Pop Jazz Konservatorio AnimaatioSesam Production

Ultima Thule 50 vuotta

10.5.2018

Muotoilijamestari Tapio Wirkkala inspiroitui Pohjolan karunkauniista luonnosta, jäästä ja lumesta. Suunnitellessaan Ultima Thule -sarjan vuonna 1968 Wirkkala koetteli tunnetun lasinvalmistuksen rajoja ja loi sarjan esineitä, joiden poikkeuksellinen muotoilu on kantanut jo puoli vuosisataa. Syksyllä 2018 Iittala juhlistaa 50 vuotta täyttävän Ultima Thulen juhlavuotta tuomalla ikoniseen sarjaan ensi kertaa värillisiä osia.

Lähes neljä vuosikymmentä kestäneen uransa aikana Tapio Wirkkala loi Iittalalle yli 400 lasiesinettä, joista ikonisin on Ultima Thule -sarja. Legendan mukaan Ultima Thule on Pohjolassa sijaitseva lumen ja jään peittämä syrjäinen saari, jossa aurinko ei koskaan laske.

Ultima Thule

Kuva: Iittala

Wirkkala halusi ikuistaa palan tuota karua ja kaunista pohjoista luontoa. Hän käytti lähes tuhat tuntia kehittääkseen Iittalan lasinpuhaltajien kanssa uudenlaisen tekniikan, jolla voitiin luoda lasin pintaan jäätä muistuttava kuvio. Lopulta tässä onnistuttiin kaatamalla sula lasimassa käsin kaiverrettuun muottiin. Ainutlaatuinen, arktista tunnelmaa huokuva Ultima Thule oli syntynyt.

Vuonna 1968 esitelty Ultima Thule oli heti menestys. Sarjan kansainvälinen tunnettuus kasvoi entisestään, kun Finnair otti sen käyttöön Helsingin ja New Yorkin välisillä lennoilla ensimmäisessä luokassa vuonna 1969.

Pohjoismaisen lasimuotoilun ikoni jo 50 vuotta


Ultima Thule on ollut yksi Iittalan lasimuotoilun ikoneista jo viidenkymmenen vuoden ajan. Esineiden pyöreä pohja symboloi sulavaa jäätä, ja pohjaa kannattelevat veden pinnalla kelluvat jäälohkareet. Pohjoista luontoa symboloiva sarja on laajentunut laseista lautasiin ja tarjoiluastioista sisustusesineisiin.

Ajaton sarja on innovatiivista muotoilua parhaimmillaan. Sen elävä pintakuvio tunnistetaan ympäri maailman, ja sarja on erottamaton osa suomalaista lasihistoriaa. Moderni klassikko on onnistunut hurmaamaan sukupolven toisensa jälkeen.

Juhlavuoden tuotteet sateen sävyssä


Legendaarisen Ultima Thulen 50-vuotisjuhlan kunniaksi Iittala tuo sarjaan ensi kertaa värillisiä osia tyylikkäässä ja mystisessä sateen sävyssä. Sävy henkii suomalaista tyyntä mielenmaisemaa ja vie matkalle kauas pohjoiseen. Sateen väri tuodaan 20 cl lasiin, 115 mm kulhoon, kynttilälyhtyyn sekä settiin, joka sisältää kaksi 20 cl lasia ja karahvin.

Innovatiivinen taiteilija


Tapio Wirkkala oli monilahjakkuus ja nerokas muotoilija, jota pidetään yhtenä Suomen modernin taideteollisuuden johtohahmona. Wirkkalan suunnittelutyö ulottui aina kuvanveistosta setelien suunnitteluun ja grafiikkaan, mutta lasilla oli hänelle erityinen merkitys.

Wirkkalalla oli suuri vaikutus Iittalan lasiosaamiseen. Hänen aikanaan lasin olomuotoja tutkittiin Iittalan lasitehtaalla täysin uusilla lähestymistavoilla. Wirkkala opetteli hiomaan lasia ja kaiversi omia grafiittimuotteja, joita kuljetettiin helikopterilla lasitehtaan ja Wirkkalan syrjäisen Lapin mökin välillä.

Vaikka Wirkkala sai paljon kansainvälistä huomiota ja tunnustusta, eristäytyi hän pohjoisen Suomen luontoon, jonka maisemien villi kauneus vaikutti muotoilijan estetiikantajuun. Hän vietti tunteja tutkien luonnon kuvioita ja muotoja, joita hän myöhemmin hyödynsi omissa töissään. Monet havainnoista päätyivät toistumaan lasissa, kuten Ultima Thulessa.Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010