Matka-Agentit, logolinkkiPop Jazz Konservatorio Animaatio

Suomalainen muotoilu vuonna 1918 Designmuseossa

11.5.2018

Suomen sisällissodan muistovuoden johdosta Designmuseo tarkastelee omaa kokoelmaansa vuodelta 1918 ja nostaa esiin museoviikolla taidemaalari Maria Schwartzbergin suunnitteleman poliittisen kuvakudoksen 'Valkoisen armeijan tulo Helsinkiin 16.5.1918'. Näyttely esillä Designmuseossa Museoviikon ajana 15.-20.5.

Tekstiili esittää voitonparaatia Helsingissä. Valkoiset olivat voittaneet sisällissodan ja voitonjuhla täytti pääkaupungin kadut. Vapaaehtoisista koostuva "talonpoikaisarmeija" marssi, liput liehuivat ja soittokunta soitti. Yleisö heilutti valkoisia nenäliinoja. Keskushahmona on valkoisten joukkojen ylipäällikkö kenraali Carl Gustaf Emil Mannerheim valkohattuisten jääkäreiden keskellä.

Designmuseo aula

Designmuseon aula. Kuva: Susanna Lonnrot

-Voitonparaatin kuvauksessa ei näy Suomen traaginen sisällissota, toteavat pienoisnäyttelyn kuraattorit Leena Svinhufvud ja Susanna Thiel Designmuseosta.

-Museon kokoelmiin tallennetut esineet edustavat oman aikansa arvostettua taideteollisuutta kuten Arabian posliiniesineitä ja Suomen Käsityön ystävien tekstiilimalleja, yläluokan esinekulttuuria, jatkavat kuraattorit.

Vuonna 1919 kudottu tekstiili on ainutlaatuinen dokumentti massatapahtumasta, joka on tallennettu myös filmille ja on myös esillä näyttelyssä.Maria Schwartzbergin kuvakudos muistaa historian voittajan näkökulmasta, ja liittyy siten eurooppalaisten gobeliinien perinteeseen. Se tallentaa vallanpitäjän kunnian hetken arvokkaaseen materiaaliin ja taitavaan käsityöhön.

Kuvakudos muistuttaa, että muotoilu ei ole poliittisesti neutraalia. Muotoilu on oman kulttuurinsa tuote ja edustaa suunnittelijansa aatemaailmaa.

Näyttelyn yhteydessä järjestetään seuraavat tapahtumat:

Perjantaina 18.5.
Tekstiilikonservaattori Inka Hänninen kertoo Maria Schwartzbergin kuvakudoksen kunnostamisesta.

Lauantaina 19.5.
Museoviikon keskustelu: Muotoilu vuonna 1918

Suomen sisällissodan muistovuoden johdosta Designmuseo tarkastelee omaa kokoelmaansa ja kysyy, miltä näytti muotoilu vuonna 1918. Museoviikon pienoisnäyttelyssä nostetaan esille taidemaalari Maria Schwartzbergin suunnittelema poliittinen kuvakudos ‘Valkoisen armeijan tulo Helsinkiin 16.5.1918'.

Yleisölle avoimessa asiantuntijaseminaarissa lauantaina 19.5. tarkastellaan Helsingin ja Suomen tapahtumia vuonna 1918 muotoilun näkökulmasta. Miten sisällissota vaikutti kulttuurielämään ja taiteeseen ja minkälaisia jälkiä sota jätti? Mitä vuodesta on tallennettu museon kokoelmaan? Puhujina ovat historiatutkija Tuomas Hoppu ja kamarineuvos Kari-Paavo Kokki sekä Designmuseon museolehtori Leena Svinhufvud ja amanuenssi Susanna Thiel.

Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010