Pop Jazz Konservatorio AnimaatioSesam Production

Iisalmen pappila Seurasaaressa avautuu restauroituna yleisölle

13.6.2018

Seurasaaren ulkomuseon Iisalmen pappila avataan restauroituna yleisölle. Suunnittelun lähtökohtana on ollut säilyttävän restauroinnin lisäksi pappilan käytettävyyden ja esteettömyyden parantaminen. Kesäkuussa pappilarakennuksessa avautuu monitoimitila, museokauppa sekä puutarha. Rakennuksen viimeistelyjä suoritetaan vielä loppuvuoden aikana.

Ulkopuolelta katsottuna restauroinnin näkyvin osa on 1800-luvun mallin mukaisten kuistien rakentaminen. Näin pappila muistuttaa enemmän ulkoasultaan sitä minkälainen se aikoinaan Iisalmessa oli. Lisäksi julkisivu ja ikkunanpuitteet on maalattu.

Iisalmen pappila

Iisalmen pappila. Kuva: Kansallismuseo

Huonetilojen restauroinnissa toiminnalliset muutokset ovat merkittäviä, mutta niistä huolimatta huonetiloissa pyrittiin säilyttämään vanha ilme. Jatkossa esteettömässä pappilassa järjestetään työpajoja ja muuta ulkomuseon ohjelmatoimintaa, sen saleja on mahdollista vuokrata kokous- tai juhlakäyttöön. Rakennuksessa toimii myös ulkomuseon kauppa. Lisäksi yksi huoneista on sisustettu alkuperäisen Iisalmen pappilan asuun piispan kamariksi.

Pappilan puutarha herää kesän aikana uuteen eloon muotopuutarhana, jonka kasvivalinnat on tehty huolellisesti 1700-luvun esikuvien mukaan. Puutarhan yhteyteen rakennetaan myös pergola.

Iisalmen maalaiskunnan pappilan rakensi kirkonrakentajana tunnettu Simon Silvén 1797‒98. Alkuperäinen rakennus käsitti kuusi huonetta, keittiön ja eteisen. 1800-luvulla rakennusta jatkettiin rakentamalla molempiin päihin matalammat lisäsiivet. Seurasaaren ulkomuseoon pappilan alkuperäinen hirsirunko siirrettiin 1960-luvun lopulla.


Julkaisija: Amusa Kulttuuritori/M-JS (info a amusa.fi)

Takaisin

Kommentit

Lisää kommentti

Verkkovaraani 2010