Sesam ProductionPop Jazz Konservatorio Animaatio

SKS:n syksyn 2018 uutuuskirjoissa historia herää eloon: viikinkimiekkoja, kummituksia, saamelaisten mytologiaa ja historiallisia kilpa-autoja

21.5.2018

SKS:n syksyn 2018 kirjat tuovat viestejä menneestä: Viikinkimiekat Suomessa paljastaa, että Suomi ei ollutkaan viikinkiajan syrjäseutua.

Vihdoin uudelleen julkaistava Martti Haavion klassikkoteos Bjarmien vallan kukoistus ja tuho johdattaa meidät myyttisen menneisyytemme juurille, viikinkisaagoista tuttuun Bjarmien maahan. Juha Pentikäisen ja Risto Pulkkisen Saamelaisten mytologia puolestaan tekee tutuksi alkuperäiskansamme ikivanhan kulttuurin ja muinaisuskon.

Historia tulee myös lähelle: Vanessa Kairulahden ja Karolina Kouvolan Helsingin henget kutsuu lukijansa tutustumaan pääkaupunkimme kummituksiin. Panu Rajalan uusin elämäkertateos Suomussalmen sulttaani kertoo Ilmari Kiannon värikkään tarinan. Veikko Lautsin upeasti kuvittama Ratojen ja rallien valiot esittelee tunnettuja autoklassikoita ja Juha Valsteen Evoluutio päivittää tietomme lajien kehittymisestä nykyaikaan.

Tervetuloa löytöretkelle!

SKS syksy 2018

Kuva: SKS Suomalaisen kirjallisuuden seura

Mikko Moilanen: Viikinkimiekat Suomessa


Viikinkiaikainen miekka oli pelätty ja tehokas ase. Esineenä siinä kuvastuvat muodin ja tyylien virtaukset, taistelutekniset muutokset sekä metallintyöstömenetelmien kehittyminen. Arkeologi Mikko Moilasen tutkimukset ovat paljastaneet, että Suomi on yksi viikinkimiekkojen suurvalloista. Suomesta on löydetty valtavasti viikinkimiekkoja, mikä haastaa käsityksen maastamme viikinkiajan köyhänä syrjäseutuna. Näyttävästi kuvitettu Viikinkimiekat Suomessa kertoo viikinkiajan miekkojen tarinan aina sepän pajasta hetkeen, jolloin miekka joutuu maahan jälkipolvien löydettäviksi.

Panu Rajala: Suomussalmen sulttaani – Ilmari Kiannon elämä

Punaisesta viivasta kaikkien tuntema Ilmari Kianto oli yllättävä hahmo, jonka vaiherikkaaseen elämään kuuluivat vaihtuvat vaimot, talouden tragikoomiset vaikeudet ja vankilatuomio talvisodan alkaessa. Suomussalmen sulttaani valaisee erään väkevän persoonallisuuden kautta Suomen kansaa ja historiaa. Panu Rajalan kirjoittaman elämäkerran myötä iki-Kianto saa vihdoin arvoisensa kuvauksen.

Vanessa Kairulahti ja Karolina Kouvola: Helsingin henget – Opas aaveiden pääkaupunkiin


Millaisia aaveita ja kummitustaloja Helsingistä löytyy? Kuka täällä kummittelee? Helsingin henget vie kierrokselle aaveiden pääkaupungin tarinoihin Kansallisteatterin lavalta historiallisen keskustan hotelleihin. Vanessa Kairulahti on toiminut Helsingin kaupunginmuseon kummitusvastaavana. Työnsä kautta hän saanut käsiinsä ainutlaatuisia tarinoita, joita ei ole aikaisemmin julkaistu. Katso video Sederholmin talon kummituksesta.

Juha Pentikäinen ja Risto Pulkkinen: Saamelaisten mytologia


Saamelaisten mytologia on matka saamelaisten esikristilliseen maailmankuvaan. Teos johdattaa lukijan saamelaiseen kosmologiaan, tekee tutuiksi tuonpuoleiset olennot ja kertoo niin eläinmyyteistä kuin samaaniperinteestä. Samalla Juha Pentikäisen ja Risto Pulkkisen teos auttaa valtaväestöä ymmärtämään saamelaisen alkuperäiskansan historiaa ja ikivanhaa kulttuuria.

Kimmo Taskinen, Veikko Lautsi ja Markus Itkonen: Ratojen ja rallien valiot – Suomen historiallisia kilpa-autoja


Ratojen ja rallien valiot esittelee säilyneitä ja entisöityjä takavuosien kuuluisia kilpa­-autoja ja autoklassikoita Eläintarhan ajoista Jyväskylän MM­ralliin ja Keimolan ja Ahveniston ratojen parhaisiin päiviin. Mieliin palautuu yli 30 autoyksilön historia: tärkeimmät kilpailutapahtumat, myöhemmät vaiheet ja erikoiset sattumukset. Kirjan upeat valokuvat on ottanut Kimmo Taskinen.

Martti Haavio: Bjarmien vallan kukoistus ja tuho


Bjarmeja on perinteisesti pidetty suomalais­ugrilaisena kansana, joka asui Jäämeren tai Vienanmeren rannoilla. Viikingit ja mongolit hävittivät Bjarmien maan, mutta tarina tästä muinaisesta suomensukuisesta kansasta jäi elämään saagoihin. Martti Haavion klassikkoteos Bjarmien vallan kukoistus ja tuho ilmestyi ensi kertaa vuonna 1965. Uuden painoksen esipuheen on kirjoittanut kaunokirjallisuuden Finlandia­voittaja Juha Hurme.

Julkaisija: Amusa Kulttuuritori / TN (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010