Matka-Agentit, logolinkkiSesam Production

Sylvi Symposiumin teemana sisarkielet

6.6.2018

Sylvi Kekkosen nimeä kantava kirjallisuustapahtuma Sylvi Symposiumi pyrkii kehittymään kohti kansainvälisiä teemoja. Pieksämäen Poleenissa 1.9.2018 jo 17. kertaa järjestettävä symposiumi suuntaa katseensa sukulaiskieliin. Vuoden 2018 teema on Kielin voisi kertoa - sisarkielten symposiumi.

Symposiumin avauspuheenvuoron käyttää palkittu kirjailija, kriitikko ja kääntäjä, taiteilijaprofessori Risto Ahti otsikolla Runot ja leikkilaulut. Ahti tunnetaan mestarillisena runoilijana sekä luovan kirjoittamisen opetuksen uranuurtajana ja sanansaattajana.

Sylvi Symposium

Kuva: Sylvi Symposium

Viron satavuotisjuhla huomioidaan ohjelmassa, jossa on korostetusti nostettu esiin läheisin sisarkielemme. Kansainvälisesti tunnustettu kirjailija ja elokuvantekijä Imbi Paju pohtii ihmisyyttä historian traumojen ja muistamisen kautta. FT, kirjallisuuden tutkija Silja Vuorikurun aiheena on Suomen ja Viron yhteinen kirjailija Aino Kallas. Vuorikuru on väitellyt Kallaksen tuotannosta Helsingin yliopistossa, elämäkerta Aino Kallas: Maailman sydämessä julkaistiin vuonna 2017.

Kulttuuritoimittaja Kirsikka Moringin tarkastelun kohteena ovat hiljenevät sisarkielet, pienet uralilaiset ja suomalaisugrilaiset kielet. Moring teki ensimmäisen matkansa Uralin toiselle puolelle jo 1970-luvulla. Hän toimi myös suomalais-ugrilaisten ja suomalaisten teattereiden välistä yhteistyötä edistäneen Jäänreunan kansat -projektin johtajana.

Eino Leinon syntymän 140-vuotisjuhlan kunniaksi symposiumi päättyy Poleenin aulakahviossa kuultavaan Elegia – Eino Leinoa laulaen ja lausuen -konserttiin. Erkki Räsänen laulaa ja soittaa kitaraa ja Henry Räsänen lausuu. Runoissa ja lauluissa on mukana Leinolle tyypillistä elämän melankoliaa ja toisaalta valtaisaa elämänriemua ja kepeää huumoria. Leinolla oli myös vahva halu virolaistua: Suomeen pettynyt runoilija haki Viron kansalaisuutta vuonna 1921.

Sylvi Symposiumin tavoitteena on kasvattaa ja ylläpitää kiinnostusta kirjallisuutta ja lukemista kohtaan. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Tapahtuman järjestävät Sylvi Symposiumi -työryhmä ja Taiteen edistämiskeskus.

Sylvi Symposiumi 2018: Kielin voisi kertoa – sisarkielten symposiumi Kulttuurikeskus Poleenissa 1.9.2018

http://kulttuuripappilasylvi.fi/sylvi-symposiumi/

Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010