaa patukasta kiinni ja tanttuutti sen kamarihin (äireen kuulumattomattomihin). Niillä oli isoompiki yhtehenotto, ainaki mökä oli aikalaasta. Veikkoo tuli takaasi klasin äärehen kolomet hamapahan jäliet käsivarres ja naarmoos ottas. Meirän pikkuflikka on oppinu!

Tikkarit

Kuva: Fazer

Äitee siitä vihastuu ja komenti veikoon pois klasista läksyjen äärelle. Se oli tosi moholos ku piti lauvantakina ruveta laskemahan jakolaskuja, mutta ei uskaltanu riuteerata, ku isä olis voinu kuulla halakopinolle aukinaasesta klasista. Äitee otti meitä muista niskasta kiinni ja laittoo tekemähän askarehia. Hilima vei solokkutanut pihalle ja pesi ne, ku oli vanhee. Pikkuflikka sai istua kiikus, ku lupas olla paikoollaansa. Kaikkia! Veikkoo se laski laskujansa ja pääsi läksyystä pyhänä. Kyllä pisti vihaksi.

Tulihan se liniaali. Isä oli vastas tienvarres ja kantoo isuäireen kapsäkit ja kopat. Meitä kersoja oikeen rupes hävettämähän ku ei oltu nähty pitkähän aikahan. Pikkuflikka nuohos äireen hamehis ja vahtas sieltä isuäitiä, mutta me muut mentihin kohta pian isuäireen tanttuhun kiinni ja autettihin siltä ulsteri pois. Kyllä se näytti rakkahalta. Veikkoo ylti taputtamahan nutturaa, ja me muut autettihin siltä kinnaavat pyhäkengät jaloosta.

Äireelle se sanoo, notta kaati unohtuu joukosta. Pikkuflikka tietää meirän kaikki kokkalehien ja romujen paikat ja se oli salamana äireen kaapilla, josta se löyti parahan pyhäkaarin. Justihin sopivan isuäireelle.

Isuäitee ihimetteli, kuinka me sitä niin kierretähän. Istuu se vihiroon lavittalle ja aukaasi koppansa. Sielä oli uunijuustua, ku sen naapurin lehemä oli poikinu. Oltihin vähä naama pitkänä, mutta isä kuolas sille juustolle ja sanoo, notta mitää muuta ryönää ei tarviatakkaa vähähän aikahan. Oli isuäireellä kopas isoo nostetropsuki, kun se epäälöö, notta meirän äitee ei osaa teherää kunnollista. Löytyy vielä ankkastukkiki, oikeen rusinasellaanen. Vissihin isuäitee huomas, notta jotaki on vialla, ku me seisottihin silimät tapiilla.

Sitte. Isuäitee otti pohojalta sellaaseen suuren paperipussin, johona oli viisi murupussia. Kaikki samallaasia ja antoo jokahittellen yhyren. (Oltihin nuhujattu erellisellä kerralla. Veikkoo tykkäs, notta sille kuuluu enämmän ku se on isoo.) Sitte saatihin tikkukaramälli ja purukummipaketti. Mun purukummista tuli Klar Kaplen kuva ja siskoo sai Sofia Loorenin. Veikkoo olis tahtonu Sofian ja yritti vaihtaa sitä sen näytteliän kuvahan, joka näytteli Sissiä. Ei onnistunu ja Veikkoo sanoo, notta me flikat ollahan ylipössöjä. Isä nauroo.

Syötihin sitte. Äitee tälläs pöytähän umpeloosia ja uunimaresta. Päälle oli luumukiisseliä vaikka ei ollukkaa joulu. Sitte päästihin hyvän ryönän kimppuhun. Oma karamällipussi, tikkukaramälli ja purukummi orottamas. Äitee oli varoottanu, jotta jos kuuluu yhtää tappeloosta, ryönät menöö kaappihin.

Isuäitee oli meillä viikon kyläs. Se neuloo mulle uuren liivipuvun ja laittoo kanttinauhoja helemahan. Pikkuflikka sai lanellitantun. Veikoolle se osti osuuskaupasta lippalakin orottamahan kesää. Muut sai uuret kaarit, sellaaset kukkaaset pyhäkaarit.

Muilla meirän kylän kersoolla oli mumma, mutta meillä oliki isuäitee. Ja se oli paras. Erityysesti sen tähäre, ku se nauroo meirän kans ja se arvas kohta, mistä me tykätähän. Veikkooki kävi salaa istumas sylis. Nähtihin me, ku luurattihin avaamenreiästä.

Sellaanen isuäitee meillä oli, notta ku äitee ei oikeen tykänny tanssiista, isuäitee näytti meille riihes, kuinka ennen aikahan hoijakoottihin ja näytti polokat ja sottiisit. Osatahan vieläki. Äireen sakki oli herännehiä eikä ne tanssinu, mutta ne osas veisata.

Vappu tuloo, toivotahan, notta ei kauhiasti sara räntää. Pitää täs varata simaa kersoja varte.

Sanasto

Ryönä = hyvää syötävää, syötävää
Patukka = letti
Tanttuuttaa = kuljettaa (väkisin)
Olla moholos = mököttää
Riuteerata = riidellä
Solokkutanttu = likasanko
Tanttu = kokoleninki
Kinnata = kiristää
Nostetropsu = soodalla kohotettu paksu pannukakku
Ankkastukki = pullapitko
Murupussi = karamellipussi, muru = karamelli
Umpeloonen = keitinperuna
Uunimares = uunissa tehty mademuhennos
Kaati = esiliina
Hoijakointi, hoijakka = vanha piiritanssi


Hilima

Hilima

Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010