Matka-Agentit, logolinkkiPop Jazz Konservatorio Animaatio

Anneli Kannolle Anni Swan -mitali

1.6.2018

Kolmen vuoden välein jaettavan Anni Swan -mitalin saa kirjailija Anneli Kanto, joka palkitaan Virtasen perheen lapsista kertovasta kuvakirjasarjasta. Anni Swan -mitali on maamme vanhimpia lasten- ja nuortenkirjapalkintoja. Palkinnon myöntää IBBY Finland, ja se jaetaan erittäin korkeatasoiselle kotimaiselle lasten- tai nuortenkirjalle.

Ensimmäisen akateemikko Wäinö Aaltosen suunnitteleman hopeisen mitalin on saanut vuonna 1961 Merja Otava nuortenkirjasta Priska ja viimeisimmän vuonna 2015 Vilja-Tuulia Huotarinen nuortenkirjasta Kimmel.

Anneli Kanto

Kuva: Karisto

IBBYn perusteluissa mainitaan:


”Anneli Kanto on monipuolinen pirkanmaalainen kirjailija ja käsikirjoittaja. Viime vuosina hän on ollut esillä aikuisille suunnatuista kirjoistaan ja niiden dramatisoinnista. Hänen laaja lasten- ja nuortenkirjatuotantonsa sisältää kuvakirjoja, runoja, fantasiaa, eri-ikäisille suunnattuja lasten- ja nuortenkirjoja ja kummitusjuttuja. Tyylilajit vaihtelevat arkirealismista roalddahlmaiseen irroitteluun, leikittelyyn ja epäkohtien ruotimiseen.

Palkittavan kirjasarjan sankareina on kolme siskoa ja kaksi veljeä. Kirjoissa käsitellään perhe-elämän arkea, suuria tunteita ja konfliktitilanteita. Henkilöihin on helppo samaistua. Jokaisessa kirjassa on yksi monessa perheessä tuttu tilanne. Kirjoissa halutaan mm. koiranpentua (ja saadaankin se), varastetaan kaupasta lelu ja harjoitetaan kansanperinnettä palmusunnuntaina.

Kirjailijan tapa käsitellä ongelmia ja niiden ratkaisua on raikas, tuore ja eettinen. Ongelmatilanteitten ratkaisijana ovat etupäässä lapset yhdessä. Sisaruus herättää kateutta, närää ja kiukkua, mutta tosi tilanteessa yhteishenki ja auttamishalu on vahva voima. Teksti sopii yhtä hyvin yksin kuin yhdessä luettavaksi. Jännittävät juonenkäänteet koukuttavat.”

Toukokuussa on ilmestynyt kirjasarjan kymmenes osa Virtaset huvipuistossa. Huvipuistoon pääseminen on vaatinut lapsilta erityistä kiltteyttä ja ahkeruutta, mutta kaikki ovat tehneet parhaansa. Virtasista pienin, Kastehelmi, joutuu pettymään pahasti, sillä hän on liian lyhyt jänniin laitteisiin. Koska kaikki vaiva on ollut aivan turhaa, tyttö päättää tehdä juuri niin kuin häntä huvittaa viis siitä, onko kilttiä vai ei.

Viisi villiä Virtasta -sarjan on kuvittanut tamperelainen kuvittaja Noora Katto.

Sarjassa ilmestyneet teokset ovat:

Vilma Virtanen ja uimataito
Paavo Virtanen ja tyttöjen tavarat
Kastehelmi Virtanen ja oma tahto
Perttu Virtanen ja kauhea kateus
Veera Virtanen ja esikoulu
Paavo Virtanen ja pimeys
Virtasen lapset ja pentu
Perttu Virtanen ja varkaus
Vilma Virtanen virpomassa
Virtaset huvipuistossa

Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010